شناسهٔ خبر: 70974571 - سرویس علمی-فناوری
منبع: تبیان | لینک خبر

یکی از مضرات زمان زیادی را صرف صفحه‌نمایش‌ها کردن

آیا گوشی شما متابولیسمتان را کند می‌کند؟

متأسفانه مدت زمانی که ما صرف اسکرول‌کردن با گوشی‌های هوشمند می‌کنیم اغلب نشسته‌ایم و واضح است که نشستن و بی‌تحرکی کالری کمی می‌سوزاند و باید بدانید که این عادت، بر سلامت متابولیسم نیز اثر می‌گذارد.

صاحب‌خبر -
تلفن همراه و متابولیسم
کم گفته‌ایم اگر بگوییم گوشی‌های هوشمند زندگی ما را تغییر داده‌اند؛ این گوشی‌ها در خیلی از جنبه‌های زندگی ما اختلال ایجاد کرده‌اند. ما از این وسیلهٔ همیشه در دسترس و گاهی گران‌قیمت برای فرستادن پیام و پست‌های جالب و خنده‌دار، گیم بازی‌کردن و ویدئو دیدن استفاده می‌کنیم. متأسفانه مدت زمانی که ما صرف اسکرول‌کردن با این گوشی‌ها می‌کنیم اغلب نشسته‌ایم و واضح است که نشستن و بی‌تحرکی کالری کمی می‌سوزاند و باید بدانید که این عادت، بر سلامت متابولیسم نیز اثر می‌گذارد.

درک متابولیسم و سلامت آن

متابولیسم شما تعیین می‌کند هر روز و هر ساعت چه اندازه کالری بسوزانید، اما موضوع بیشتر از این‌هاست. متابولیسم به تمام واکنش‌های شیمیایی گفته می‌شود که شما را زنده و سرپا نگه می‌دارند. متابولیسم شما آن چیزی است که غذایی را که می‌خورید به انرژی مداوم تبدیل می‌کند (ATP). همچنین متابولیسم تغذیه‌کننده فعالیت‌های حیاتی شماست مانند تنفس، گوارش، گردش خون و ترمیم سلولی. وقتی شما متابولیسم سالمی دارید، کمتر احتمال دارد دچار اضافه‌وزن شوید و انرژی بیشتری برای انجام فعالیت‌های خود دارید. وقتی متابولیسم شما سالم است، قند خونتان بهتر کنترل می‌شود و در نتیجه کمتر ممکن است دچار دیابت نوع دوم شوید.


ارتباط بین زمان وقت‌گذراندن با تلفن همراه و متابولیسم

عملکردهای متابولیسم چه ارتباطی با استفاده از گوشی‌های هوشمند دارند؟ دانشمندان هشدار داده‌اند که استفاده زیاد از تلفن‌های هوشمند نه‌تنها برای سلامت روح و روانتان مضر است؛ بلکه بر متابولیسم شما نیز اثر می‌گذارد و شما مستعد ابتلا به انواع مشکلات سلامتی می‌کند. انسان قرار نیست ساعت‌های طولانی بنشیند و تحرکی نداشته باشد؛ بنابراین وقت آن است که عادت‌های خود را تغییر دهید.

رفتار یکجانشینی

یکی از واضح‌ترین راه‌هایی که زیاد پای گوشی و رایانه نشستن به سلامت شما آسیب می‌زند، اثرات یکجانشینی است. وقتی مشغول گوشی یا رایانه‌تان هستید، تقریباً حرکتی ندارید. اما واقعیت این است که شما به تحرک نیاز دارید تا حساسیت به انسولین شما در وضعیت خوبی باشد و وقتی حساسیتتان به انسولین افت می‌کند باعث این اتفاقات می‌شود:
. افزایش سطح قند خون
. افزایش تولید انسولین
. افزایش وزن
. افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع دوم
. افزایش فشارخون
. افزایش سطح تری‌گلیسرید خون
. کاهش کلسترول خوب (HDL)
. افزایش التهاب
. خستگی
. افزایش اشتها و گرسنگی
حتماً حدس می‌زنید که همه این موارد به ضرر سلامتی و طول عمرتان هستند.

اختلال در الگوهای خواب

شما می‌دانید به چه اندازه خواب نیاز دارید، درست است؟ اما گوشی هوشمند شما می‌تواند مانع خواب و استراحت کافی‌تان شود، چگونه؟ اسکرین گوشی هوشمند، نور آبی ساطع می‌کند و مسئله این است که نور آبی بر میزان تولید ملاتونین در غده پینه‌آل شما اثر می‌گذارد. ملاتونین هورمونی است که کمکتان می‌کند خواب‌آلوده شوید و بخوابید. حالا همه اینها چه ربطی به متابولیسم دارند؟ تحقیقات نشان می‌دهد کمبود خواب و کیفیت پایین خواب اثر منفی بر حساسیت به انسولین می‌گذارند. ضمناً کمبود خواب باعث افزایش هورمون‌های کورتیزول و اشتها شده و شما را به سمت پُرخوری می‌برند؛ بنابراین عجیب نیست که در معرض افزایش وزن و چاقی و مشکلات متابولیکی قرار بگیرید.

