شناسهٔ خبر: 71579912 - سرویس استانی
منبع: بسیج نیوز | لینک خبر

"سرمایه‌گذاری آسان" راهبرد توسعه استان اردبیل

استقبال از سرمایه‌گذاران و کارآفرینان فعال بخش خصوصی در کنار استفاده از منابع دولتی، راهبردی مطمئن برای جبران عقب ماندگی‌های تاریخی و دستیابی به توسعه استان اردبیل است

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار بسیج یکی از محوری ترین موضوعاتی که علم اقتصاد به آن می‌پردازد، مدیریت منابع محدود و تقاضاهای نامحدود است. این امر به ویژه در شرایطی که شکاف و فاصله بین این دو مفهوم(منابع محدود و تقاضاهای نامحدود) افزایش می‌یابد، بیش از پیش اهمیت می‌یابد. از همین روست که اقتصادهای بزرگ دنیا هم به دنبال تامین منابع و جذب سرمایه از روش‌های مختلف هستند.

طی سالهای اخیر و با توجه به محدودیت منابع دولتی، موضوع جذب سرمایه بخش خصوصی در دستور کار متولیان امر قرار داشته است. واقعیت این است که اتکا به منابع دولتی پاسخگوی نیاز طرح ها و پروژه های عمرانی و زیرساختی در دست اجرا نیست و به همین دلیل اجرای پروژه‌های زیرساختی از برنامه زمانبندی تعریف شده عقب می مانند.

در این شرایط، جذب سرمایه بخش خصوصی در اجرا و تکمیل طرح ها و پروژه ها، می تواند راه سرمنزل مقصود یعنی عمران و آبادانی لازم را هموار کند و استان را به جایگاه شایسته برساند.

استان اردبیل به لحاظ موقعیت‌های مرزی، طبیعی، تاریخی، اقتصادی، گردشگری و حتی مذهبی از ظرفیت‌های خوبی برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی برخوردار است و به فعلیت در آمدن هر یک از موقعیت‌های یاد شده با می‌تواند ضمن درآمدزایی و سودآوری برای سرمایه گذاران منجر به رونق تولید و اشتغال در استان شود.

برای تحقق این اهداف باید موانع جذب سرمایه گذاری، رفع و زمینه‌های استقبال از فعالان اقتصادی فراهم‌ شود و قوانین و مقررات جاری اصلاح یا با شرایط جذب کارآفرینان منطبق شود.از همین رو استاندار اردبیل طی ماههای اخیر راهبرد سرمایه گذاری آسان را به عنوان دستور کار دستگاههای اجرایی تعریف کرده و بارها بر لزوم حذف قوانین زائد و دست و پاگیر و اصلاح قوانین مخل کسب و کار تاکید کرده است.

مسعود امامی یگانه سرمایه گذاری آسان را راهبردی برای توسعه استان اردبیل تعریف کرده است تا مسیر حرکت دستگاه‌های اجرایی و اداری را مشخص کند و با توجه به تناسب این راهبرد با شعار سال یعنی جهش تولید با مشارکت مردم، محقق شدن این هدف، تولید در استان را نیز رونق خواهد بخشید.

این برنامه و سیاست در قالب مفهوم سرمایه گذاری آسان تعریف شده است نخستین بر استاندار اردبیل در دیدار اعضای شورای شهر اردبیل بر لزوم تسهیل روندهای سرمایه‌گذاری در استان تاکید کرد. وی بارها بر لزوم تکریم سرمایه‌گذار و ارائه مشوق‌های لازم، برای سرمایه گذاران تاکید کرده است تا سرمایه‌گذار، رغبت و انگیزه لازم برای کار اقتصادی در استان را داشته باشد و استان اردبیل به پایتخت سرمایه گذاری آسان تبدیل شود.

در همین زمینه امامی یگانه در جلسه اخیر شورای برنامه ریزی و توسعه استان اردبیل از افزایش ۲۲۰ درصدی بودجه استان برای سال آینده خبر داد و گفت: با توجه به افزایش تورم، این بودجه در برابر نیازمندی‌های استان رقم ناچیزی است و برای رونق‌بخشی به تولید و اقتصاد استان اردبیل باید از سرمایه‌گذاران حمایت ویژه کرده و سرمایه‌گذاری آسان را در استان نهادینه کنیم.

