دیدهبان ایران؛ پریسا هاشمی: شهرداری بازسازی ساختمانهای تخریبشده در جنگ ۱۲ روزه را برعهده گرفته است. علیرضا زاکانی، شهردار پایتخت به دولت پیشنهاد کرده است که با افزایش تراکم ۴۰ تا ۴۵ درصدی بودجه این بازسازی در تهران و شهرهای دیگر تامین شود. به نظر میرسد که دولت با کسری بودجه تقریبی ۱۸۰۰ هزار میلیارد تومان، مشخصا قدرت و توانایی بازسازی تخریبهای جنگ را ندارد. آنطور که زاکانی در صحن علنی شورای شهر تهران اعلام کرد: «دولت این ایده را پسندیده است.»
در حقیقت دولت از فروش تراکم مازاد (یا همان شهرفروشی) توسط شهرداریها در کشور برای بازسازی استقبال کرده است. از سوی دیگر شهرداری تهران با این اقدام تراکم شناور یا همان هولوگرامها را دوباره به سیستم شهری پایتخت باز میگرداند. پیروز حناچی، شهردار سابق تهران در گفتوگو با دیدهبان ایران صدور تراکم مازاد را با توجه به وابستگی بودجه شهرها به صدور مجوزها، خطرناک دانسته و صدور تراکم شناور به بهانه جنگ را دور زدن قانون توصیف کرده است. از سوی دیگر، سید جعفر تشکری هاشمی، رئیس کمیسیون عمران و حمل و نقل شورای شهر تهران نیز در گفتوگو با دیدهبان ایران زنگ خطر «عدالت شهری» را به صدا درآورده و تاکید کرده است که «هنوز ابعاد این افزایش تراکم برای شورای شهر تهران مشخص نیست و در صدور تراکم شناور باید دقت بیشتری شود.»
در همین راستا عبدالمطهر محمدخانی، سخنگوی شهرداری تهران در واکنش به گزارشهای دیدهبان ایران، در گفتوگو با خبرنگار ما، درباره برخی حواشی در موضوع شیوه تأمین مالی تخریب و نوسازی ساختمانهای آسیبدیده بر اثر تجاوز اسرائیل، گفت: «همانطور که میدانید حسب وظیفه قانونی (مصوب سال ۱۳۶۶ مجلس شورای اسلامی) موضوع بازسازی املاکی که در جنگ دچار آسیب شدهاند، برعهده «بنیاد مسکن انقلاب اسلامی» است.»
او افزود: «بر همین اساس، پس از توقف تجاوزگری رژیم صهیونی، حسب وظیفه قانونی، موضوع بازسازی املاک در اختیار بنیاد مسکن و وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت. چهار دفتر از سوی این بنیاد برای مراجعه شهروندان معرفی شد و آنطور که در خبرها نیز آمد، با مصوبه دولت ۱۰۰۰ میلیارد تومان برای این موضوع تخصیص داده شد. این روند البته با برخی چالشها مواجه شده و روند مرّمت ساختمانهای آسیبدیده از سرعت خوبی برخوردار نبود.»
سخنگوی شهرداری تهران درباره چالشهای عملیات بازسازی توسط بنیاد مسکن، تاکید کرد: «موضوعات متعددی بود؛ البته به نظر روشن است که مهمترین چالش، تأمین اعتبارات بود. چون در زمینه فنی یا فراهم آوردن مصالح مورد نیاز، کمترین اشکالی وجود نداشت. همانطور که میدانید صنعت ساختمان در کشورمان، یک صنعت کاملاً بومی است و بالاترین تکنولوژی و توانمندیهای روز دنیا برای ساخت ساختمان در ایران موجود است.»
محمدخانی با اشاره به به جلسات هیأت دولت برای تعیین تکلیف و تسریع در روند بازسازی املاک آسیبدیده گفت: «همین چالشها در حضور آقای رئیسجمهور طرح شد؛ پیشنهاد آقای زاکانی سپردن موضوع بازسازی به مدیریت شهری بود. طبیعتاً این اقدام، ناشی از مسؤلیتپذیری و روحیه تعاون شهردار تهران است، چراکه بازسازی املاک آسیبدیده از جنگ، صراحتاً از وظایف بنیاد مسکن است و طبیعتاً هیچ ارتباطی به شهرداری ندارد.»