ناآگاهانه غذاخوردن

تابه‌حال برایتان پیش‌آمده هم‌زمان با خوردن غذا با گوشی‌تان مشغول شده‌اید و بی‌توجه به خوردن ادامه داده‌اید؟ ناآگاهانه غذاخوردن مشکلی شایع است. وقتی بدون تمرکز و دقت غذا می‌خورید و توجهی به سیگنال‌های گرسنگی و سیری‌تان ندارید احتمال اینکه پُرخوری کنید بسیار زیاد است. اگر اغلب حین غذا، توجه و تمرکزتان روی گوشی‌تان است پس باید زودتر این عادت را تغییر دهید و این سیکل معیوب را از بین ببرید. مطالعه‌ای دریافته تمرکز روی گوشی هنگام غذاخوردن باعث می‌شود کالری بیشتری از آنچه واقعاً بدنتان نیاز دارد بخورید؛ بنابراین بهتر است موقع غذاخوردن گوشی را کنار بگذارید و به غذایی که می‌خورید توجه کنید.


استرس و اضطراب

شاید فکر کنید اسکرول‌کردن با گوشی باعث می‌شود آرام و مشغول شوید و استرستان را کم کنید؛ اما این‌طور نیست. تحقیقات نشان می‌دهد زیاد با گوشی وقت سپری‌کردن در واقع اضطراب و استرستان را تشدید می‌کند و اگر مدام مضطرب باشید، کورتیزولتان بالا می‌ماند و سلامت متابولیسمتان را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. وقتی کورتیزول بالا می‌رود، قند خون نیز بالا می‌رود. ضمناً بالابودن مداوم کورتیزول باعث می‌شود بدن شما چربی شکمی بیشتری انباشته کند که نوع ناسالمی از چربی است و باعث ایجاد التهاب در بدن می‌شود. چربی شکمی، اطراف اندام‌هایی مانند کبد و پانکراس را می‌گیرد و ضمناً سایز دور کمرتان را افزایش می‌دهد.

چگونه زمان صرف‌شده برای تلفن همراه را کمتر و سلامت متابولیسمتان را تقویت کنید؟

آماده‌اید این چرخه معیوب را متوقف کنید؟ پس از این توصیه‌ها استفاده کنید:
. برای استفاده از تلفن همراه و رایانه محدودیت تعیین کنید. بدین ترتیب مدت‌زمان طولانی مشغول این وسایل نخواهید بود. می‌توانید از اپلیکیشن‌های خاص این هدف کمک بگیرید.
. به فعالیت بدنی‌تان اولویت بدهید. آگاهانه برنامه‌ریزی و تلاش کنید تا طی روز مدت‌زمان طولانی‌تری تحرک بدنی داشته باشید، به پیاده‌روی عادت کنید، حرکات کششی انجام دهید و هر کاری که بدنتان را به تحرک وامی‌دارد انجام دهید.
. محیط خوبی برای خوابتان فراهم کنید. دو سه ساعت قبل از خواب گوشی را کنار بگذارید و روی تمام ابزارهایی که نور آبی دارند، فیلتر نور آبی بگذارید.
. آگاهانه غذا بخورید. هنگام غذاخوردن گوشی کنارتان نباشد و در عوض تمام حواس خود را معطوف غذایی که می‌خورید کنید و از آن لذت ببرید.
. استرستان را مدیریت کنید. راه‌هایی پیدا کنید که استرستان را کنترل می‌کنند و با شرایط شما تناسب دارند. مدیتیشن، یوگا یا تمرینات تنفس عمیق شیوه‌های بسیار مؤثری برای کاهش استرس هستند.

در انتها
گوشی‌های هوشمند بخشی از زندگی ما هستند و قرار نیست آنها را کنار بگذاریم؛ اما لازم است استفاده از آنها را مدیریت کنیم. شما باید بدانید هر روز چقدر زمان برای آن دارید و از راه‌هایی برای محدودکردن این زمان استفاده کنید. متعادل‌کردن زمان صرف‌شده برای تلفن همراه و... با یک سبک زندگی سالم و انتخاب‌های درست، کلید حفظ سلامت روان و سلامت متابولیسم و پیشگیری از عوارض منفی مرتبط با استفاده زیاد از گوشی‌های هوشمند است.