به گزارش ایرنا، گاهی عدهای برای زیبا شدن سفره سنتی نوزوز ، از ماهی قرمز استفاده میکنند در حالی که درگذشته نیز اعلام شده بود این جاندار ربطی به سفره هفت سین ندارد.
یکی از نکاتی که کارشناسان نسبت به آن هشدار میدهند رهاسازی ماهی قرمز در طبیعت به خصوص رودها و تالابها است.
چهارمحال و بختیاری به وجود داشتن رودخانهها و تالابها و داشتن گونههای بومی، برخی از کارشناسان رهاسازی ماهی قرمز را خطرناک و ممنوع میدانند.
رهاسازی ماهی قرمز در طبیعت ممنوع
رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری میگوید: ماهی قرمز یا ماهی حوض ارتباطی با آداب و رسوم ایران باستان و سفره هفت سین ندارد و این گونه ماهی یکی از ۱۰۰ نوع ماهی مهاجمی است که در دنیا وجود دارد.
فهیمه اسلامی افزود: این ماهی جزو خانواده کپور ماهیان است و در زمان امپراتوری تانگ در چین (۹۰۷-۶۱۸ میلادی) اصلاح نژاد و در زمان امپراتوری سانگ پرورش داده شد.
به گفته وی، این ماهی غیربومی با ورود به طبیعت و منابع آبی به گونهای مهاجم تبدیل شده و عرصه زندگی را برای گونههای بومی تنگ میکند و از طریق تغدیه تخم ماهیهای دیگر و غذای ماهیها عرصه زندگی را برای سایر ماهیها محدود میکند.
وی با اشاره به اینکه رشد این ماهی و همچنین تولیدمثل آن بسیار سریع است گفت: این ماهی علاوه رقابت تغذیهای با ماهیهای بومی، باعث انتقال بیماریها، کاهش کیفیت آب و تخریب زیستگاهها و محیطهای آبی طبیعی میشود.
اسلامی با درخواست از مردم بر اینکه مردم ماهی قرمز را خریداری نکنند گفت: انتقال بیماری، باکتری و انگلها از این ماهی به افراد به خصوص بچهها بسیار بالاست و مردم در صورتی که ماهی قرمز خریداری کردند، از رها سازی ماهی بعد از تعطیلات نوروز در رودخانهها، تالابها، چشمهها، قناتها ودریاچه ها خودداری کنند.
وی با اشاره به اینکه ماهی قرمز یک گونه مهاجم است و توان اشغال زیستگاه دیگر گونهها و جایگزین شدن با گونههای بومی را دارد گفت: نباید این گونه ماهی را در طبیعت رهاسازی کرد.
رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری گفت: این گونه مهاجم با قابلیت تحمل بالا و یا تغذیه از منابع غذایی گونههای بومی یا تغذیه از تخم و نوزاد سایر گونهها، عرصه را بر آنها تنگ و خود را به عنوان گونه غالب در اکوسیستمی که به صورت طبیعی زیستگاهش نیست تحمیل میکند و باعث کاهش جمعیت گونههای بومی و یا حذف این گونهها میشود.
وی با اشاره به اینکه تاکنون چندین مورد صید ماهی قرمز در سد سورک با طول ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر انجام شده است گفت: مردم در صورتی که ماهی قرمز را خریداری کردند بعد از ایام نوروز ماهیها را در حوضها و اماکنی که به منابع آبی دسترسی ندارند، از جمله حوض مساجد و یا مکانهای که شهرداریها پیشبینی کردند، قرار دهند.
محیط زیست با فروشندگان حیات و حش ازجمله لاکپشت گوش قرمز و سمند برخورد میکند
اسلامی افزود: لاکپشت گوش قرمز و سمندر از گونههای وارداتی غیربومی است که همه ساله در آستانه سال جدید در بازار به فروش میرسد و خرید و رهاسازی این گونه اشتباه است و برای محیطزیست مضرر است.
