شناسهٔ خبر: 70819543 - سرویس استانی
منبع: ایرنا | لینک خبر

مرغان مهاجر گیلان در تلاطم مهر و شکار

رشت - ایرنا - مرغان مهاجر، گیلان را بعنوان یکی از استان‌های دارای بیشترین جمعیت پرندگان آبزی و کنارآبزی مهاجر درکشور مطرح کرده‌ است و مدیرکل حفاظت محیط زیست استان از آغاز سرشماری نیمه زمستانه این پرندگان در تالاب‌ها و زیستگاه‌های استان در حالی خبر می‌دهد که اخبار آنها در میان مهر دوستداران و بی‌مهری شکارچیان غیرمجاز در تلاطم است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، گیلان اگرچه یکی از کوچکترین استان‌های کشور است و ۹ دهم از مساحت ایران‌زمین را تشکیل می‌دهد اما دارای پتانسیل‌های ملی و جهانی بسیار است و پرندگان که یکی از مهمترین شاخص‌های حیات وحش در دنیاست ظرفیت عظیم پرنده‌نگری را برای این استان رقم زده است؛ تعداد ۵۳۳ گونه پرنده در ایران وجود دارد که از این میان ۶۰ درصد آنها در گیلان مشاهده می‌شوند و تالاب‌های امیر کلایه، پارک ملی بوجاق و تالاب بین المللی انزلی بویژه پناهگاه حیات وحش سلکه، پناهگاه حیات وحش سرخانگل و منطقه حفاظت شده سیاه‌کشیم بیشترین میزان مهاجرت پرندگان را به خود اختصاص می‌دهند.
در اهمیت پرندگان مهاجر برای جهانیان همین بس که از سال ۲۰۰۶ به این طرف هر ساله دومین شنبه از ماه‌های می و اکتبر روز جهانی پرندگان مهاجر شناخته می‌شود و هدف از این نامگذاری و برنامه‌هایی که به این مناسبت تدارک دیده می شود تأکید بر مشارکت فعال در حفاظت از پرندگان مهاجر است؛ برگزاری روز جهانی پرندگان مهاجر به منظور آگاهی مردم نسبت به درک اهمیت حضور پرندگان در محیط‌های طبیعی و ترغیب جوامع محلی به مشارکت فعال در حفاظت از پرندگان مهاجر است.

متاسفانه، در روزهای اخیر تصاویری از فروش پرندگان مهاجر در فضای مجازی دیده می شوداما متاسفانه در روزهای اخیر تصاویری از فروش پرندگان مهاجر در فضای مجازی دیده می شود که عکسی از رضا حضرتی در فضای مجازی با عنوان فروش غیرقانونی پرندگان مهاجر در بازار پل خشتی لنگرود واقع در شرق گیلان یکی از آنهاست و حسین جهش رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان لنگرود در این رابطه گفت: پایش مداوم بازار لنگرود با هدف مقابله با عرضه و فروش پرندگان وحشی و پیشگیری از انتشار آنفلوآنزای پرندگان به طور مستمر ادامه دارد.
وی اذعان کرد: این برنامه پایش تا پایان فصل حضور پرندگان مهاجر در آب‌بندان‌های شهرستان ادامه خواهد یافت.

مرغان مهاجر گیلان در تلاطم مهر و شکار

پایش در شرایط سخت
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گیلان نیز با بیان اینکه بیش از ۳۰۰ متخلف شکارغیرمجاز در ۹ ماه امسال دستگیر شده‌اند بر تقویت پاسگاه‌های محیط‌بانی به لحاظ نیروی انسانی تاکید کرد و گفت: پایش و گشت‌های محیط‌بانان در شرایط سخت و سرما انجام می‌شود و از این‌رو رفع نواقص و کمبودهای محیط‌بانان مورد توجه قرار گرفته است.

فرمانده یگان حفاظت محیط زیست گیلان نیز با بیان اینکه بیش از ۳۰۰ متخلف شکارغیر مجاز در ۹ ماه امسال دستگیر شده اند بر تقویت پاسگاه های محیط بانی به لحاظ نیروی انسانی تاکید کرد و گفت: پایش و گشت‌های محیط بانان در شرایط سخت و سرما انجام می شود و ازین روی رفع نواقص و کمبودهای محیط بانان مورد توجه قرار گرفته است.
رامین زراعتی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بسیاری از این کمبودها مرتفع و برخی دیگر نیز به سازمان حفاظت محیط زیست اعلام شده و سازمان نیز در صدد ارتقاء سطح تجهیزات برای محیط‌بانان است.
زراعتی از شکارچیان خواست از قوانین و مقررات مربوط به شکار از جمله فصل‌ها، تاریخ‌ها و مجوزها پیروی کنند و از شکار در مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان، محدوده قرق‌های اختصاصی و سایر حفاظت‌گاه‌های مردمی به طور جدی خودداری کنند و در صورت هرگونه ابهام با ادارات حفاظت محیط زیست شهرستان‌ها و یا پاسگاه‌های محیط‌بانی محل خود تماس بگیرید تا مطمئن شوند که تمام قوانین را رعایت می‌کنند.

