به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا، نمایشگاه «به گزارش زنان؛ آثار هنرمندان زن نوگرای ایران» با هدف بازخوانی نقش زنان در هنر معاصر ایران، روز یکشنبه ۲۹ تیرماه با حضور رئیس موزه هنرهای معاصر، کیوریتورها و اساتید دانشگاه، در محل این موزه معرفی شد.
تغییر در روابط عمومی موزه هنرهای معاصر
در ابتدای این نشست رضا دبیرینژاد، رئیس موزه هنرهای معاصر تهران با اشاره به بازنشستگی حسن نوفروستی، از شاهین زمانی به عنوان مدیر جدید روابط عمومی موزه نام برد. وی با یاد شهدای جنگ اخیر، بر اهمیت روایتهای هنری در زمانه بحران تأکید کرد و گفت: ایده این نمایشگاه از اوایل سال مطرح شد اما به دلیل آغاز جنگ در زمان چیدمان، اجرای آن به تعویق افتاد. با این حال تلاش شد که از دل گنجینه موزه، روایتی منسجم از حضور زنان در هنر معاصر ارائه شود.
۲۷۰ اثر از گنجینه، به انتخابی نمایشگاهی رسید
دبیرینژاد توضیح داد: در گنجینه موزه آثار ۶۵ هنرمند زن شناسایی شد و از میان بیش از ۲۷۰ اثر، گزیدهای برای نمایشگاه انتخاب شد. در ابتدا بنا بود دو شخصیت محوری زن انتخاب شوند، اما به دلیل تنوع آثار و هنرمندان، تصمیم بر ارائه یک مجموعه جامع از زنان نوگرا گرفته شد.
مرور تاریخ هنر معاصر از زاویه دید زنان
رئیس موزه هنرهای معاصر تأکید کرد : اگرچه زنان در گذشته در تاریخ هنر ایران کمتر شناخته شدند، اما در دهههای اخیر حضور اجتماعی و هنری آنها پررنگتر شده است. وی همچنین گفت: از زمان تأسیس موزه تاکنون هیچگاه مدیری زن نداشتهایم و در همین راستا توکا ملکی برای افتتاح رسمی این نمایشگاه انتخاب شده است.
سهگانهای از نمایشگاهها در تهران
دبیرینژاد گفت: همزمان با نمایشگاه اصلی در موزه هنرهای معاصر، بخشهایی از آثار نیز در دو گالری خانه هنرمندان ایران و برخی گالریهای خصوصی تهران به نمایش درمیآیند. مسئولیت هماهنگی این رویدادها با سجاد باغبان است. همچنین نمایش فیلمهای مستند با محوریت زنان هنرمند نیز در برنامه قرار دارد.
نگاه پژوهشی به هنر زنان
توکا ملکی نیز در این نشست گفت: نوشتن تاریخ هنر بدون در نظر گرفتن منظر زنان ممکن نیست. این رویکرد به معنی تفکیک جنسیتی نیست، بلکه نگاهی است برای بازخوانی تجربه زیستهای که در آثار این هنرمندان بازتاب یافته و اغلب نادیده مانده است.
روایت پرتره، انتزاع و منظره
ملکی در ادامه درباره ساختار نمایشگاه توضیح داد که آثار در چند بخش تقسیم شدهاند؛ از پیشگامان زن هنر نوگرا همچون شکوه ریاضی گرفته تا پرترهنگاری، هنر انتزاعی با نمونههایی از بهجت صدر و منیر فرمانفرماییان و نیز طبیعتنگاری که در میان زنان نقاش جایگاهی ویژه داشته است.
سپس افسانه کامران با اشاره به اهمیت پژوهش و اموزش در هنر گفت: فکر میکنم با برپایی این نمایشگاه سمت و سوی اثار هنرمندان تجسمی تغییر و از بازنمایی گذر کنیم .طبیعتا کار خوب موزه ارایه این اثار دیده نشده است اما ما هم تلاش کردیم چهار محور موضوعی را در نظر بگیریم اول تاریخنگاری هنر زنان و چالشهای زنان هنرمند است. دیگر شیوه ها و رسانه ها و تجربه مدیوم های رسانه ای برای زنان و دیگری زنان هنرمند، حرفه و درآمد آنها است.
سپس سجاد باغبان ماهر موزه دار و کیوریتور نیز در صحبت هایی درباره محدودیت های برپایی این نمایشگاه گفت: بخش مهم حیات یک موزه استمرار اکتساب و گرداوری اثار جدید برای تکمیل یک گنجینه است، موزه ای نمیتواند ازاین امر اظهار بازنشستگی کند ما محدودیت ها و مشکلاتی داشتیم، اما تلاش کردیم که تا حد امکان اثر داشته باشیم، ۱۲۱اثر انتخاب شد که شصت تای انها تا بحال روی دیوار نرفته است البته این برای ما کافی نبوده و نیست.
وی در ادامه با اشاره به چالشهای جنگ گفت: در مجموع الان ۱۲گالری در بخش جنبی با ما همکاری کردند و ۱۴رویداد و نمایشگاه نیز خواهیم داشت که هر کدام تصویری از زن معاصر هنرمند ارایه می کند که ۹۹همپوشانی با موارد موزه ندارد. در مجموع ۷رویداد در خانه هنرمندان و ۷نمایشگاه در دیگر گالری ها برپا می شود. پاپ ارتیست های بانو، مجسمه ها و چاپ دستی ها و زنان مهاجر ، زنان شهر و خیابان هر کدام نمایشگاه جداگانه خواهند داشت. نیمی از این نمایشگاه ها پنجشنبه این هفته افتتاح و بقیه هم جمعه سوم خرداد افتتاح خواهد شد.
دبیری نژاد در بخش پرسش و پاسخ گفت: در معاونت هنری بطور جدی گرامیداشت هنرمندان شهید انجام می شود ما هم در طول برنامه ها ، رویدادهایی در این زمینه ها خواهیم داشت. پس از این بازنگری به اثار داشتیم و در بخش اجتماعی مواردی را لحاظ کردیم.
توکا ملکی اظهار داشت: امار دقیق هنرمندان را بزودی در اختیارتان قرار میدهیم اما تقریبا اثری در مجموعه نبود که به دلیل موضوعش قابل نمایش نباشد شاید مرمت اثار یا کارهای فنی یک اثر به نمایش درنیامده باشد اما به لحاظ نامدهنرمند یا موضوعی مشکلی نداشتیم، البته علت دیده نشدن اثار این است که مشهور نبودند اما این نمایشگاه فرصتی برای دیده شدن بود. همجنین بخش عکس خیلی کامل نبود پس نمونه ها کم بود.
دبیری نژاد گفت: تلاشمان این است دو کتاب یکی کتاب نمایشگاه پیکاسو و دوم همین نمایشگاه را منتشر کنیم. دراین نمایشگاه به هشت نفر مختلف سفارش استیتمنت و در هر بخش هم سفارش متن داده شد.
دبیری نژاد درباره انتقادات به مشکلات سایت موزه و فعال نبودنش گفت: به زودی مشکلات رفع میشود، من هم مثل شما معتقدم که اصلا اتفاق خوبی نیست و امیدواریم که بخ زودی حل شود. همچنین همه موزه های ما گرفتار نبود کتاب و بروشور هستند، ما در تلاشیم این سنت را جاری کنیم اگر کتابها چاپ نشد حتما کیوارکد رایگان میگذاریم.
سپس کامران عنوان کرد که ما با چهار نشست پژوهشی نمایشگاهها را شروع میکنیم اما برای ادامه دادن، باید مردم از این نشست ها استقبال کنند.
انتهای پیام/