شناسهٔ خبر: 71551187 - سرویس سیاسی
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

عراقچی: حقوق بشر نباید ابزاری برای فشار‌های سیاسی یا دخالت در امور داخلی کشور‌ها باشد

وزیر امور خارجه گفت: یکی از بزرگترین موانع بر سر راه احقاق حقوق بشر در سطح جهانی، توسل به اقدامات قهری یکجانبه است.

صاحب‌خبر -

سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه کشورمان که در ساعات پایانی روز یکشنبه ۵ اسفندماه، وارد ژنو، مقر اروپایی سازمان ملل متحد شد، روز دوشنبه ۶ اسفند ۱۴۰۳ در پنجاه و هشتمین نشست شورای حقوق بشر ضمن ابراز خرسندی از حضور در این نشست به نمایندگی از مردم ایران گفت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از دولت‌های بنیان‌گذار سازمان ملل متحد، همواره کرامت انسانی، برابری و عدالت را در بالاترین سطح محترم شمرده است.

تحمیل استاندارد‌های ناهمگون به دیگر کشورها، اصول سازمان ملل متحد را تضعیف می‌کند

وی با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران معتقد است که باید به حقوق بشر از منظر احترام به حاکمیت و تنوع فرهنگی نگریسته شود، تصریح کرد: حقوق بشر ممکن است مفهومی جهانی محسوب شود، اما تفسیر و اجرای آن حتماً باید با زمینه‌های دینی، تاریخی، فرهنگی و اجتماعی هر کشور منطبق باشد. تحمیل استاندارد‌های ناهمگون و دستورکار‌های سیاسی خارجی، که غالباً تحت پوشش ترویج حقوق بشر صورت می‌گیرد، اصول سازمان ملل متحد را تضعیف می‌کند و تهدیدی برای از بین بردن اعتماد میان دولت‌های عضو است.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه مردم ایران دهه‌ها با چالش‌های جدی از جمله تحریم‌های اقتصادی ناعادلانه و تروریسم رو‌به‌رو بوده‌اند که تأثیرات مخرب بسیاری بر حقوق اجتماعی و اقتصادی آنان داشته است، توضیح داد: علیرغم این چالش‌ها، ایران، در حالی که به اصول اسلامی و کرامت انسانی پایبند بوده، دستاورد‌های قابل توجهی از جمله در بهبود وضعیت آموزش، بهداشت، حقوق زنان و توسعه صنعتی و اقتصادی کسب کرده است.

وی یکی از بزرگترین موانع بر سر راه احقاق حقوق بشر در سطح جهانی، توسل به اقدامات قهری یکجانبه دانست و گفت: این اقدامات، تأثیرات مخربی بر مردم عادی می‌گذارد و گروه‌های آسیب‌پذیر یعنی زنان، کودکان، سالمندان و معلولان را به طور ظالمانه‌ای متاثر می‌کند. جمهوری اسلامی ایران مدت‌هاست که قربانی چنین سیاست‌های غلطی بوده است. توسل برخی دولت‌ها به این اقدامات، دسترسی به نیاز‌های اساسی همچون دارو و محیط‌زیست سالم را محدود کرده است. ما خواهان لغو فوری تمامی تحریم‌های یکجانبه هستیم که نه تنها حقوق بشر بنیادین مردم ایران را نقض می‌کند، بلکه موجب رنج میلیون‌ها انسان بی‌گناه است.

‌نمی‌توان در مورد حقوق بشر صحبت کرد و از رنج مردم فلسطین یاد نکرد

رئیس دستگاه دیپلماسی ایران تاکید کرد: نمی‌توان در مورد حقوق بشر صحبت کرد و از رنج مردم فلسطین یاد نکرد و جنایات رژیم اسرائیل را محکوم نکرد. جمهوری اسلامی ایران به‌طور قاطعانه نسل‌کشی رژیم اشغالگر در غزه را محکوم می‌کند. مردم فلسطین همچنان از نسل‌کشی، خشونت نظام‌مند، اشغالگری و بی‌احترامی به انسانیت و نقض حق حیات رنج می‌برند. عملیات‌های نظامی وحشیانه رژیم اسرائیل، باعث ایجاد آلام انسانی غیرقابل توصیف شده است و هزاران غیرنظامی، از جمله زنان و کودکان، را کشته و شهر‌ها را کاملاً ویران کرده است. این اقدامی آشکار در نقض قوانین بین‌المللی، از جمله کنوانسیون‌های ژنو، و نقض حقوق فلسطینی‌ها در حق زندگی، آزادی و تعیین سرنوشت است.