خرید پرندگان برای رهاسازی
در میان اخبار پایش و شکار و بد خبرهای شکارهای غیرمجاز خبر رسید که یک دوستدار محیط زیست، پرندگان مهاجر را در بازار خریداری و در پناهگاه حیات وحش سلکه به محیط زیست شان بازگرداند.

در میان اخبار پایش و شکار و بد خبرهای شکارهای غیر مجاز خبر رسید که یک دوستدار محیط زیست، پرندگان مهاجر را در بازار خریداری و در پناهگاه حیات وحش سلکه به محیط زیست ‌شان باز گرداند. محمد نصرتی‌راد دوستدار محیط زیست سالهاست که پرندگان مهاجر را از بازار پرنده‌فروشان خریداری می‌کند و به محیط‌زیست شان باز می‌گرداند.

وی معتقد است: پرنده نباید در قفس باشد، آن‌ها را به جای دور از دسترس انسان‌ها می‌برد و آزاد می‌کند.

این دوستدار محیط زیست بیان کرد: سال‌هاست با طبیعت مانوس است و آزاد کردن پرندگان نشانه دوستی و مهربانی او به طبیعت است.
نصرتی راد، احترامش به محیط زیست را به خانواده‌اش هم آموخته است، همسر و فرزندان او هم گاه با وی همراه می‌شوند و پرندگان را به طبیعت بازمی گرداند.

مرغان مهاجر گیلان در تلاطم مهر و شکار


جزئیات جدیدی در مورد ازسرگیری صدور مجوز عادی شکار در گیلان

آغاز سرشماری نیمه زمستانه پرندگان
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان از آغاز سرشماری نیمه زمستانه پرندگان آبزی و کنارآبزی در تالاب‌ها و زیستگاه‌های این استان خبر داد و با بیان اینکه سرشماری نیمه زمستانه پرندگان همزمان با سرشماری کشورهای نیم‌کره شمالی در این استان از ۱۲ دیماه تا ۱۲ بهمن‌ماه ( ۱ تا ۳۱ ژانویه) آغاز شده است، اظهار کرد: در این سرشماری پرندگان آبزی و کنارآبزی و نیز پرندگان وابسته به زیستگاه های تالابی مورد سرشماری قرار می‌گیرند.

حمزه عشوری بیان کرد: سرشماری پرندگان آبزی و کنارآبزی به منظور دستیابی به آمار دقیق، تعداد گونه‌ها، ترکیب جمعیتی آنها، بررسی تغییرات احتمالی در کانون‌های جمعیتی پرندگان و همچنین بررسی میزان سلامتی زیستگاه‌ها انجام می‌شود.

وی گفت: سرشماری پرندگان روند جمعیت پرندگان مهاجر را ارزیابی و وضعیت تالاب‌ها و زیستگاه‌ها را بررسی می‌کند تا وضعیت مهاجرت گونه‌های مختلف آنها مشخص شود.
عشوری با تاکید بر اینکه عوامل محیطی و اقلیمی در این زمینه تأثیرگذار است، اظهار کرد: باید تغییرات اکولوژیکی تالاب مورد بررسی قرار گیرد.

عشوری با بیان اینکه در این سرشماری کارشناسان اداره کل و واحدهای تابعه در مناطق با بهره گیری از دوربین، تلسکوپ و هلی‌شات این ماموریت را به سرانجام خواهند رساند، افزود: سرشماری منظم هر ساله پرندگان در ۳۳ زیستگاه طبیعی استان گیلان انجام می‌شود.

وی افزود: کلیه دوستداران محیط زیست، سازمان های مردم نهاد که علاقمند به همکاری و حضور در این سرشماری هستند، می‌توانند برای ثبت نام با اداره نظارت بر امور حیات وحش محیط زیست گیلان مراجعه یا با شماره تلفن ۰۱۳۳۳۸۲۴۶۲۶ تماس بگیرند.

این آمارهای سرشماری پس از پایان به دفاتر بین‌المللی تالاب‌ها اعلام می‌شود.

