شناسهٔ خبر: 71137903 - سرویس استانی
منبع: ایرنا | لینک خبر

بادبادک‌های زنجان بر فراز قله‌های جهانی

زنجان - ایرنا - طی سال‌های گذشته طولانی‌ترین پرواز بادبادک‌ها مربوط به کشورهای مالزی و چین بود اما امروز فعالان این رشته ورزشی در زنجان رکورد پرواز طولانی‌ترین بادبادک جهان را به نام خود ثبت کرده‌اند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، پرواز بادبادکها یکی از رشته‌های تحت پوشش فدراسیون ورزشهای همگانی است. کم هزینه و خانوادگی بودن این رشته ورزشی مفرح موجب افزوده شدن بر تعداد علاقه مندان آن در بین اقشار مختلف جامعه شده، به طوریکه شمار زیادی از افراد به خصوص در روزهای تعطیل برای پر کردن اوقات فراغت خود با بادبادکهای دست ساز به ارتفاعات می روند و از پرواز دادن بادبادکها لذت می برند.

رشته ورزشی پرواز بادبادکها که به نوعی در فرهنگ مردم این استان ریشه دوانده و با بازی های روزمره کودکان و نوجوانان حتی بزرگسالان عجین شده است هم اکنون در همه مناطق حتی روستاها و محلات زنجان و سایر استانهای کشور نیز رواج دارد.

این رشته علاوه بر ایجاد نشاط و آرامش به دلیل نیاز نداشتن به ابزار و تجهیزات خاص و گرانقیمت، امکان بازی در همه فصول و فضاهای باز، محدودیت نداشتن آن برای گروههای سنی مختلف زنان و مردان و نیاز نداشتن به شرایط و آمادگی جسمانی خاص، مورد توجه عموم قرار گرفته است و روز به روز نیز بر تعداد طرفداران آن افزوده می شود.

برای اطلاع رسانی هر چه بیشتر در خصوص کم و کیف ورزش پرواز بادبادک‌ها در زنجان، خبرنگار ایرنا با غلامرضا قربانیان، رییس کمیته پرواز کایت فدراسیون ورزش‌های همگانی استان زنجان گفت و گو کرده است.

بادبادک‌های زنجان بر فراز قله‌های جهانی

ایرنا:‌ رشته ورزشی پرواز بادبادک‌ها چه قدمتی در زنجان دارد؟

تاریخچه بادبادک بازی به ۴۰۰ سال قبل از میلاد باز می گردد که یکی از دانشمندان معروف با همکاری یکی از اساتید نجاری در چین با استفاده از خیزران و چوب، پرنده ای ساختند که در هوا پرواز می کرد.

این سازه نخستین بادبادک جهان محسوب می شد و بعدها مردم عادی نیز با خیزران، نخ ابریشم و پارچه بادبادکهایی درست کردند و آنها را به هوا فرستادند.

بادبادک قبلا یک وسیله نظامی محسوب می شد و برای اندازه گیری فاصله ها بین واحدهای نظامی ۲ کشور و اطلاع رسانی در این خصوص مورد استفاده قرار می گرفت.

اما مردم به تدریج بادبادک را برای تفریح هوا کردند و سالهای بعد بادبادک های چینی به تدریج به مناطق مختلف جهان از جمله ایران و کشورهای آسیایی و اروپایی راه یافت.

در اروپا برادان ویلبر رایت نیز از همین پرنده برای ساخت اولین هواپیما استفاده کردند و به این صورت بود که انسان با کمک فکر خود ابزاری مانند بادبادک ساخت تا شاهد پرواز تفکرهایش باشد.

ایرنا:‌ استان زنجان هم اکنون در این رشته ورزشی چه وضعیتی دارد؟

استان زنجان از ۱۵ سال گذشته تاکنون به عنوان شهر پرواز بادبادکها در کشور شناخته شده و من نیز به عنوان رکورددار به مدت ۲۵ سال است که در این رشته فعال هستم.

در زنجان این ورزش از بچه های کوچک تا بزرگسال شرکت کنندگان بسیار زیادی دارد و بیش از ۵۰ سال است که مردم در ارتفاعات گاوازنگ زنجان جمع می شوند و نه بادبادکهای چینی بلکه بادبادکهای سنتی و دست ساز خود را به پرواز در می آورند.

پرواز دادن بادبادک، ورزش فکری، روحی و جسمی است که موجب افزایش قدرت بدنی و جسمانی، قدرت ذهنی افراد، مهارتهای فردی و اعتماد به نفس و ایجاد شادی و نشاط، تقویت روحیه و خلاقیت ذهنی افراد می شود.

از آنجاییکه پرواز کایت یک ورزش انفرادی و خانوادگی است، بنابراین روابط خانواده را بهبود و سبب ایجاد صمیمیت بین اعضای خانواده می‌شود.