عراقچی از جامعه بین‌المللی خواست که رژیم اشغالگر را به‌خاطر این جنایات مسئول شناخته و خواستار توقف فوری تمامی اقدامات تجاوزگرانه علیه مردم فلسطین باشد.

وی ادامه داد: بر شورای حقوق بشر و سازمان ملل متحد است که اصول عدالت را محترم شمرده و صدای مظلومین را بشنوند. وضعیت غزه یادآور این است که بدون پایان دادن به اشغالگری غیرقانونی و به رسمیت شناختن حق مردم فلسطین برای تعیین سرنوشت، صلح امکان‌پذیر نخواهد بود.

ایران همچنان در حمایت از مردم فلسطین ثابت‌قدم است

وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران حمایت قاطع خود را از مردم فلسطین در مبارزه مشروع آنها برای آزادی، رفع اشغالگری و حق تعیین سرنوشت اعلام می‌کند، خاطرنشان کرد: ایران همچنان در حمایت از مردم فلسطین که حق تعیین سرنوشت آنها دهه‌هاست نادیده گرفته شده است، ثابت‌قدم باقی مانده است. اشغالگری غیرقانونی و سرکوب مردم فلسطین، نقض روشن حقوق بنیادین آنها است. در همین چارچوب، طرح‌های ظالمانه کوچاندن اجباری ساکنان غزه، تداوم سیاست اشغالگری است که از ۸ دهه قبل آغاز شد و ما قویاً هر گونه اظهار نظر و اقدامی را در این خصوص محکوم نموده و مخالفت خود را با آن ابراز می‌نماییم.

وی ادامه داد: علاوه بر این، تروریسم و افراط‌گرایی همچنان تهدیدی جدی برای حقوق بشر در سطح جهانی است. ایران در جبهه مبارزه با تروریسم، به‌ویژه در غرب آسیا، در خط مقدم قرار دارد و به عنوان بزرگترین قربانی تروریسم به‌طور فعال از تلاش‌ها برای مقابله با گسترش سازمان‌های تروریستی همچون داعش و القاعده حمایت کرده است. ما معتقدیم که همکاری بین‌المللی در مقابله با علل ریشه‌ای تروریسم، از جمله مداخلات خارجی، ضروری است.

بر این باور هستیم که حقوق بشر نباید ابزاری برای فشار‌های سیاسی و اقتصادی یا دخالت در امور داخلی کشور‌ها قرار گیرد. تجربه نشان می‌دهد که برخی دولت‌ها از این نهاد به عنوان ابزاری برای پیش‌برد اهداف خود استفاده می‌کنند، این در حالی است که حقوق بشر باید در فضایی بر اساس احترام متقابل و عدم مداخله در امور داخلی کشور‌ها پیگیری شود. ایران اقدامات گسترده‌ای را در جهت ارتقای سطح حقوق بشر انجام داده است

دیپلمات ارشد ایران خطاب به حاضران در نشست یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران همواره بر احترام به حقوق بشر و تقویت عدالت اجتماعی در چارچوب‌های مختلف تاکید داشته است. ایران با توجه به فرهنگ غنی و تاریخ طولانی خود در زمینه حقوق بشر، همواره در جهت ارتقای حقوق فردی و اجتماعی شهروندان خود تلاش کرده است.

 در همین راستا، ما اقدامات گسترده‌ای را در جهت ارتقای سطح حقوق بشر، از جمله حقوق زنان، کودکان و اقلیت‌ها در کشور خود انجام داده‌ایم. در عین حال، بر این باور هستیم که حقوق بشر نباید ابزاری برای فشار‌های سیاسی و اقتصادی یا دخالت در امور داخلی کشور‌ها قرار گیرد. تجربه نشان می‌دهد که برخی دولت‌ها از این نهاد به عنوان ابزاری برای پیش‌برد اهداف خود استفاده می‌کنند، این در حالی است که حقوق بشر باید در فضایی بر اساس احترام متقابل و عدم مداخله در امور داخلی کشور‌ها پیگیری شود.

عراقچی گفت: ما از تمامی دولت‌ها می‌خواهیم که بر اساس اصول انصاف و بی‌طرفی در راستای حمایت و ارتقای حقوق بشر تلاش نموده و از رویکرد‌های گزینشی و سیاسی به این مقوله که منجر به تقویت تبعیض و نابرابری در این حوزه می‌شود، پرهیز نمایند.

وی در پایان تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران به ادامه همکاری‌های سازنده خود با سازوکار‌های بین‌المللی حقوق بشری در جهت ارتقاء حقوق بشر در سطح جهانی معتقد است و امیدوار است همه کشور‌ها در این مسیر گام‌های مشترکی بردارند.

منبع: ایرنا