شناسهٔ خبر: 70703874 - سرویس اقتصادی
منبع: شفا آنلاین | لینک خبر

پس‌لرزه‌های گرانی دارو

طبق آمارهای رسمی کشور، درحال‌حاضر بیش از ۶۰درصد هزینه‌های دارو و درمان کشور از جیب مردم تأمین می‌شود، این درحالی‌است که این نرخ در دنیا حداکثر ۱۵درصد است!

صاحب‌خبر -

شفاانلاین»سلامت»در شرایطی که نوسانات ارزی به یکی از معضلات اساسی اقتصاد ایران تبدیل شده، تاثیر این تغییرات بر بازار دارو و درمان، در ابعاد انسانی و اقتصادی، به‌وضوح قابل مشاهده است. تغییر ناگهانی قیمت حدود صد قلم دارو و افزایش بیش از ۴۰۰درصدی قیمت برخی از آنها، در نتیجه افزایش نرخ ارز، نه‌تنها هزینه‌های تولید و واردات دارو را به‌شدت افزایش داده، بلکه دسترسی به داروهای ضروری را برای بخش قابل توجهی از جامعه دشوار و گاه غیرممکن ساخته است.

 

​​​​​به گزارش شفاآنلاین: در این میان، آنچه که بیش از هر چیز قابل توجه است، فشار مضاعفی است که این بحران بر دوش خانواده‌های ایرانی، به‌ویژه بیماران مزمن و سرطانی وارد می‌کند.

طبق آمارهای رسمی کشور، درحال‌حاضر بیش از ۶۰درصد هزینه‌های دارو و درمان کشور از جیب مردم تأمین می‌شود، این درحالی‌است که این نرخ در دنیا حداکثر ۱۵درصد است! همین مسأله در کنار مشکلات اقتصادی دیگر، اکنون وضعیت معیشتی بسیاری از خانواده‌ها را به مرز بحران رسانده است و برای آنهایی که با بیماری‌های مزمن، سرطان یا مشکلات قلبی دست‌وپنجه نرم می‌کنند، این افزایش قیمت‌ها دیگر فراتر از یک عدد روی کاغذ است. این یعنی هر روز یک انتخاب دشوار: چگونه می‌توان بین درمان فرزند بیمار و تأمین دیگر نیازهای خانواده، یکی را انتخاب کرد؟ چگونه می‌توان از درد فقر و بیماری رهایی یافت وقتی هیچ‌کدام از این دو به تنهایی قابل تحمل نیست؟
   
دومینوی بازار ارز و دارو

مطابق گزارش اخیر مجلس شورای اسلامی، در دو سال گذشته هزینه دارو برای بیماران بیش از ۱۱۰درصد افزایش داشته و نزدیک به ۱۵۰ قلم داروی پرمصرف، دارای کمبود جدی بوده و ۶۵ قلم دارو در شرایط کمبود حاد قرار دارند. طی یکی دو روز گذشته نیز براساس اطلاعیه‌هایی که برخی از شرکت‌های داروسازی در کدال منتشر کرده‌اند، قیمت برخی داروها بعضا بین ۲۰۰ تا بیش از ۴۰۰درصد افزایش یافته است. مثلا برخی داروهای عادی و پرمصرف تا ۴۱۵درصد گران شده‌اند! برای مثال آمپول جنتامایسین در سه دوز ۲۰، ۴۰ و ۸۰ به ترتیب ۴۱۵، ۳۴۳ و ۲۷۶ درصد افزایش قیمت داشته است. محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت یکی از دلایل اصلی این موضوع را نوسانات ارزی دانسته و گفته است: دارو در روند نوسان نرخ ارز تحت تاثیر قرار می‌گیرد و قیمت آن تغییر می‌کند. هرچند که گفته می‌شود درحال‌حاضر بیش از ۹۶‌درصد دارو‌های مصرفی در داخل کشور ساخته می‌شود، اما از آن طرف ماجرا بیش از نیمی از مواد اولیه این دارو‌ها وارداتی یعنی تحت تاثیر مستقیم قیمت ارز است! 
   