وی با اشاره به اینکه این گونهها سریع رشد میکنند و شرایط نگهداری آنها در خانه وجود ندارد گفت: در استان گونه بومی لاکپشت از جمله لاک پشت برکهای و مهمیز وجود دارد و رهاسازی لاکپشتهای گوش قرمز در زیستگاه این لاکپشتها رقایت برای زیستگاه گونه بومی را افزایش میدهد و با رفتار مهاجمانه که دارد، باعث آزار گونه بومی میشود.
وی افزود: کارشناسان محیطزیست استان از واحدهای عرصه ماهی قرمز به صورت مستمر بازدید خواهند داشت و در صورتیکه در این واحدها حیات وحش خرید و فروش شود طبق قانون و مقررات برخورد خواهد شد.
مرکز تولید ماهی قرمز در چهارمحال وبختیاری فعال نیست
مسوول آبزیان اداره کل دامپزشکی چهارمحال و بختیاری نیز با اشاره به اینکه در استان مرکز تولید و تکثیر ماهی قرمز که از اداره کل دامپزشکی مجوز داشته باشد فعال نیست گفت: این ماهیها از استانهای دیگر وارد استان میشود، گفت: مردم ماهی قرمز را از مراکز و واحدهای مجاز خریداری کنند.
سید محمود حسینی افزود: مردم باید در زمان خرید ماهی قرمز به این نکته توجه داشته باشند که این ماهیها از مراکز خریداری شده باشد که مجوزدارند و یک پزشک دامپزشک در آن مرکز سلامت ماهیها را تضمین کرده باشد.
به گفته وی، خرید ماهی از دورهگردها و یا افرادیکه مقابل درب مغازه اقدام به فروش ماهی میکنند اشتباه است و مردم باید از واحدهای ماهی را خریداری کنند که مکان مناسب برای فروش داشته باشد و آن مکان به سیستم فاضلاب متصل باشد و قابل شستشو باشد.
وی با اشاره به نامهنگاری با شهرداریها برای تامین یک مکان خاص برای فروش ماهی قرمز شب عید گفت: همه ساله این نامهنگاریها انجام میشود، اما هیچ مکانی برای این امر اختصاص داده نمیشود.
حسینی با تاکید بر اینکه بیماری بین ماهی و انسان مشترک نیست گفت: در برخی مواقع تماس با این ماهیها باعث بروز حساسیت میشود که این امر میطلبد که افراد با ماهیها تماس مستقیم نداشته باشند و پس از خرید ماهی و آوردن ماهی به خانه، آب ماهی عوض شود.
به گفته وی، این ماهی از خانواده کپور ماهیهاست و باید در دمای ۲۲ تا۲۶ درجه و محیط آب گرم نگهداری شود و قبل از تعویض آب ماهی باید آب لولهکشی تا ۲۴ ساعت در یک ظرف دهانه گشاد نگهداری شود.
وی به مردم توصیه کرد؛ از خرید ماهیهای که پولکهای آن دچار آسیب شده و یا بیحال هستند و یا باله آنها کنده شده خودداری کنند و پس از ایام نوروز ماهیهای خریداری شده را در محیطهای که پیشبینی شده قرار دهند و از رها کردن ماهیها در آبهای آزاد، محیط تالاب و رودخانه خودداری کنند.
مسوول آبزیان اداره کل دامپزشکی چهارمحال و بختیاری با اشاره به خطرات رهاسازی ماهی قرمز در آبهای آزاد گفت: شهروندان در هیچ شرایطی ماهیهای قرمز را در رودخانهها، تالابها، دریاچهها، سدها و مخازن و منابع آبی رها نکنند.
حسینی گفت: با توجه به خطرناک و بحرانآفرین بودن ماهی قرمز برای جمعیت سایر گونهها، رها سازی این گونهها تهدید بزرگی برای اکوسیستم است.
وی از شهروندان خواست تا در پایان نوروز و روز طبیعت ماهیهای قرمز سفرههای هفت سین خود را در استخر پارکها یا اماکنی که از سوی شهرداریها برای اینکار در نظر گرفته شده است، رهاسازی کنند.
به گزارش ایرنا، در آستانه عید نوروز و بهار همه ساله فروش ماهی قرمز گسترش مییابد.