ایرنا:‌ آیا پرواز بادبادک نیز مانند رشته های دیگر رکوردی است؟‌

بله، این رشته نیز رکوردی است، رکوردهای ثبت شده در خصوص طولانی‌ترین پرواز بادبادک مربوط به کشورهای مالزی با ۸۰ و چین با ۱۰۰ عدد بادبادک بود. در زنجان نیز اولین پرواز بادبادک‌ها در زنجان به تعداد ۴۰ عدد بود و بعدها به تدریج به ۶۰، ۱۲۰ و ۲۰۵ عدد رسید.

در سال ۹۴ تعداد رکورد ثبت شده ۲۰۵ عدد به عنوان طولانی‌ترین و یا پرتعدادترین بادبادک جهان را هم در ایران و هم در جهان به اسم خود ثبت کردم. این بادبادکهای دست ساز در ابعاد ۴۰ در ۴۰ سانتیمتر با چوب، حصیر، روبان و چسب درست شد و به پرواز درآمد.

ساخت این بادبادک به مدت یک سال به طول انجامید که طی این مدت با خطا و آزمون همراه بود اما بالاخره موفق شدیم این رکورد ارزشمند را ثبت کنیم و تاکنون نیز هیچ کشوری نتوانسته است این رکورد را بشکند و همچنان افتخار آن نصیب ایران و زنجان است.

بادبادک‌های زنجان بر فراز قله‌های جهانی

ایرنا: علاقه مندان به پرواز بادبادک چگونه می توانند وارد این رشته شوند؟

جشنواره های مختلف کشوری و استانی این رشته برگزار می شود و زنجانی ها نیز در آن شرکت می کنند.

پایگاه آموزشی این رشته از سوی هیات ورزشهای همگانی استان در جاده گاوزانگ رو به روی دانشگاه تحصیلات تکمیلی علوم پایه زنجان مستقر است و آموزش های لازم را به مراجعه کنندگان علاقه مند ارایه می دهد.

آموزش این رشته برای همه دستگاههای اداری و در مدارس به صورت رایگان انجام می شود و تنها هزینه ابزار ساخت این وسیله برعهده مراجعه کنندگان است.

لوازم مورد نیاز ساخت بادبادک ۲ عدد چوب و پارچه یا نایلون است که برای مبتدیان با نایلون انجام می‌شود و بعد از مراحل ابتدایی، افراد با خلاقیت خود به ساخت بادبادک های حرفه ای اقدام می‌کنند.

ساخت بادبادک به طور معمول با پارچه شروع می شود بعد با چوب و حصیر و با استفاده از چرخ خیاطی دوخته می شود البته قرقره و نخ مخصوص به خود را دارد که به طور معمول حدود سه سال کاربرد دارد و بعد از این مدت اگر پوسیده شود تعویض می شود.

ایرنا: آیا پرواز بادبادک مسابقات خاصی دارد و بیشتر در چه فصلی از سال انجام می شود؟

مسابقات این رشته در سطح کشور، استانی و حتی در روستاها نیز برگزار می شود و اقشار مختلف مردم بسیار فعالانه در آن شرکت می کنند.

مسابقات آیتم هایی دارد. بزرگی بادبادک، جنس آن و میزان خلاقیت انجام شده بر روی بادبادک، زمان پرواز، استقامت و ارتفاع بادبادک از آیتم های امتیازآور این رشته ورزشی بوده که جمع این امتیازات نیز ۱۰۰ است که بر اساس آن نفرات اول تا سوم انتخاب می شوند.

مسابقات کشوری این رشته نیز پس از انتخاب نفرات برتر استانی برگزار می شود و نفرات برتر آن نیز به مسابقات برون مرزی هم اعزام می شوند.

این ورزش در همه فصول انجام می شود و در حال حاضر که در فصل زمستان قرار داریم مردم در ارتفاعات گاوزانگ حضور می یابند و وقتی سرمای هوا زیاد شد و احساس سرما کردند داخل ماشین نشسته و بادبادکها را به آینه ماشین می بندند و از پرواز آنها لذت می برند.

در این مجموعه همه روزه حضور داریم و آموزش رایگان و لوازم را به علاقه مندان ارایه می دهیم. اوج فعالیت این ورزش بسته به میزان و سرعت وزش باد، از عید شروع می شود و تا اوایل پاییز ادامه می یابد.

بادبادک‌های زنجان بر فراز قله‌های جهانی

ایرنا: توسعه این ورزش مستلزم چه زیرساختهایی است؟

سلامت جامعه ما در گرو توسعه ورزشهای همگانی است و توسعه و پیشرفت ورزشهای همگانی نیازمند تلاش مسوولان و همراه کردن خانواده هاست تا با بهره گیری از همه امکانات و ظرفیت های موجود در راه اعتلای ورزش های همگانی قدمهای موثری برای شاد زیستن و سلامت افراد جامعه برداشته شود.

برگزاری مسابقات مختلف، جشنواره‌ها و کلاس‌های آموزشی ساخت بادبادک از دیگر برنامه‌هایی است که در ترغیب و تشویق به فعالیت علاقه مندان و رشد و توسعه این رشته ورزشی تاثیرگذار است.