شناسهٔ خبر: 71178391 - سرویس سیاسی
منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

میوه‌های وفاق کی می‌رسد؟

در راستای تحقق شعار «وفاق ملی» به عنوان رویکرد محوری دولت چهاردهم، صبح دیروز و در ایام الله دهه مبارک فجر انقلاب اسلامی، نشست مشترک سران، معاونان و جمعی از مسئولان سه قوه با عنوان «همدلی برای مردم ایران» به میزبانی ریاست جمهوری در حالی برگزار شد که ح

صاحب‌خبر -

بررسی راهکارهای «افزایش مشارکت مردم در اقتصاد»، «رفع موانع سرمایه‌گذاری و افزایش تولید» و «تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی» از جمله موضوعات مهم مطرح و مورد تأکید در این نشست بود.
الیاس حضرتی، رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت در گفت‌وگویی رسانه‌ای در تشریح اهداف برگزاری این نشست گفت: به مناسبت چهل و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی که رمز پیروزی‌اش وحدت بود، نمادی از حرکت سه قوه را تنظیم کردیم تا سران سه قوه به اتفاق مجموعه اعضای هیئت دولت، شورای عالی قضایی و رؤسای کمیسیون‌ها و هیئت رئیسه مجلس ساعاتی کنار هم بنشینند و برای حل مشکلات مردم صحبت و همدلی کنند. ان‌شاءالله این جلسه نشانه‌ای باشد از اینکه ما اختلافات را کنار گذاشتیم و گرفتاری‌های مردم را می‌خواهیم حل کنیم.

اختلاف فی‌نفسه بد نیست
همان‌گونه که از صحبت‌های حضرتی برداشت می‌شود، جلسه مذکور، انعکاسی از همدلی میان سران قوا و بیانگر نزدیکی دیدگاه آن‌هاست؛ اتفاقی که بسیار مفید و قابل تحسین است. با این حال مسئله مشهود، نبود این وفاق در بدنه و ساختار سیاسی است؛ به گونه‌ای که ما شاهد تنش و دعواهای چندین باره میان احزاب بر سر مسائل پیش پا افتاده هستیم و این موضوعی است که مردم را به‌شدت آزرده‌خاطر کرده است. اکنون پرسش این است که برای جاری شدن این روحیه همدلی سران قوا در کلیت ساختار حاکمیت و بدنه ساختار سیاسی چه باید کرد؟
احسان صالحی، دبیر شورای اطلاع‌رسانی دولت سیزدهم، در گفت‌وگویی با اشاره به جلسه روز گذشته سران قوا اظهار کرد: این جلسات از منظر نمادین مهم است، چراکه همگرایی نیروهای مختلف در راستای استقلال و پیشرفت کشور از ارزش‌های اساسی انقلاب اسلامی است، اما انتظار افکار عمومی این است که بدانند حول چه ایده‌ای دستورکار وفاق تنظیم شده است؛ چرا که در این دست جلسات بیشتر نقد و آسیب‌شناسی مطرح است.
وی با بیان اینکه وفاق در این دولت به‌عنوان یک راهبرد مطرح شده است، اما این راهبرد باید حول یک ایده کلان شکل بگیرد تا معنا پیدا کرده و حرکت در آن راستا تأثیرگذار و عمیق باشد، افزود: نباید صرفاً به‌دنبال نکوهش اختلافات و حذف مخالفان باشیم؛ چراکه این رویکرد، جنبه سلبی دارد و نمی‌تواند پاسخگوی نیازهای کشور باشد. اگر اختلافی وجود نداشته باشد، توافق به چه سمتی باید حرکت کند؟ این مسئله مفقود است و دولت باید ایده‌های مرکزی خود را مشخص و حول آن‌ها، همگرایی و هم‌افزایی برای رسیدن به اقدام مشترک ایجاد کند.
این کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به چالش‌ها و کاستی‌های دولت چهاردهم در ۶ ماه نخست عمر خود، ادامه داد: اگر از فعالان سیاسی، اقتصادی و حتی عامه مردم پرسیده شود ایده کلان دولت در حوزه‌های اقتصاد، سیاست خارجی، فرهنگ و اجتماع چیست؟ حتماً پاسخ خواهند داد متأسفانه هنوز دولت نتوانسته است تعریف دقیقی از این ایده‌ها ارائه دهد و این جای نقد دارد. این در حالی است که شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا به‌عنوان یک نهاد اثرگذار و توانمند، می‌تواند مرکزی برای جمع‌بندی ایده‌ها و اعلام برنامه‌ها به افکار عمومی باشد. این ظرفیت‌ها که با تدبیر رهبر معظم انقلاب پس از تحریم‌های سال ۹۷ و خروج ترامپ از برجام شکل گرفت، ظرفیت‌های وفاق‌سازی هستند که می‌توانند به دولت کمک کنند تا به یک دستورکار منسجم و عملیاتی در حوزه اقتصاد دست یابد. حوزه‌ای که به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های مردم مطرح است و باید روی آن تمرکز ویژه‌ای صورت گیرد. از این طریق، دولت می‌تواند در راستای وفاق عمومی گام‌های مؤثری بردارد و با ارائه یک طرح جامع، آرامش و ثبات اقتصادی را برای مردم فراهم آورد.

