به گزارش ایرنا، مازندران به عنوان اولین استانی محسوب می شود که بیشترین تولید برنج کشور در این خطه از شمال تولید می شود و در عین حال خودکفایی در تولید برنج یکی از سیاست های راهبردی دولت محسوب می شود که در سال های اخیر مورد توجه و تاکید مدیران ارشد کشور بوده است.
فروش برنج تولیدی کشاورزان شمال کشور به خصوص برنج کاران مازندران یکی از دغدغه های جدی تولید کنندگان و مسوولان استانی بوده است که هر ساله با چالش های محلی و ملی روبرو بوده است.
انباشت صدها هزار تن برنج مازندران و ارزانی قیمت این محصول راهبردی زمینه این را فراهم کرده بود که برخی از کارشناسان به کشلورزان توصیه می کردند برای کاهش تولید استان، شالیکاران برنج پرمحصول کشت نکنند تا قیمت در بازرار فروش کمی به نفع تولید کننده متعادل شود.
کشت برنج پرمحصول ندا، فجر و شیرودی که در دهه ۷۰ و ۸۰ خورشیدی به مراتب رواج بیشتری در این خطه از شمال نسبت به سالهای اخیر داشته است به مرور در مسیر نزولی قرار گرفت.
نوسانات قیمت ارزی و جهش غیر قابل پیش بینی قیمت برنج در هفته های اخیر سبب شد که کارشناسان برای سال زراعی جدید کشت برنج پرمحصول را به کشاورزات توصیه کنند.
با توجه به این که در حال حاضر ۲۲۰ هزار هکتار از اراضی شالیزاری مازندران مهیا برای کشت اول برنج می شود کارشناسان تاکید دارند با تغییر الگوی کشت برنج به سمت پرمحصول تولید یک میلیون تن برنج سفید برای مازندران در کشت اول محقق شدنی است.
پیش بینی این کارشناسان بر این امر تاکید دارد که شالیکاران در سال زراعی جدید در فروش برنج مشکل کمتری نسبت به سالهای گذشته خواهند داشت و با توجه به تامین نیازهای داخلی، شالیکاران تولید برنج پرمحصول را در دستور کار قرار دهند.
از طرف دیگر در حالی قیمت های برنج ایرانی در هفته های گذشته رکوردهای جدیدی را ثبت کرد که همزمان با آغاز فصل زراعی جدید، این محصول از دست شالیکاران مازندرانی خارج و خریداران و دلالان این محصول راهبردی را در انبارها و شالیکوبی ها انباشت کردند و با قیمت های کاذب آن را به بازار و تقاضا به صورت قطره چکانی تزریق می کنند.
شالیکاران مازندرانی که در اوایل برداشت محصول برنج در مرداماه سال جاری به سختی برنج تولیدی خود را برای هر کیلوگرم حدود ۸۰۰ هزار ریال به خریدار عرضه می کردند در هفته جاری شاهد ثبت قیمت های جدید یک میلیون و ۶۰۰ هزار ریالی برای هر کیلوگرم در این خطه از شمال بودند.
هر چند فروش این محصول راهبردی در چند سال اخیر به یک چالش جدی برای کشاورزان، و مدیران استانی و حتی ملی تبدیل شده بود نوسانات قیمت ارزی و خرید عمده چند شرکت سرمایه گذر سبب شد که انبارها و برخی از شالیکوبی های این استان مملو از برنج ایرانی باشد.
در حالی رکوردشکنی قیمت های برنج ایرانی در سراسر کشور بر مدار افزایش قرار گرفته بود که این محصول از دست کشاورز خارج و این افزایش قیمت هیچ آورده ای برای تولید کننده نخواهد داشت.
مسوولان جهاد کشاورزی استان به همراه دستگاه های نظارتی بازدیدهای را از انبارهای بزرگ برنج در مازندران آغاز کردند و بر این اصل مهم تاکید دارند که همه برنج های موجود در انبار باید در سامانه به ثبت برسد.
همه این تلاش ها سبب شد که برنج دپو شده در شالیکوبی های مازندران به طور حتمی می بایست در سامانه ثبت شود در غیر این صورت به عنوان کالای احتکاری با صاحبان شالیکوبی برخورد می شد.
در حال حاضر روزانه صدها تن برنج دپو شده در شالیکوبی ها و انبارهای مازندران روانه بازار مصرف می شود و نظارت ها در این خصوص با جدیت انجام می شود.
سهم ۴۵ درصدی مازندران
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران در گفت گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در حال حاضر حدود ۴۵ درصد از برنج تولید کشور سهم کشاورزان مازندرانی است.
بابک مومنی گفت: برای سال زراعی جدید تلاش ها بر آن است تا با تغییر الگوی کشت به سمت ارقام پرمحصول ندا، فجر و شیرودی مازندران بتواند به آمار تولید یک میلیون تن برنج سفید در کشت اول دست یابد.
وی با بیان این مطلب که اگر استان های شمالی کشور تولید برنج پرمحصول را در دستور کار قرار دهند نیازهای داخلی تامین خواهد شد، اظهار کرد: خرید برنج کشاورزان در ابتدای فصل برداشت انگیزه خوبی برای رونق کشت پرمحصول خواهد شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: بدون تردید خرید تضمینی برنج پرمحصول در دستور کار دولت قرار دارد و کشاورزان تولید برنج پر محصول را در دستور کار قرار دهند.
مومنی با اشاره به این مطلب که تعاونی ها و زنجیره های تامین کننده ذخایر مواد غذایی باید خرید برنج کشاورزان ا در فصل برداشت انجام دهند، ادامه داد: همه این عوامل سبب خواهد شد کشاورزان شالیکار مازندران رغبت بیشتری به کشت پرمحصول نشان دهند.
وی گفت: بدون تردید کشاورزان برای فروش برنج تولیدی در سال زراعی جدید مشکلی نخواهند داشت و حمایت ها در این مسیر ادامه خواد یافت.
تامین کود مورد نیاز
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران اظهار کرد: با پیگیری های انجام شده توسط استاندار مازندران با وزیر جهاد کشاورزی کودهای مورد نیاز شالیکاران مازندران برای سال زراعی جدید تامین می شود.
بابک مومنی گفت: بخش قابل توجهی از کودذهای مورد نیاز از در شهرستانهای مختلف توزیع شد و این رویه در طول سال زراعی جدید ادامه خواهد داشت.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران تصریح کرد: هم تلاش ها بر آن است تا تولیدکنندگان برنج مورد حمایت قرار گیرند و در همین راستا استادار مازندران هم کمک کار هستند.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، حدود ۴۵ درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین میشود. استان مازندران تولید کننده ۷۲ نوع محصول زراعی و باغی است که در تولید ۱۵ محصول رتبه اول تا سوم را دارد.
این استان با برخورداری از تنها ۲ و نیم درصد زمین کشاورزی کشور، سالانه هفت درصد از تولیدات کشاورزی و ۱۱ درصد از ارزش اقتصادی محصولات کشاورزی کشور را در اختیار دارد.