جوان آنلاین: سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه گفت که دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، نظام بین المللی مبتنی بر سازمان ملل و به اصطلاح «نظم مبتنی بر قوانین» را نامطلوب میبیند و احتمالاً محدودیتهای آن را آزمایش خواهد کرد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از آرتی، لاوروف در مقالهای که روز سهشنبه در مجله «روسیه در امور جهانی» (Russia in Global Affairs magazine) منتشر شد، نوشت که آمریکا و متحدانش هرگز به اصول منشور سازمان ملل در مورد برابری کشورها پایبند نبودهاند و معتقدند که توافقهای یالتا-پوتسدام برخلاف منافع آنها است. این توافقها در سال ۱۹۴۵ توسط رهبران پیروز جنگ جهانی دوم — اتحاد جماهیر شوروی، آمریکا و بریتانیا — امضا شد و جهان پس از جنگ را شکل داد.
لاوروف گفت: «غرب ظاهراً با انگیزههای پنهانی به این اصول پایبند بود و سپس آنها را به طور فاحش در یوگسلاوی، عراق، لیبی و اوکراین نقض کرد.» با این حال، او افزود که منشور سازمان ملل نباید کنار گذاشته شود، زیرا ممکن است جهان ارزشهای راهنمای مشترک خود را از دست بدهد.
لاوروف گفت: «با همه کاستیها و نقاط قوتش، نظم یالتا-پوتسدام به مدت هشت دهه چارچوب هنجاری-حقوقی نظام بینالمللی را فراهم کرده است.» او تأکید کرد: «نظم جهانی مبتنی بر سازمان ملل وظیفه اصلی خود را انجام میدهد — جلوگیری از وقوع یک جنگ جهانی جدید.»
با این حال، لاوروف گفت که دولت جدید ترامپ به طور علنی اعلام کرده است که این چارچوب هم منسوخ و هم «نامطلوب» است و همچنین ادعا میکند که برخلاف منافع آمریکا عمل میکند.
او افزود: «به عبارت دیگر، نه تنها نظم یالتا-پوتسدام نامطلوب است، بلکه نظم مبتنی بر قواعدی که پس از جنگ سرد به نظر میرسید تجسم خودخواهی و تکبر غرب به رهبری آمریکا است نیز نامطلوب است.»
لاوروف گفت که در حالی که جهان به سمت چندقطبی شدن در حرکت است، احتمالاً آمریکا در سالهای آینده نظم پس از جنگ را تحت آزمایشهای سخت قرار خواهد داد.
او گفت: «به نظر میرسد که دولت جدید آمریکا حملات کابویگونهای را آغاز خواهد کرد تا محدودیتها و دوام سیستم موجود مبتنی بر سازمان ملل را در مقابل منافع آمریکا آزمایش کند.»
ماه گذشته، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، گفت: «نظم جهانی بر پایه سازمان ملل پس از جنگ نه تنها منسوخ است، بلکه اکنون به عنوان سلاحی علیه ما استفاده میشود.» او ادعا کرد که دیکتاتورها آشوب به پا میکنند و «پشت حق وتوی خود در شورای امنیت سازمان ملل پنهان میشوند.»
لاوروف تأکید کرده است که حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل — که در اختیار اعضای دائم یعنی روسیه، چین، آمریکا، بریتانیا و فرانسه است — یک مسئولیت است و نه یک امتیاز، و همچنین یکی از راههایی است که این شورا میتواند اطمینان حاصل کند که کشورهای غربی منافع همه کشورها را در نظر میگیرند.
سال گذشته، لاوروف اعلام کرد که روسیه مایل است برزیل، هند و نمایندگان آفریقا به عنوان اعضای دائم دارای حق وتو به شورای امنیت سازمان ملل بپیوندند.