به گزارش قدس خراسان، آغاز عملیات اجرایی نخستین مزرعه خورشیدی با ظرفیت ۶مگا وات صبح امروز در محل نیروگاه حرارتی توس با حضور استاندار خراسان رضوی و جمعی از مسئولان استانی برگزار شد.
در این مراسم مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق مشهد عنوان کرد: خاموشیها به دلیل ناترازی در تولید برق است و برای این وضغیت دو راهکار اساسی وجود دارد که توسعه انرژیهای تجدیدپذیر اولین راهکار است و بهینهسازی مصرف و تعویض تجهیزات فرسوده به عنوان راهکار دوم مد نظر قرار دارد و باید گفت خراسان رضوی در هر دو محور پیشرو است و توانسته برای سایر استان ها نسخهای ارائه دهد که هم اکنون در سطح کشور اجرایی شده است.
سید عبدالوحید مهدوی نیا ادامه داد: امروز کلنگ زنی و اجرای نخستین مزرعه خورشیدی با ظرفیت ۶مگا وات با مشارکت ۲۱ دستگاه اجرایی خراسان رضوی همزمان آغاز خواهد شد و استان خراسان رضوی تا پایان سال ۱۴۰۶ تامین ۳هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر را در دستور کار دارد که سازماندهی نحوه انجام این کار در قالب ستاد توسعه انرژیهای تجدیدپذیر و کمیتههای تخصصی در حال پیگیری است.
وی در توضیح تکلیف دستگاه های دولتی برای تامین برق مصرفی خود گفت: براساس تکلیف قانونی دستگاه های دولتی و ادارات از سال ۱۴۰۳ موظفاند پنج درصد از انرژی مصرفی خود را از منابع تجدیدپذیر تأمین کنند و باید تا پایان سال ۱۴۰۶ میزان ۷۱ مگاوات نیروگاه خورشیدی بخش اداری وارد مدار شود که در این مسیر سهم سال ۱۴۰٥ معادل ۲۲.۵ و سال ۱۴۰۶ حدود ۴۲.۵ مگاوات است و در حال حاضر ۲.۶ مگاوات نیروگاه در حال بهرهبرداری است که با اجرای برنامه ۶ مگاواتی و پروژه امروز ، در سال جاری به هدف تعیینشده سال جاری خواهیم رسید.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق مشهد درباره میزان مصرف ادارات دولتی استان عنوان کرد: میزان مصرف ماهانه برق ادارات استان حدود ۲۵ میلیون کیلووات ساعت است که در هر ماه بین ۱۵ تا ۲۰ میلیارد تومان جریمه برای تأمیننکردن انرژی تجدیدپذیر پرداخت میشود، اگر این مبالغ صرف احداث نیروگاه خورشیدی شود، هم سرمایهگذاری انجام شده و هم جریمه حذف خواهد شد.
خراسان رضوی پیشرو در اخذ مجوزهای نیروگاههای تجدیدپذیر
استاندار خراسان رضوی نیز در این مراسم گفت: اولین استانی هستیم که مجوزها را از ساتپا اخذ کردیم و از دستگاههای اجرایی میخواهیم در این مسیر مشخص حرکت کنند و هماهنگی بین مجموعهها و ۲۱ دستگاه اجرایی با وظایف مختلف و مسئولیت های مختلف و کارکردهای خاص که در این زمینه تجربه ای ندارند، یک تجربه موفق است.
غلامحسین مظفری افزود: برای جبران ناترازی طبیعی است که دولت هم باید سهمی داشته باشد که در برنامه پیش ببینی این کار به سرعت به ثمر برسد و امیدواریم طی دو ماه آینده این نیروگاه ۶مگا واتی به بهرهبرداری برسد و این کار شدنی است.
وی با بیان اینکه ما یک بحران به معنای واقعی بحران داریم و باید از تعارفات بگذریم، تصریح کرد: امروز دچار مشکل هستیم و قطعی برق در بخش خانگی داریم که مردم تحمل می کنند اما سخت تر قطع برق واحدهای تولیدی است که بعضی از واحدها را دچار مشکل اقتصادی و برحان کرده است و اگر ما توجه نکنیم شاید نتوانند مقاومت کنند و از واحدهای تولیدی درخواست داریم تاب آوری خود را بالا ببرند و ما برای بهبود وضعیت تلاش می کنیم و در زمینه فرهنگ مصرف باید اطلاعرسانی لازم صورت پذیرد تا چرخه اقتصادی واحدهای تولیدی ما فعال باشد زیرا چرخه اقتصادی کشور اگر فعال باشد هم در بخش اشتغال و هم در نشاط اجتماعی تاثیر دارد.