او افزود: «آقای دکتر زاکانی شهردار تهران عمیقاً معتقد است مردم خوبِ پایتخت که در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، تمامقد برای دفاع از تمامیت ارضی ایرانِ سربلند، پای کار بودند و مقاومت کردند، نباید دغدغه چیز دیگری داشته باشند. مطلقاً نباید برای بازسازی خانههایشان که توسط دشمن کودککُش صهیون ویران شده است، به گرفتاری دچار شوند. ضمناً در شرایط جنگی، حمایت و پشتیبانی از خدمتگزاران مردم و دولت مستقر، وظیفه همه ما است.»
سخنگوی شهرداری تهران با اشاره به موضوع اسکان موقت خانوادههای آسیبدیده، تاکید کرد: «تجلی این نگاه در مدیریت شهری در همان روزهای جنگ روشن بود؛ جایی که شهرداری تهران با در اختیار قرار دادن دو هتل (شهر و شیان) تلاش کرد همه آسیبدیدگان را در بهترین شرایط اسکان دهد تا خدای ناکرده هیچ خانواری بیسرپناه باقی نماند. همچنین بعداً نسبت به اجاره ۸ هتل دیگر برای اسکان اضطراری همه آسیبدیدهها اقدام کرد.»
به گفته محمدخانی؛ «در همین راستا، پیشنهاد شهردار تهران برای تفویض صفر تا صد موضوع مقاومسازی یا بازسازی املاک آسیبدیده به شهرداری هم، در هیأت وزرا طرح و تصمیمگیری شد. قاعدتاً باتوجه به چالش مهم شیوه تأمین منابع مالی، پیشنهاد شهردار برای تخصیص تراکم مازاد به ساختمانهای آسیبدیده خدمت آقای رئیسجمهور ارائه شد. این موضوع نیز مورد توافق اجمالی دولت محترم قرار گرفت.»
سخنگوی شهرداری در تشریح جزئیات تأمین مالی برای بازسازی املاک آسیبدیده، تاکید کرد: «بر این اساس، تا ۴۵ درصد تراکم شناور برای جبران هزینه تخریب و نوسازی، به سازنده یا پیمانکاری که مالک معرفی میکند، اختصاص خواهد یافت. همچنین شهرداری مقدمات قانونی فرایند بازسازی را بهسرعت و بهصورت کاملاً رایگان انجام میدهد. ضمن این که سازندههای مختلف اعلام آمادگی کردند در راستای مسؤلیت اجتماعی خود، تسهیلات دیگری برای شهروندان در نظر بگیرند.»
او درباره طرح برخی نگرانیها درباره تخصیص امتیازات تراکمی، گفت: «طبیعتاً این مشوقها با نظر مساعد دولت و پس از طی مراحل قانونی (طرح و تصویب در کمیسیون ماده ۵ باحضور معاونین ۶ وزارتخانه و دستگاه دولتی) عملیاتی شده است. البته باید توجه داشت، این مداخله تراکمی، بسیار حداقلی بوده و در مقیاس شهری مثل تهران با ۹۵۰ هزار پلاک، عملاً قابل توجه نیست. تعداد پلاکهای آسیبدیده کمتر از چند صد ساختمان است.»
سخنگوی شهرداری تهران با تأکید بر این که در شرایط بحران، مسؤلیت انسانی و اخلاقی همه ما رسیدگی و امداد فوری به شهروندان است، افزود: «خوب است منتقدان این مدلِ تأمین مالی، پیشنهاد جایگزین خود را ارائه کنند. از همان ۱۰۰۰ میلیارد تومان وعدهداده شده نیز هیچ مبلغی تا کنون تخصیص پیدا نکرده است. البته طبیعتاً دولت محترم درگیر وظایف متعدد و حساس خود برای رسیدگی به کشور در شرایط پساجنگ است.»
محمدخانی در پایان با تأکید بر ضرورت همگرایی و همصدایی همه ایرانیها برای مقابله با تجاوزکاران جنگافروز، ابراز امیدواری کرد که در موضوع بازسازی و مقاومسازی املاک نیز همه برای خدمترسانی هرچه بهتر به شهروندان آسیبدیده، پشتیبان مدیریت شهری باشند.
منبع: دیدهبان ایران