وی اظهار کرد: توجه به نحوه برخورد با سرمایه‌گذاران در بخش‌های کارشناسی دستگاه‌ها ضروری بوده و مدیران باید با هدف تسهیل سرمایه‌گذاری، بر اقدام کارکنان زیر مجموعه خود در مواجهه با سرمایه‌گذاران و صدور مجوزهای مربوط نظارت کنند.

استاندار اردبیل با تأکید بر حذف و اصلاح فرایندهای طولانی صدور مجوز و پرهیز از استعلامات تکراری وقت‌گیر که موجب اتلاف توان و انرژی سرمایه‌گذار می‌شود، بیان کرد: این فرایندها هر چه کوتاه‌تر باشد، موجب سرعت‌بخشی به روند سرمایه‌گذاری شده و گامی برای عملیاتی‌تر شدن سرمایه‌گذاری آسان در استان خواهد بود.

۲ برابر شدن تقاضای سرمایه‌گذاری گردشگری در اردبیل

یکی از حوزه های سرمایه‌گذاری استان اردبیل، مناطق گردشگری آن است که در جای جای استان به تناسب اقلیم، کوهستان، تاریخ و آداب و رسوم پراکنده شده و از مواهب خدادادی محسوب می‌شود.

در سال های اخیر به دنبال حضور پرشمار گردشگران داخلی و خارجی در پل‌های معلق و ترکیبی سرعین، مشگین شهر و هیر، سرمایه گذاری در حوزه گردشگری اردبیل بر سر زبان‌ها استفاده است به طوری که معاون سرمایه‌گذاری اداره کل میراث‌ فرهنگی، گردشگری و صنایع‌ دستی اردبیل از رشد ۲ برابری تقاضای سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری این استان خبر می دهد.

نگار سریع الاطلاق سرمایه‌گذاری در بخش گردشگری را یک امر بین دستگاهی می داند که نیازمند هماهنگی بیشتر بین دستگاهی و بازخوانی فرصت‌ها و رفع چالش‌هاست.

حسن محمدی ادیب مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی اردبیل نیز از تدوین ۹۰ طرح برای سرمایه گذاری گردشگری در این استان خبر داد و گفت: از ابتدای سال ۱۴۰۳ تاکنون ۲۳ طرح گردشگری با بیش از ۱۰ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری و با محوریت ورود بخش خصوصی در مناطق مختلف استان به بهره‌برداری رسیده است که از جمله آن می توان به پل معلق سه طبقه ورگه‌سران در شهرستان سرعین اشاره کرد.

امنیت غذایی و سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی

استان اردبیل دارای ۲۲۵ هزار هکتار اراضی آبی، ۵۱۵ هزار هکتار اراضی دیم و ۳۸ هزار هکتار اراضی باغی است و سالانه بیش از ۴.۵ میلیون تن انواع محصولات زراعی، باغی و دامی در آن تولید و روانه بازار می‌شود و در صورت افزایش سرمایه‌گذاری در این بخش، می‌توان میزان تولیدات را به میزان قابل توجهی در استان افزایش داد.

طبق اذعان کارشناسان اقتصادی استان اردبیل، طی سال‌های اخیر با وجود تلاش‌های فراوان برای جذب سرمایه‌گذاری و راه‌اندازی اطلس سرمایه‌گذاری، فقط ۳۰ فرصت سرمایه‌گذاری در استان فراهم شده و ۱۲۰ مورد دیگر در مرحله مطالعه و امکان‌سنجی است که در صورت تایید نهایی به فعالان اقتصادی پیشنهاد خواهد شد.

بی گمان، استانی که با تولید حدود ۵۸۰ هزار تن گندم، ۸۵۰ هزار تن سیب زمینی و ۴۵۰ هزار تن انواع محصولات باغی، سهم عمده‌ای در تامین نیاز کشور به محصولات کشاورزی را دارد، در صورت ترویج سرمایه گذاری آسان، جهشی را در تولید، اشتغال و درآمدزایی تجربه خواهد کرد.

گاهی حتی یک گام درست و اصولی جهت انگیزش بخش خصوصی، نتیجه ای چشمگیر به دنبال می‌آورد به عنوان مثال، پرداخت ۲۱۴ میلیارد ریال تسهیلات از صندوق حمایت از سرمایه گذاری در بخش کشاورزی برای اجرای ۸۰ طرح‌ آبیاری تحت فشار طی یک سال اخیر، ۵۳۵ هکتار از اراضی قابل کشت را زیر آبیاری مدرن برده است.

