شناسهٔ خبر: 70821296 - سرویس علمی-فناوری
منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

طرح جوان‌سازی جنگل‌های زاگرس؛

ضرورت توسعه جنگلکاری با بهره گیری از مشارکت مردم و جوامع محلی

بروز خشکسالی، کم آبی و تغییرات آب و هوایی، ایجاد پدیده گردو غبار و تخریب‌های گسترده منابع طبیعی، تغییر کاربری‌های غیراصولی و آفت‌ها و بیماری‌ها (خشکیدگی) ظرف سال‌های اخیر دامن جنگل‌های کهگیلویه وبویراحمد را فرا گرفته که کارشناسان معتقدند توسعه جنگلکاری و بهره گیری از مشارکت فعال مردم در این زمینه می‌تواند راهکار مناسبی برای کاهش این چالش زیست محیطی باشد.

صاحب‌خبر -

به گزارش جام‌جم‌آنلاین از ایرنا، مشارکت در جنگلکاری مسوولیت اجتماعی ساکنان استان‌های زاگرس‌نشین به ویژه کهگیلویه و بویراحمد برای ترمیم زخم‌های میراث طبیعی کشورمان محسوب می‌شود.

جنگلی که بخش‌هایی از آن بر اثر عوامل طبیعی مانند پیر شدن آسیب دیده‌اند به همین علت تلاش برای بقای این میراث طبیعی ضرورت دارد.

آن‌طور که کارشناسان منابع طبیعی کشور گویند درختان جنگل‌های زاگرس به مرحله پیری رسیده اند و برای احیای این میراث مشارکت مسوولانه شهروندان و جوامع محلی به ویژه .. تشکل‌های مردم نهاد ضرورت دارد.

این صاحب نظران تاکید می‌کنند:پهنه وسیعی از جنگل‌های زاگرس در مناطق خشک و نیمه‌خشک کشور واقع شده و این عرصه‌های طبیعی جزو زیست بوم‌های حساس کشور محسوب می‌شود که همین امر مشارکت مردم برای حفظ گنجینه‌های طبیعی را نمایان‌تر کرده است.

دولت و سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در سال‌های اخیر با پیش بینی و به مرحله اجرا درآوردن طرح ملی یک میلیارد درخت برای توسعه جنگل‌های دست کاشت گام‌های ارزنده‌ای برداشته، اما مشارکت شهروندان بازوی توانمندی برای تحقق این برنامه مهم است.

کاهش آسیب‌های اقتصادی و اجتماعی، تولید آب، مهار ریزگرد‌ها و جلوگیری از فرسایش خاک از جمله کارکرد‌های مهم جنگل‌های زاگرس به شمار می‌رود که در صورت غفلت می‌تواند خسارت‌های جبران ناپذیری برای کشور داشته باشد.

طرح جوان‌سازی جنگل‌های زاگرس در اولویت برنامه‌های دولت چهاردهم است

معاون جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشوربا اشاره به اینکه زادآوری جنسی (زادآوری حاصل از بذر) در جنگل‌های زاگرس بسیار ناچیز و در حد صفر است گفت: طرح جوان سازی جنگل‌های زاگرس در اولویت برنامه‌های دولت چهاردهم قرار دارد.

نقی شعبانیان در بازدید از جنگل‌های استان کهگیلویه وبویراحمد با تاکید بر اینکه درختان دانه زاد زاگرس به طور عمده به سن پیری و دیر زیستی رسیده اند و بیش از ۹۰ درصد این جنگل‌ها دارای فرم شاخه زاد هستند، افزود: برای حفظ و مدیریت جنگل‌ها برنامه مدیریت مشارکتی یا جنگل داری اجتماعی در دستور کار است.

شعبانیان ادامه داد:جنگل‌های بلوط غرب کشور تا حد زیادی تعادل اکولوژیکی خود را از دست داده اند و تعداد آنان در هکتار این جنگل‌ها بسیار کاهش و سطح تاج پوششی این جنگل‌ها خیلی ضعیف و پایین آمده که مجموع این عوامل باعث افزایش تبخیر کف جنگل و از دست دادن تعادل اکولوژیکی درختان شده است.

وی با بیان اینکه جنگل‌داری اجتماعی برای مناطقی که ارتباط مردمی با جنگل زیاد است بخوبی جواب داده گفت: در طرح جنگل‌داری اجتماعی منافع مردم در حفظ و احیا جنگل‌ها تعریف شده و تلاش می‌شود این عرصه‌ها با مشارکت مردم حفظ شوند.

شعبانیان تصریح کرد:شناسایی نیاز‌های مردم و سپس دولت و سازمان منابع طبیعی منجر به تهیه طرح و برنامه ریزی برای اجرای جنگلداری مشارکتی خواهد شد.

وی با اشاره به وسعت شش میلیون هکتار جنگل‌های زاگرس تصریح کرد:کمک به جوان سازی این میراث طبیعی امری ضروری است.

معاون جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تصریح کرد: طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت و تولید و کاشت نهال‌های بومی و سازگار با منطقه فرصتی برای جوان سازی جنگل‌های زاگرس است که ضرورت دارد با جدیت بیشتری دنبال شود.

طرح ملی یک میلیارد درخت فرصتی برای بقای جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد

رییس اداره جنگل، منایع طبیعی و آبخیزداری کهگیلیویه و بویراحمد تاکید کرد: ایجاد جنگل‌های دست کاشت از گونه‌های کنار، بادام، اکالیپتوس، زیتون، بنه و بلوط در عرصه‌های طبیعی استان اقدامی ارزنده برای کمک به سرزندگی این عرصه‌های طبیعی این بخش از زاگرس زیباست.