استاندار خراسان رضوی با تاکید بر تسریع اتمام عملیات اجرایی نیروگاههای تجدید پذیر گفت: اجازه نداریم در بحث تولید زمان را از دست بدهیم و سرعت کار مهم است و به هر میزان که می توان کار را سرعت داد باید از آن استفاده کرد و برنامه تنظیم شده ۳ ساله در خراسان رضوی یک برنامه ریزی دقیق و زمان بندی شده است و با کنترل پروژه قدم به قدم پیش برود.
مظفری به ضرورت مشارکت سرمایهگذاری بخش خصوصی پرداخت و عنوان کرد: باید با بخش خصوصی به عنوان اصلی ترین سرمایه گذار تعامل کرد و باید مسئولان ستاد انرژی با بخش خصوصی به صورت جدی وارد مذاکره شوند، ما برای سرمایهگذاران فرش قرمز پهن میکنیم اما باید سرمایهگذار مشخص کند کار چه زمانی نهایی میشود و از همان روز اول کنترل پروژه را داشته باشیم ضمن آنکه وقتی زمین و مجوز واگذار میشود ظرف دو ماه بهرهبرداری نیروگاه تعیین تکلیف شود و اگر کسی نتوانست از این ظرفیت استفاده کند این امتیاز به افراد دیگر برای اجرا واگذار شود.
وی به مشارکت ۲۵ سرمایهگذار بخش خصوصی در بخش تأمین انرژیهای تجدیدپذیر اشاره و تصریح کرد: منابع محدود داریم و برای بهره برداری درست و بهینه از سرمایهگذاران توانمند برای مشارکت دعوت میکنیم تا پیشگام شوند و سرمایهگذارانی پای کار بیایند که توان اجرای کار را داشته باشند و تجهیزاتی وارد شود که بهترین باشد، امروز ۲۱دستگاه اجرایی برای ایجاد این نیروگاه مشارکت دارند و پس از این باید به سراغ دستگاههای ملی، شهرداریها و بانکها در استان برویم تا قدمهای مؤثری در این زمینه برداشته شود.
استاندار خراسان رضوی ادامه داد: یک تفاهم کلی داشته باشیم تا این پروژه به عنوان اولین پروژه تجمیعی دولتی دستگاه های اجرایی، یک رکورد داشته باشد. در این مقیاس ۶ مگا وات در هر جای کشور که اجرایی شده است این پروژه زودتر به مرحله افتتاح برسد و حتی اگر نیاز است به صورت شیفت بندی شده مراحل اجرایی کار پیش برود. به هر اندازه که در زمینه ایجاد انرژی تجدید پذیر تلاش کنیم در طرف مقابل سیستم تولید نجات پیدا می کند. تعارف نداریم در انرژی بحران داریم و واحدهای تولیدی ما خویشتنداری می کنند و با سختی در حال مدیریت ساختار تولیدی خود هستند و این وظیفه بخش دولتی است که باید نیاز را تامین کند. کوتاه شدن زمان یک اصل و اولویت است و یک دستور حاکمیتی و مهم است و اگر سرکشی به این پروژه مانند برنامه سه شنبه های افتتاح تاثیر گذار است بر سر پروژه حاضر شویم.
استفاده از سقف واحدهای صنعتی برای ایجاد نیروگاه تجدید پذیر
همچنین غلامحسین مظفری، در مراسم آغاز بهره برداری از بزرگترین نیروگاه سقفی کشور در مشهد با اشاره به ضرورت ورود صنایع پرمصرف برق به طرحهای انرژی تجدیدپذیر گفت: در جلسه هفته آینده با مدیران صنایعی که مصرف برق آنها بالای ۵۰۰ کیلووات است، چند مدل کسبوکار و مشارکت از جمله مشارکت مستقیم و واگذاری سقف تعریف می کنیم.هدف این است که بدانیم چه میزان سوله در استان داریم، کارخانههای دارای این سولهها چه میزان مصرف برق دارند، و چگونه میتوان سقفهای آنها را به سرمایهگذاران یا خود کارخانهها برای نصب پنل خورشیدی واگذار کرد تا بدون نیاز به تأمین زمین جدید، برق مورد نیاز تأمین و در همان جلسه باید تفاهمنامه با واحدهای صنعتی امضا و اجرای پروژهها با سرعت آغاز شود.
وی افزود: هر اقدامی در حوزه نیروگاههای تجدیدپذیر یک وظیفه ملی، اخلاقی، انسانی و اداری است و باید از تمام ظرفیتهای موجود برای تسریع در این حوزه استفاده کنیم، زیرا واحدهای تولیدی بسیاری از کمبود انرژی رنج میبرند. اولویت یک ما در استان باید جبران ناترازی انرژی از طریق توسعه انرژیهای پاک باشد و در این زمینه مدیرکل صمت، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی و ستاد انرژیهای تجدیدپذیر استان اقدام به تهیه ارزیابی دقیق از وضعیت صنایع و میزان سطح موجود آنان برای احداث نیروگاه تجدید پذیر کنند و از نزدیک الگوهای موفق به مدیران واحدهای تولیدی نشان داده شود.