محمد صادق حاجی محمدی رئیس هیات مدیره و نماینده دولت در صندوق حمایت از سرمایه‌گذاری بخش کشاورزی استان اردبیل با اعلام این خبر گفت: با مکانیزه شدن این مقدار اراضی، علاوه بر صرفه‌جویی در مصرف آب و کاهش هزینه جاری، عملکرد تولید کشاورزی نیز افزایش یافته است.

۳۵۰ طرح صنعتی در مرحله دریافت پروانه فعالیت

صنعت نیز از دیگر ظرفیت های قابل سرمایه گذاری در استان اردبیل است و هرچند شاید در بادی امر به اندازه حوزه های کشاورزی و گردشگری برای سرمایه گذاری جلب توجه نکند اما هیچ کم از آنها ندارد و در صورت ورود کارآفرینان و فعالان بخش خصوصی، قابلیت های پنهان آن برملا خواهد شد.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان اردبیل می گوید: ۳۵۰ طرح با ۸۰۰ هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری در مرحله دریافت پروانه است و انتظار می رود با بهره برداری از این طرح‌ها، تعداد قابل توجهی نیروی کار در این واحدها مشغول به کار شوند.

مسعود ایرانی با اشاره به اشتغال بیش از ۴۰ هزار نفر در واحدهای تولیدی و صنعتی استان اردبیل ادامه داد: تعداد واحدهای تولیدی و صنعتی فعال این استان به یک هزار و ۴۱۵ مورد افزایش یافته و با تمهیدهای صورت گرفته این آمار تا پایان امسال و اوایل سال آینده همچنان افزایش خواهد یافت.

سخن از صنعت که به میان می آید، شهرک ها و نواحی صنعتی در اذهان تداعی می‌شود و با توجه به فعالیت بیش از ۲۰ شهرک و ناحیه صنعتی در استان اردبیل و همچنین فعال بودن معادن مختلف در مناطق مختلف، توجه به توسعه صنعتی می‌تواند اردبیل را به برندی در حوزه صنایع تبدیل کند.

در این راستا مدیرعامل شهرک های صنعتی اردبیل از واگذاری ۳۰ هکتار زمین صنعتی به سرمایه‌گذاران خبر داده است که در قالب ۶۰ قرارداد حق بهره‌برداری به متقاضیان ارائه شده است تا شهرک‌های صنعتی به عنوان کانون تولید و اشتغال، نقش مهمی در جذب سرمایه‌گذاران داشته باشند.

هاشم علایی مزایای حضور سرمایه‌گذاران در شهرک‌های صنعتی را کاهش هزینه‌های ساخت و ساز می داند که با تسهیل صدور مجوزهای اولیه و زیرساخت‌های ایجاد شده، شهرک‌های صنعتی بهترین مکان ممکن برای حضور سرمایه‌گذاران تلقی می‌شود.

استان اردبیل همه نوع استعداد کارآفرینی و سرمایه گذاری گسترده را دارد و استاندار این استان حتی موضوع ناترازی انرژی را نیز فرصتی برای سرمایه‌گذاری عنوان کرده و از مدیران دستگاه‌های اداری خواسته است تامین پنل‌های خورشیدی و بهره مندی از آن را با جدیت دنبال کنند.

امامی یگانه با اشاره به امکان تولید حداقل ۲۷۰ مگاوات انرژی خورشیدی در استان، فرمانداران را به تامین و واگذاری زمین به سرمایه‌گذاران طرح‌های تولید انرژی خورشیدی ترغیب می کند و پرداخت تسهیلات بانکی و زمینه‌سازی برای دستیابی سریع به این هدف را خواستار شده است.

اکنون استان اردبیل با شعار سرمایه‌گذاری آسان به دنبال جبران عقب ماندگیها و توسعه شایسته و در شان مردم است. در این مسیر دشوار اما شدنی، به همراهی مردم و مسئولان برای ترویج فرهنگ استقبال از فعالان اقتصادی نیاز است تا روزی نه چندان دور، سایه محرومیت از گوشه و کنار این استان مرزی، با روشنای توسعه و رفاه زدوده شود.