شناسهٔ خبر: 70987040 - سرویس اجتماعی
منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

چالش آبی کشور؛ آب در ایران سه برابر میانگین جهانی تبخیر می شود

عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس گفت: با وجود وعده یک ماهه وزیر جهاد کشاورزی برای ارائه لایحه آبخیزداری اما متأسفانه نزدیک به دو سال است که دولت این لایحه ارائه نکرده است.

صاحب‌خبر -

پیمان فلسفی با اشاره به کاهش بارندگی و افت ظرفیت آبی سدهای کشور گفت: کشور ما همواره به دلیل میزان منابع آبی و سرانه مصرف دچار مشکل کم آبی است همچنان که موقعیت اقلیمی خشک و نیمه خشک مزید بر علت بوده از سوی دیگر تغییرات جوی و بارش ها در ایران و جهان دستخوش تغییرات شده بنابراین میزان استحصال آب مورد نیاز در منطقه غرب آسیا دچار مشکل جدی شده است.

عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی توجه به مدیریت منابع آبی را ضروری دانست و ادامه داد: میزان استحصال آب رقمی حدود ۴۳۰ میلیارد مترمکعب است که از این میزان ۱۳۰ میلیارد مترمکعب مورد مصرف قرار می گیرد و ۳۰۰میلیارد مترمکعب آن از دسترس خارج می‌شود که این رقم به معنای مدیریت نکردن منابع آبی است.

وی مسئله تبخیر را یکی از دلایل کمبود آب دانست و افزود: تبخیر آب در کشورمان سه برابر میانگین جهانی است آن هم به این دلیل که سطوح آبخیز در معرض تابش مستقیم خورشید قرار دارد. جنس خاک و مدیریت نکردن منابع آبی در زمان انتقال از دیگر مشکلات است که جای بحث و بررسی بر روی آن وجود دارد.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: بخش عمده‌ای از آب‌های جاری ناشی از ذوب برف، بارش باران و رودهای مشترک بین کشورمان با همسایگان از دسترس خارج و به درستی مدیریت نمی‌شود و از طرف دیگر همسایگان شرقی و شمالی نیز از طریق سدسازی و مهار آب از ورود حقابه مورد نیاز کشور ممانعت می‌کنند.

فلسفی تغییرات اقلیمی و افزایش درجه حرارت کره زمین را نیز بر روی میزان بارش‌ها موثر دانست و گفت: با توجه به شرایط ایجاد شده اما بخش عمده مشکلات مربوط به حوزه مدیریت منابع آبی است چرا که در شرایطی که میزان آب کاهش یافته باید عمده فعالیت‌ها به سمت مدیریت منابع آبی سوق یابد.

عضو هیئت رئیسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی با اشاره وجود راهکار برای رفع چالش‌های آبی در دنیا بر لزوم سرعت‌بخشی در مدیریت چالش‌ها افزود: در بسیاری از کشورهایی که با مشکل کم آبی مواجه و در مناطق خشک و نیمه‌خشک قرار دارند از روش‌های کشاورزی اقلیم هوشمند استفاده می‌کنند که ضروری است ما نیز به آن توجه و به این سمت حرکت کنیم حتی در بحث تبخیر روان آب‌ها نیز روش‌هایی وجود دارد که در زمان انتقال آب جلوی تبخیر گرفته می‌شود و همچنین با استفاده از روش آبخوان‌داری نیز می‌توان نفوذپذیری آب را افزایش داد تا بخشی از این آب‌ها تبدیل به سفره‌های زیرزمینی شود.

این نماینده مردم در مجلس دوازدهم با اشاره به اهمیت لایحه آبخیزداری ادامه داد: با وجود وعده یک ماهه وزیر جهاد کشاورزی برای ارائه لایحه آبخیزداری اما متأسفانه نزدیک دو سال است که دولت این لایحه ارائه نکرده است و اطاله این موارد آسیب‌های کوتاه و بلندمدت غیرقابل جبرانی را به کشور تحمیل خواهد کرد چرا که در این شرایط با فنون آبخیزداری و آبخوان‌داری می‌توان روان‌آب‌ها، آب‌های جاری و منابع آبی را مدیریت کرد که در حال حاضر منابعی برای آن ها در نظر گرفته نشده است و آبخیزداری و آبخوان‌داری به دست فراموشی سپرده شده که حتی اسم آن هم از سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری به سازمان منابع طبیعی تبدیل شده است از این رو نیاز است تا روشی که طی سال‌های قبل وجود داشته تغییر پیدا کند و دولت به سرعت خود را با شرایط اقلیمی جهان و کشور تطبیق دهد.

فلسفی همچنین گفت: امیدوارم هرچه سریعتر این لایحه به مجلس ارائه و با توجه به اهمیت و عقب افتادگی آن ضرورت دارد تا به صورت دوفوریتی بررسی شود و ظرف دو تا سه ماه آینده مجلس نیز لایحه را به دولت ارسال و اجرایی شود به دلیل اینکه مسائل آبی کشور بسیار اهمیت دارد چرا که دنیا به سمت کمبود آب حرکت می‌کند و حتی کشورهایی که مشکل آبی هم ندارند تلاش دارند تا مدیریت منابع آبی را به درستی انجام دهند و از آنجا که مسئله آب بحث امنیت غذایی و ملی کشور را تحت تأثیر قرار می‌دهد بسیار جدی است.