جواد رحیمیان با اشاره به سهم ۱۵میلیون اصله درخت در طرح ملی یک میلیارد درخت تاکید کرد: پارسال ۲ هزار و ۷۰۰ هکتار از جنگل‌های کهگیلویه وبویراحمد با استفاده از نهالکاری و بذرکاری احیا شد.

وی بیان کرد: امسال هم ایجاد جنگل‌های دست کاشت در سطح دوهزار و ۷۰۰ هکتار جنگل در حال انجام است که تاکنون ۵۰ هکتار از این میزان انجام گرفته است.

اقدام‌های پیش بینی شده در دومین سال طرح ملی یک میلیارد درخت

رحیمیان با بیان اینکه اکنون ۸۶۰ هزار اصله نهال برای کاشت در جنگل‌های استان آماده شده تصریح کرد: در حال حاضر ۲ تن بذر بادام،۲ تن بذر بنه و ۵۰۰ کیلوگرم بذر بلوط برای کاشت در جنگل‌های استان آماده شده است.

وی با اشاره به انجام دو پویش مردمی در سال جاری برای ایجاد جنگل‌های دست کاشت تاکید کرد: راه اندازی چنین پویش‌هایی به جوان سازی میراث طبیعی زاگرس کمک می‌کند.

رحیمیان خاطرنشان کرد: ۳۰۰ نفر از کوهنوردان کهگیلویه وبویراحمدی جمعه هفته گذشته با کاشت نهال در سطح ۲۰ هکتار از جنگل‌های زاگرس در این مسولیت اجتماعی پیش گام شدند.

رییس اداره جنگل کل منایع طبیعی و آبخیزداری کهگیلیویه و بویراحمد گفت:براساس طرح پویش مهر مادر که همزمان با سراسر کشور در استان انجام شد در عرصه‌های طبیعی پارک جنگلی یاسوج، تنگ سولک بهمیی، دژ سلیمان گچساران، سرگچ لنده، دشتک سی سخت، دشت بیشه خشکو، دره باشت و چشمه زعفران نهال‌های های جنگلی سازگار با منطقه کاشته شد.

رحیمیان با اشاره به اینکه کنار، بادام، اکالیپتوس، زیتون، بنه و بلوط از گونه‌های کاشته شده در جنگل‌های کهگیلویه و بویراحمد همزمان با آخرین روز پاییز امسال در این پویش بوده بیان کرد: در قالب این طرح یکهزار و ۷۰۰ اصله نهال و ۲۵کیلوگرم بذر در عرصه‌های طبیعی استان کاشته شده است.

رحیمیان تصریح کرد:همچنین نهال مورد نیاز زراعت چوب در ۱۶۰ هکتار عرصه کهگیلویه و بویراحمد تامین شده و عملیات اجرایی کاشت این نهال‌ها به زودی آغاز می‌شود.

وی از اختصاص ۳۰ میلیارد ریال برای انجام برنامه زراعت چوب در سال جاری اختصاص یافته است.

زراعت چوب با کشت اوکالیپتوس به عنوان یک صنعت سبز مطرح است که می‌تواند افزون بر حفظ محیط زیست درآمدزایی مناسبی برای بهره برداران به همراه داشته باشد.

در این طرح، کشت اوکالیپتوس برای مناطق جنوبی و مناطق گرمسیر کشور و صنوبر برای مناطق سردسیر در نظر گرفته شده است.

رییس اداره جنگل کل منایع طبیعی و آبخیزداری کهگیلیویه و بویراحمد تصریح کرد: ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار برای هزینه کاشت و نگهداری تعهد استان در خصوص جنگل‌های دست کاشت نیاز است.

مسوولیت اجتماعی فراتر از طرح یک میلیارد درخت

با توجه به اهمیت سرزندگی جنگل‌ها در ابعاد مختلف زندگی مردمان استان‌های زاگرس نشین به نظر می‌رسد مسوولیت اجتماعی این هموطنان فراتر از طرح ملی یک میلیارد درخت است هر شهروند می‌تواند با گزارش مشاهدات خود در خصوص سودجویی در عرصه‌های طبیعی به ماندگار گنجینه‌های طبیعی کشورمان کمک کند.

صاحب نظران در حوزه منابع طبیعی کهگیلویه وبویراحمد با اشاره به اینکه جلوگیری از فرسایش خاک، حفظ حیات وحش منطقه، افزایش تنوع زیستی، تلطیف آب و هوا، کاهش آلودگی زیست محیطی، حفظ رطوبت خاک و تعلیف دام از حداقل مزایای جنگل‌های استان است از شهروندان به ویژه جوامع محلی می‌خواهند تا برای حفظ این میراث ارزشمند کشورمان تلاش بیشتری داشته باشند.

آنان با اشاره به اینکه جنگل‌ها به لحاظ حفاظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی و ظرفیت‌های اکوتوریستی دارای اهمیت منحصر به فردی هستند تاکید می‌کنند که مشارکت برای حفاظت از درختان جنگلی به ویژه در مقوله خودداری از کشت در حریم این عرصه‌ها نیازمند همراهی مردم و مسوولان است.

کارشناسان منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد تاکید می‌کنند که در چند سال اخیر به هم خوردن اکوسیستم، دستکاری طبیعت، تغییر اقلیم، کمبود بارش‌ها و سرمای زمستان و یخبندان و از بین رفتن دشمنان طبیعی آفت، باعث طغیان آفت جوانه خوار بلوط در جنگل‌های زاگرس شده تاکید می‌کنند همه ایرانیان در برای حفظ جنگل‌های زاگرس مسوول هستند.

این صاحب نظران اذعان می‌کنند که طغیان این آفت باعث کاهش رویش چوب، زوال جنگل، تغییر در زادآوری و توالی و حتی مرگ و میر درختان می‌شود.