به گزارش خبرنگار ایرنا، احمد پاکتچی روز دوشنبه به صورت برخط در نشست خبری ثبت جهانی محوطه های پیش از تاریخ دره خرم آباد که در سالن فجر وزارت میراثفرهنگی و گردشگری اظهار داشت: مساله ثبت، کار بسیار پیچیده در حوزه معماری، شهری، سیاسی و دیپلماتیک است که با تلاش متولیان وزارت میراث محقق می شود.
وی ضمن تبریک برای ثبت دره خرم آباد در فهرست آثار یونسکو تصریح کرد: ایران از نظر دیپلماسی فرهنگی از توان خوبی برخوردار و در شرایط خوبی است و دیگران می توانند در این زمینه از کارشناسان ما بهره ببرند.
پاکتچی ادامه داد: محوطه های پیش از تاریخ دره خرم آباد با ۶۰ هزار سال قدمت کهن ترین ثبت در میراث جهانی بوده و فصل جدیدی را در میراث فرهنگی رقم زده، این اثر در طول قرن ها پیوستگی خود را حفظ کرده و دوام آورده است.
سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در یونسکو گفت: یکی از موارد که ما درآن پیش قدم بودیم توزیع ثبت ها از استان های مختلف است که سیاست درست و به جاست. استان لرستان در گذشته هم ثبت هایی در زمینه کاروانسراها داشته است. سیاست توزیع در زمینه ثبت ها علاوه بر وجه منطقه ای وجه بین المللی از کشور ما را به مردم جهان عرضه می کند تا جهانیان بدانند همه ایران مهد تمدن بوده است.
پاکتچی خاطرنشان کرد: دره خرم آباد فضای هم زیستی و هم زبانی انسان های دانا و نئاندرتال بوده و در طول قرن ها بعد هم این هم زیستی به شکل زندگی اقوام مختلف در کنار هم به طور مسالمت آمیز ادامه یافته است.
وی ابراز امیدواری کرد: شاهد موفقیت های روز افزون مردم ایران باشیم.
پنج هزار اثر تاریخی و طبیعی در استان لرستان وجود دارد
استاندار لرستان نیز در این نشست گفت: پنج هزار اثر تاریخی و طبیعی ارزشمند در استان لرستان وجود دارد که تاکنون دو هزار و ۶۰۰ اثر آن ثبت شده است.
سید سعید شاهرخی افرود: ثبت مکان های پیش از تاریخ دره خرم آباد افتخاری برای کشور است. غارهای این دره با ۶۰ هزار سال قدمت زیستگاه هوشمند بشر بوده و به جهت قدمت یکی از پرونده های بی بدیل به ثبت رسیده در یونسکو است.
وی افزود: در دره خرم آباد ۱۴ اثر فاخر وجود دارد که به عنوان بیست و نهمین اثر جهانی کشور در یونسکو ثبت شد. ثبت این اثر مسئولیت ما را سخت تر می کند و فرصت های بیشتری از نظر علمی، اقتصادی و فرهنگی پیش روی ما قرار می دهد.
شاهرخی تاکید کرد: اکنون لرستان باید در قد و قواره یک شهر جهانی ظاهر شود، در این زمینه با بهره گیری دولت های قبل توجه ویژه به زیرساخت های گردشگری و توسعه صورت گرفته است.
بررسی زیست انسان های نخستین در دره خرم آباد
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان لرستان نیز گفت: در دهه ۶۰ میلادی دو انسان شناس از خارج کشور در دره خرم آباد مستقر شدند و حدود پنج سال این دره را مورد بررسی قرار دادند، ۱۷ مکان در این دره یافت شد و ۶ مکان را مورد بررسی قرار دادند. نتیجه کاوش ها در تمام مجلات بین المللی به چاپ رسیده است. هر کس می خواهد در مورد انسان شناسی مطالعه کند باید به دره خرم آباد سفر کند.
عطا حسنپور افزود: یکی از پرونده های بزرگ ایران به لحاظ قدمت و وسعت با ۲۷ کیلومتر دره خرم آباد است. حدود ۶ مکان تاریخی و با احتساب قلعه فلک الافلاک هفت مکان در این پرونده در نظر گرفته شده بود.
وی با بیان اینکه قدمت سکونت در این دره از سوی سازمان یونسکو بیش از ۶۰ هزار سال در نظر گرفته شد، ادامه داد: صنعت ابزار سازی برای اولین بار در دوره پارینه سنگی در« غار یافته» مشاهده شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان لرستان گفت: به خاطر عرق به قلعه فلک الافلاک اصرار داشتیم این قلعه به پرونده دره خرم آباد اضافه شود اما به خاطر تجاوز رژیم صهیونسیتی به ایران نتوانستیم از این اثر در یونسکو دفاع کنیم اما مقرر شده کاوش های جدید از این قلعه انجام و به صورت مقاله چاپ شود تا بعد از تکمیل پرونده و ارائه به یونسکو دوباره بررسی شود.
حسن پور از مردم خرم آباد برای برای همکاری در پاکسازی محوطه و غارهای این اثر تاریخی تشکر کرد.