مردم در انتظار تصمیمات عملی نه شعارهای تکراری
محمدعلی وکیلی، مدیر مسئول روزنامه ابتکار و فعال اصلاح‌طلب، اما در ارزیابی جلسه مذکور، با انتقاد از نشست‌های بی‌ثمر و شعارهای تکراری، تأکید کرد: مردم سال‌هاست که دیگر به نشست‌های کلیشه‌ای و صحبت‌های تکراری مسئولان توجهی ندارند. آن‌ها امروز بیشتر از هر زمانی به «عمل» نگاه می‌کنند تا به «گفتار»؛ آن‌ها خواهان آن هستند که نتیجه نشست‌ها و همگرایی‌ها روی زمین ملموس باشد و زندگی‌شان تغییر کند.
نماینده پیشین مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: مهم‌ترین شاخص نشست‌های مسئولان باید بالا بردن سطح پاسخ‌گویی و کاهش پرت مسئولیت‌ها باشد. اگر در نتیجه این گفت‌وگوها، کارآمدی نظام در پاسخ به مسائل معیشتی مردم افزایش یابد، این امر مثبت است. اما آنچه که مردم از این نشست‌ها انتظار دارند، تصمیمات عملی و تأثیرگذار است که بر زندگی روزمره آن‌ها تأثیر بگذارد.
این فعال سیاسی به یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های مردم، یعنی بحران قیمت دلار اشاره کرد و افزود: اگر این نشست‌ها و گفت‌وگوها توانسته باشند قیمت دلار را کاهش دهند و از رکورد ۸۴ هزار تومان به سطحی معقول و پایین‌تر برسانند، آن‌گاه مشخص خواهد شد این گفت‌وگوها واقعی و با هدف حل مشکلات مردم بوده است. ولی اگر این نشست‌ها تنها به حرف باقی بماند و قیمت دلار همچنان صعودی باشد، بی‌نتیجه خواهند بود. در شرایط کنونی، مردم به دنبال اقدامات عملی و تصمیمات اجرایی مسئولان هستند که اثربخشی ملموسی در زندگی و سفره‌های معیشتشان داشته باشد.

مطالبه حل مسائل اصلی و پرهیز از دعواهای حاشیه‌ای
اما محمد کاظم انبارلویی، سردبیر پیشین روزنامه رسالت هم در گفت‌وگو با قدس، نشست اخیر سران سه قوه را به‌عنوان یک حرکت نمادین اثربخش در حوزه حاکمیتی دانست و عنوان کرد: مسئله نفوذ در بدنه نظام از سوی دشمنان، یک مسئله جدی است. اگر اختلالی در خدمت‌رسانی به مردم مشاهده می‌شود، باید نتیجه نفوذ دانسته شود. حل مشکل نفوذ تنها با همگرایی و وحدت سه قوه امکان‌پذیر است.
این فعال سیاسی با بیان اینکه برگزاری چنین نشست‌هایی نشان دهنده همدلی میان سران قواست اما باید این روحیه در بدنه ساختار و مدیران میانی هم تسری پیدا کند، تصریح کرد: آنچه برای مردم اهمیت دارد، پاسخ‌گویی دولت به مسائل معیشتی است. هر اتفاقی که این موضوع را تحت‌الشعاع قرار دهد باید از آن پرهیز کرد. خوشبختانه سران سه قوه به این موضوع توجه دارند و هیچ‌گاه خود را درگیر مسائل حاشیه‌ای نخواهند کرد. این اتفاق که در دهه مبارک فجر رخ داده، نشان دهنده وفاق است که همواره قدرت ملی و اقتدار کشور را تضمین می‌کند. متأسفانه امروزمردم با مشکلات زیادی روبه‌رو هستند و این مشکلات می‌تواند در سایه وحدت و همگرایی قوا به خوبی حل شود.

خبرنگار: سیدحسین حسینی