به گزارش ایرنا، نرخ بیکاری در سیستان و بلوچستان براساس اطلاعات مرکز آمار ایران در بهار سال گذشته ۱۲.۳ درصد بود که در بهار ۱۴۰۴ با کاهش ۱.۸ واحد درصدی به ۱۰.۵ درصد رسید.
همچنین نرخ مشارکت اقتصادی سیستان و بلوچستان در بهار امسال ۳۵.۵ درصد اعلام شد که نسبت به بهار سال گذشته، افزایش ۰.۵ واحد درصدی را نشان میدهد؛ نسبت اشتغال استان نیز در بهار ۱۴۰۴ به ۳۱.۸ درصد رسید که در مقایسه با بهار سال گذشته رشد ۱.۱ واحد درصدی داشته است.
اما با وجود این کاهش، سیستان و بلوچستان همچنان جزو ۲ استان دارای بالاترین نرخ بیکاری و ۲ رقمی در کشور محسوب میشود؛ خوزستان با ۱۲.۴، سیستان و بلوچستان با ۱۰.۵ و البرز و ایلام هرکدام با ۹.۹ درصد به ترتیب در جایگاه های اول تا سوم نرخ بیکاری کشور در بهار ۱۴۰۴ قرار گرفتند.
این در حالی است که میانگین نرخ بیکاری در کشور در بهار امسال ۷.۳ درصد، نرخ مشارکت اقتصادی ۴۱.۲ درصد و نسبت اشتغال ۳۸.۲ درصد بود.
نگاهی به نرخ بیکاری سیستان و بلوچستان در فصول مختلف سال گذشته نیز نشان می دهد که این شاخص اقتصادی با افت و خیز همراه بوده است؛ نرخ بیکاری این استان از بهار تا زمستان پارسال به ترتیب ۱۲.۳، ۱۴، ۱۲.۵ و ۹.۹ درصد اعلام شد به طوریکه در تابستان افزایش یافته اما در زمستان پارسال علاوه بر اینکه کاهش یافته، تک رقمی نیز شده است.
این شاخص در بهار امسال در سیستان و بلوچستان مجددا به مدار ۲ رقمی بازگشت و نسبت به زمستان پارسال ۰.۶ واحد درصد افزایش یافت هرچند نسبت به مدت مشابه گذشته یعنی بهار ۱۴۰۳ کاهش ۱.۸ واحد درصدی را نشان می دهد.
مشاغل کاذب از عوامل نرخ بالای بیکاری سیستان و بلوچستان
کارشناسان یکی از عوامل بالا بودن نرخ بیکاری در سیستان و بلوچستان را وجود مشاغل کاذب مانند سوختبری می دانند که باعث شده است بسیاری از جوانان به جای ورود به بازار کار رسمی و مشاغل پایدار به فعالیتهای غیررسمی روی بیاورند.
از سوی دیگر، مدرکگرایی و نبود مهارتهای لازم برای اشتغال موجب شده شمار زیادی از دانش آموختگان دانشگاهی در جستوجوی کار متناسب با مدرک خود به نتیجه ای نرسند در حالیکه بازار کار به مهارتهای فنی و حرفهای نیازمند است؛ ضعف زیرساختهای صنعتی، تولیدی و خدماتی و کمبود فرصتهای سرمایهگذاری نیز از دیگر دلایل نرخ بالای بیکاری در سیستان و بلوچستان بهشمار میآید.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان نیز یکی از دلایل اصلی نرخ بالای بیکاری در استان را وجود مشاغل کاذب دانست و گفت: همه دستگاههای اجرایی مربوطه باید برای هدایت جوانان به سمت مشاغل پایدار، فرهنگ کار را در این منطقه تقویت کنند.
اللهنظر شهبخش در گفتوگو با خبرنگار ایرنا بر اهمیت همافزایی دستگاههای مختلف مانند آموزش فنی و حرفهای، فرهنگ و ارشاد اسلامی، صنعت، معدن و تجارت و دیگر سازمانهای مربوطه برای ترویج فرهنگ کار تاکید کرد.
وی، افزود: رسانهها نیز زبان گویای مردم هستند و انتظار میرود در حوزه فرهنگسازی کار و تعاون بیش از گذشته یاریگر ما باشند.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان تاکید کرد: همه دستگاهها و مسوولان باید در راستای تحقق شعار سال و حمایت از تولید و سرمایهگذاری با هم همافزا باشند تا بتوانیم این اهداف را به بهترین شکل عملیاتی کنیم و از نرخ بیکاری استان کاسته شود.
وی با اشاره به چالشهای سرمایهگذاری در سیستان و بلوچستان، گفت: مشکلات زیرساختی و هزینههای سرسامآور حمل و نقل از جمله موانعی است که سرمایهگذاران در استان با آن مواجهند و لازم است برای رفع این چالشها تدابیر اساسی اندیشیده شود.
مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سیستان و بلوچستان گفت: جوانان، دانشآموختگان و زنان سرپرست خانوار میتوانند در قالب شرکتهای تعاونی نوع جدید و دانشبنیان ساماندهی شوند زیرا درآمد این شرکتها معاف از مالیات است و از حمایتهای لازم از سوی اداره کل تعاون و پارک علم و فناوری برخوردار خواهند شد.
وی بیان کرد: اگر همه دستگاههای اجرایی مشوقهای قانونی لازم را در اختیار واحدهای تولیدی و صنعتی سیستان و بلوچستان قرار دهند، قطعا انگیزه سرمایهگذاری در استان افزایش مییابد.
شهبخش خاطرنشان کرد: اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی همهساله براساس قانون بودجه و تبصرههای آن تسهیلاتی را برای کارفرمایان در نظر میگیرد که پس از بررسی طرحهای توجیهی آنان در کارگروههای اشتغال و سرمایهگذاری، به بانکهای عامل معرفی میشوند.
وی ادامه داد: علاوه بر این تسهیلات، در نیمه دوم سالجاری یارانه دستمزد، طرح مشوق بیمهای و طرح کارورزی اجرایی میشود که پس از ابلاغ آییننامههای آن، حمایتهای لازم از کارفرمایان انجام خواهد شد.
به گزارش ایرنا، بیش از ۲۴۰ هزار کارگر در سیستان و بلوچستان در حال فعالیت هستند که با احتساب خانوادههای آنان، حدود یک سوم جمعیت استان را جامعه کار و تولید به خود اختصاص میدهد.
سیستان و بلوچستان بیش از سه میلیون و ۳۷۵ هزار نفر جمعیت در ۲۶ شهرستان دارد.