شرایط شکار

مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان اعلام کرد: پس از پیگیری‌های فراوان با هدف بهره‌گیری از همکاری و مشارکت شکارچیان قانونمند در حفاظت از تنوع زیستی همراه با بهره‌برداری اصولی از آنها با در نظر گرفتن ملاحظات حفظ جمعیت و زیستگاه همچنین رعایت قوانین و مقررات شکار و صید این اداره کل اقدام به صدور مجوز پروانه عادی شکار سه گونه از پرندگان در سال جاری کرده است.
عشوری افزود: مجوزهای صادر شده؛ محدودیت زمانی، مکانی و گونه‌ای دارد به نحوی که پروانه صادره صرفاً برای شکار سه گونه خوتکا، چنگر و اردک سرسبز در محدوده شکارگاه‌های آزاد استان است و شکار سایر پرندگان با پروانه مذکور ممنوع است ضمن آنکه تعداد مجاز شکار در مجموع برای هر سه گونه مجاز حداکثر سه قطعه و روز مجاز شکار فقط یک روز در هفته (جمعه) یک ساعت بعد طلوع تا یک ساعت قبل غروب آفتاب تعیین می‌شود.
وی تصریح کرد: فصل مجاز شکار از تاریخ صدور پروانه در نهایت تا ۳۰ بهمن ماه سال جاری است و متقاضیان قانونمند که دارای جواز حمل سلاح معتبر و دفترچه شناسایی شکارچیان ویژه حمل سلاح ساچمه زنی هستند می‌توانند با پرداخت بهای شکار و ارائه فیش بانکی به مبلغ ۱۵ میلیون ریال به حساب فروش پروانه اداره کل نسبت به دریافت پروانه شکار اقدام نمایند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست گیلان با اشاره به اینکه صدور پروانه شکار برای اتباع خارجی (مقیم و غیر مقیم) ممنوع است از شکارچیان خواست از قوانین و مقررات مربوط به شکار از جمله فصل‌ها، تاریخ‌ها و مجوزها پیروی کنند و از شکار در مناطق چهارگانه تحت مدیریت سازمان، محدوده قرق‌های اختصاصی و سایر حفاظت‌گاه‌های مردمی به طور جدی خودداری کنند.
وی افزود: شکارچیان مجاز در صورت هرگونه ابهام با ادارات حفاظت محیط زیست شهرستان‌ها و یا پاسگاه‌های محیط بانانی محل خود تماس بگیرند.
گیلان دارای بیش از ۳۰ هزار هکتار پهنه تالابی است که افزون بر ۲۴ هزار هکتار آن، ۸۰ درصد در قالب سه تالاب (انزلی، امیرکلایه و بوجاق) تحت عنوان کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است؛ این پهنه‌ها زیستگاه بیش از ۳۰۰ گونه پرنده به خصوص پرندگان مهاجر است که هر ساله به تعداد هزاران قطعه بخشی از چرخه زندگی خود را در این استان سپری می‌کنند. پرندگان یکی از مهمترین شاخص‌های حیات وحش در دنیاست؛ تعداد ۵۳۳ گونه پرنده در ایران وجود دارد که از این میان ۶۰ درصد از پرندگان کشور در گیلان مشاهده می‌شوند و تالاب های امیر کلایه، پارک ملی بوجاق و تالاب بین المللی انزلی بویژه پناهگاه حیات وحش سلکه، پناهگاه حیات وحش سرخانگل و منطقه حفاظت شده سیاه کشیم بیشترین میزان این مهاجرت را به خود اختصاص می دهند.
همزمان با سرد شدن هوا و محدودیت منابع غذایی، مهاجرت پرندگان از عرض‌های شمالی کره زمین شامل؛ مناطق سردسیر سیبری و اروپای شرقی و غربی به تالاب‌های گیلان از اواخر شهریورماه آغاز می‌شود و این پرندگان تا نیمه یا اواخر فروردین ماه متناسب با درجه دمای هوا در تالاب‌های استان می‌مانند و از منابع غذایی آن تغذیه می‌کنند.
شرایط مساعد آب و هوایی، فراوانی مواد غذایی مورد نیاز و امنیت از دلایل فرود هزاران پرنده مهاجر شامل؛ انواع مرغابی‌سانان، قو، غاز، پرستوهای دریایی و چنگرها و سایر پرندگان از ۸۱ گونه مختلف به تالاب ها و آبگیرهای گیلان است.
علی اصغر روشنی رئیس اداره روابط عمومی و امور رسانه اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان هم از مردم خواست در صورت مشاهده حیوانات آسیب دیده حوزه حیات وحش با شماره ۱۵۴۰ اداره کل حفاظت محیط زیست استان تماس بگیرند.