۷۰ درصد پروسه تولید دارو با ارز آزاد است

درحالی‌که مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو قیمت دارو در ایران را نسبت به دنیا و منطقه پایین می‌داند و افزایش قیمت‌ها ظاهرا آنچنان به چشم آقای رئیس نیامده، هادی احمدی، عضو هیات‌مدیره سازمان نظام پزشکی و مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان ایران در گفت‌وگو با جام‌جم با توضیح فرآیند تولید دارو نظر دیگری دارد. وی دراین‌باره می‌گوید: در پروسه تولید دارو، ارزی که به آن اختصاص پیدا می‌کند برای ماده اولیه بوده که حدود ۳۰درصد پروسه تولید است و ۷۰درصد فرآیند تولید دارو مربوط به اقلامی است که از ارز آزاد تبعیت می‌کنند.  وی می‌افزاید: بنابراین ۷۰ درصد از فرآیند تولید دارو که از ارز آزاد تبعیت می‌کند باعث شده تا با تغییرات ارزی قیمت‌ها بعضا ۱۰۰درصد، ۴۰ درصد و ۷۰ درصد و حتی بیشتر افزایش پیدا کند. البته هرچند ارز ترجیحی به ۲۸هزار و ۵۰۰ تومان تغییر کرده است اما این مقدار فقط مربوط به ماده اولیه است و معلوم نیست روی همین کانال بماند یا خیر، چون زمزمه‌هایی وجود دارد که قرار است به ۳۸هزار و ۵۰۰ تومان و حتی بالاتر برسد که این باعث می‌شود ماده اولیه و سایر مؤلفه‌ها و درنهایت دارو گران شود. 
   
نفس داروهای تنفسی در کشور به شماره افتاده!

این روزها مشکل فقط بالارفتن قیمت دارو و خواب‌خرگوشی سازمان‌های بیمه‌گر در حمایت از مردم نیست، مسأله اصلی این است که حتی اگر هم توان خرید دارو وجود داشته باشد در مواردی دارویی برای خریداری وجود ندارد! مدیر روابط‌عمومی انجمن داروسازان ایران با اشاره به وضعیت کمبود دارو در کشور می‌گوید: درحال‌حاضر ما در بخش تامین داروهای خارجی تنفسی به‌خصوص در این بازه زمانی که به‌دلیل آلودگی هوا نیاز بیشتری به آن وجود دارد، دچار مشکل هستیم و تولید داخل هم به حدی نیست که بتواند پاسخگو باشد. احمدی بیان می‌کند: طبق گزارشی که از استان‌ها دریافت کرده‌ایم، درحال‌حاضر اسپری‌های تنفسی خارجی در استان‌ها کمیاب و واردات آن نیز دچار مشکل شده؛ به غیر از یکی دو مورد که به‌صورت سهمیه‌ای داده می‌شود. غیر از داروهای تنفسی، ما با کمبود تعدادی از داروهای قلبی نیز مواجه هستیم.

گرانی ۵ تا ۱۷برابری تجهیزات پزشکی
تاثیر نوسان نرخ ارز این روزها تنها گریبانگیر دارو نیست و تجهیزات پزشکی را نیز دچار چالش جدی کرده و درحال‌حاضر این تجهیزات بین ۵ تا ۱۷برابر گران شده است. علت این مسأله هم آن است که طبق آمار اعلامی، درحال‌حاضر ۶۰ درصد تجهیزات پزشکی ازمسیرواردات تأمین می‌شود وتنها۴۰درصد آنها تولید داخل است.محمدحسین زارع،مشاورعالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد درگفت‌وگو باجام‌جم با اشاره به لزوم پرداخت مابه‌التفاوت تجهیزات پزشکی از سوی دولت می‌گوید: انتظار از دولتی که دلسوزان امر سلامت در رأس آن هستند، این است که اگر می‌خواهد ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی را حذف کند، حتما مابه‌التفاوت ریالی آن را تامین کرده و به‌صورت نشان‌دار در صندوقی برای جبران هزینه بیماران قرار دهد و به انتهای زنجیره درمان منتقل کند تا هزینه بیماران افزایش و یا اختلال پیدا نکند. مابه‌التفاوت ارز ترجیحی فعلی حدود یک‌میلیارد یورو و یا حدود ۵۰ همت است و اگر دولت بخواهد این ارز را حذف کند باید ۳۴همت برای جبران آن به بیمه‌ها اختصاص دهد تا وضعیت فعلی خدمات درمانی  برای  بیماران حفظ شود.
لینک کپی شد لینک کوتاه: https://shafaonline.ir/001UOA