به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ جهاد أزعور مدیر اداره خاورمیانه و آسیای میانه در صندوق بینالمللی پول است و بر فعالیتهای این نهاد در خاورمیانه، شمال آفریقا، آسیای میانه و قفقاز نظارت دارد.
سوابق حرفهای
أزعور بین سالهای ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ وزیر دارایی لبنان بود. در این دوره، او هماهنگکننده اجرای اصلاحات مهمی از جمله بهروزرسانی سیستمهای مالیاتی و گمرکی لبنان بود. پیش از این، او در شرکتهای بینالمللی همچون مککنزی و بوز اند کمپانی به عنوان معاون رئیس و مشاور اجرایی ارشد فعالیت میکرد.
او همچنین پیش از پیوستن به صندوق بینالمللی پول در مارس ۲۰۱۷، مدیر و شریک اجرایی شرکت «اینفنتیس پارتنرز» در حوزه مشاوره و سرمایهگذاری بود.
تحصیلات و فعالیتهای پژوهشی
جهاد أزعور دارای دکترای علوم مالی بینالمللی و مدرک عالی در اقتصاد بینالملل و علوم مالی از مؤسسه مطالعات سیاسی پاریس (Science Po) است.
علاوه بر این، پژوهشهایی درباره اقتصادهای نوظهور و چگونگی ادغام آنها در اقتصاد جهانی، در دانشگاه هاروارد به عنوان پژوهشگر فوقدکترا انجام داده است.
او دارای چندین کتاب و مقاله در زمینههای اقتصادی و مالی است و سابقه تدریس گستردهای دارد. همچنین او دارای مدرک حقوق از دانشگاه پاریس و کارشناسی ارشد علوم مالی از دانشگاه پاریس ۲۰ است.
حضور در عرصه سیاست و اقتصاد لبنان
جهاد أزعور، که از خانوادهای شناختهشده و خواهرزاده نماینده فقید پارلمان، جان عبید، است، در ژوئن ۲۰۲۳ به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری لبنان توسط نیروهای مخالف معرفی شد. این معرفی در تقابل با نامزدی سلیمان فرنجیه، گزینه حزبالله و جنبش امل، صورت گرفت.
در حالی که برخی جریانها همچون نیروهای لبنانی، حزب کتائب و جریان ملی آزاد از او حمایت کردهاند، او چهرهای میانهرو محسوب میشود که در ایجاد روابط گسترده در سطح ملی و بینالمللی توانمند است.
سوابق کاری و حرفهای پیشین
پیش از وزارت دارایی، أزعور در بازه زمانی ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۴ به عنوان مدیر پروژه در برنامه توسعه سازمان ملل و بانک جهانی فعالیت داشت. او در این نقش، بر اجرای برنامههای اصلاحی و توسعهای در وزارت دارایی لبنان نظارت میکرد. همچنین در کنفرانسهای بینالمللی پاریس ۱ و پاریس ۲ که با هدف حمایت مالی از لبنان برگزار شدند، مشارکت داشت.
در سال ۲۰۰۵، او به عنوان وزیر دارایی در دولت فؤاد سنیوره و در دوره ریاستجمهوری امیل لحود منصوب شد و تا سال ۲۰۰۸ این سمت را بر عهده داشت.
پس از پایان دوره وزارت، بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲ در مککنزی و بوز اند کمپانی به عنوان معاون رئیس و مشاور اجرایی فعالیت داشت. سپس از ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ به عنوان مدیر و شریک اجرایی در شرکت اینفنتیس پارتنرز مشغول بود.
بحران ریاست جمهوری در لبنان و نقش أزعور
از اکتبر ۲۰۲۲، لبنان در خلأ ریاستجمهوری به سر میبرد. مجلس نمایندگان در تلاش برای انتخاب رئیسجمهور تاکنون ۱۱ جلسه برگزار کرده اما به توافق نرسیده است. در ژوئن ۲۰۲۳، جهاد أزعور به عنوان کاندیدای جدید مورد حمایت نیروهای مخالف معرفی شد.
این معرفی باعث شد میشل معوض، کاندیدای پیشین مخالفان، به نفع أزعور از رقابت کنارهگیری کند. معوض اعلام کرد که توافق میان جریانهای مخالف، نمایندگان مستقل و تغییرخواه و جریان ملی آزاد به حمایت از أزعور منجر شده است.
حمایت از أزعور به عنوان کاندیدایی میانهرو، به گفته مخالفان، با هدف پایان دادن به بحران اقتصادی و سیاسی لبنان صورت گرفته است. او به دلیل سابقه مالی و روابط گستردهاش در سطح منطقهای و بینالمللی، به عنوان گزینهای برای خروج لبنان از بدترین بحران اقتصادی تاریخ خود معرفی شده است.
چالشها و اتهامات
انتخاب أزعور به عنوان نامزد ریاستجمهوری با مخالفت شدید حزبالله و جنبش امل روبهرو شد. این گروهها او را به ارتباط با ریاض سلامه، رئیس بانک مرکزی، و ایفای نقش در بحران اقتصادی لبنان متهم کردهاند. حزبالله معتقد است که حمایت آمریکا از أزعور بخشی از نقشهای برای تضعیفمدیریت لبنان و تبدیل آن به پایگاه مرکزی اطلاعاتی آمریکا در خاورمیانه است.
با اینحال، حزب الله با هدف جلوگیری از ادامه بن بست سیاسی موجود در لبنان، نسبت به پذیرش گزینههای ریاست جمهوری چون أزعور و جوزف عون ابراز آمادگی کرده است.
مطابق اعلام رسمی وفیق صفا از اعضای بلند پایه مقاومت لبنان، تنها خط قرمز حزب الله برای ریاست جمهوری، سمیر جعجع رهبر حزب القوات البنانیة است.
رئیس مجلس نمایندگان، نبیه بری، اعلام کرد که جلسه دوازدهم انتخاب رئیسجمهور در تاریخ ۱۴ ژوئن ۲۰۲۳ برگزار خواهد شد. با این حال، تحلیلگران معتقدند که به دلیل شکافهای عمیق سیاسی، احتمال انتخاب رئیسجمهور در این جلسه نیز پایین است.
أزعور به عنوان نامزدی که از حمایت گسترده داخلی و بینالمللی برخوردار است، میتواند راهی برای پایان دادن به بحران سیاسی لبنان باشد. با این حال، این موضوع همچنان به توافق میان گروههای سیاسی بستگی دارد.
آیا جهاد أزعور خواهد توانست بحران ریاستجمهوری لبنان را پایان دهد یا اینکه نامزدی او صرفاً برگی دیگر به کشمکشهای سیاسی این کشور اضافه خواهد کرد؟ پاسخ این پرسش همچنان در هالهای از ابهام است.