شناسهٔ خبر: 70660553 - سرویس اجتماعی
منبع: جوان | لینک خبر

ارز و نقدینگی نسخه گرانی دارو نوشتند

کم نیستند افرادی که بالا و بالاتر رفتن قیمت ارز در صرافی‌ها را دنبال می‌کنند؛ افرادی که خیلی‌های‌شان دلال یا سرمایه‌گذار نیستند بلکه مردم عادی و حتی بیمارانی هستند که حالا دیگر همچون یک اقتصاددان از تأثیر نوسانات ارزی بر قیمت‌ها به ویژه قیمت دارو اطلاع دارند، به خصوص آنهایی که بیماری خاص و صعب‌العلاج دارند به خوبی می‌دانند ترکتازی ارز در عرصه بازار می‌تواند دارو‌هایی را که برای آنها حکم اکسیر حیات دارند، از دسترس دور یا آنقدر گران کند که در سبد نیاز‌های روزمره زندگی ناگزیر باشند بین تأمین دارو و بسیاری دیگر از نیاز‌ها دست به انتخاب بزنند

صاحب‌خبر -
جوان آنلاین: کم نیستند افرادی که بالا و بالاتر رفتن قیمت ارز در صرافی‌ها را دنبال می‌کنند؛ افرادی که خیلی‌های‌شان دلال یا سرمایه‌گذار نیستند بلکه مردم عادی و حتی بیمارانی هستند که حالا دیگر همچون یک اقتصاددان از تأثیر نوسانات ارزی بر قیمت‌ها به ویژه قیمت دارو اطلاع دارند، به خصوص آنهایی که بیماری خاص و صعب‌العلاج دارند به خوبی می‌دانند ترکتازی ارز در عرصه بازار می‌تواند دارو‌هایی را که برای آنها حکم اکسیر حیات دارند، از دسترس دور یا آنقدر گران کند که در سبد نیاز‌های روزمره زندگی ناگزیر باشند بین تأمین دارو و بسیاری دیگر از نیاز‌ها دست به انتخاب بزنند. 
 
قیمت ارز و دسترسی به دارو ارتباطی الاکلنگی دارند؛ قیمت ارز که بالا می‌رود و نوسانات ارزی زیاد می‌شود، دسترسی به دارو هم کم می‌شود! این ماجرا وقتی جدی‌تر می‌شود که بدانیم به رغم آنکه بیش از ۹۶‌درصد از دارو‌های مصرفی در داخل کشور را خودمان می‌سازیم، اما بیش از نیمی از مواد اولیه این دارو‌ها وارداتی است! به همین خاطر هم با بالا رفتن قیمت ارزینه‌های تولید دارو و قیمت آن هم بالا می‌رود. این موضوعی است که حتی وزیر بهداشت هم به آن اذعان دارد و بالا رفتن قیمت دارو با نوسانات ارزی را اجتناب‌ناپذیر می‌داند. هرچند بنا به تأکید وی این مابه‌التفاوت باید از سوی دولت جبران شود تا بیماران کمتر تحت فشار قرار گیرند. 
 
 جبران مابه‌التفاوت 
دکتر محمدرضا ظفرقندی درباره نوسان نرخ ارز و تأثیر این مؤلفه بر دارو اظهار کرد: «دارو در روند نوسان نرخ ارز تحت تأثیر قرار می‌گیرد و قیمت آن تغییراتی می‌کند. اگرچه قیمت دارو در روند نوسان قیمت ارز تغییر می‌کند، اما دولت بنا دارد از دارو و قیمت آن حمایت کند.»
وی درباره چگونگی حمایت دولت از قیمت دارو اینگونه توضیح داد: «دولت در نظر دارد مابه‌التفاوت تغییرات نرخ ارز را به بیمه‌ها پرداخت کند. این مبلغ را در اختیار آنها قرار دهد تا پرداخت تغییرات قیمت دارو از جیب مردم صورت نگیرد.»
 
 دولت برای حذف ارز ترجیحی دارو در ۱۴۰۴ برنامه‌ای ندارد
از نگاه مهدی پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو قیمت دارو در ایران نسبت به دنیا و منطقه پایین است! وی در این خصوص افزود: «برای دسترسی به دارو باید تولید داخل بتواند بیشترین تولید راداشته باشد چراکه بودجه‌ها کفاف تأمین از خارج کشور را ندارد. اولویت ما دسترسی مردم به اقلام مورد نیاز با قیمت منصفانه است. پرداخت از جیب مردم نگرانی جدی است که باید با اصلاح بودجه بیمه‌ها به آن پرداخته شود، بنابراین با هر روشی که امکان دارد باید تلاش شود پرداختی از جیب مردم افزایش نیابد.»
رئیس سازمان غذا و دارو درباره وضعیت ارز دارو و تجهیزات پزشکی در سال آینده گفت: «حذف ارز ترجیحی دارو فعلاً در برنامه دولت نیست و سال آینده نیز ارز ترجیحی وجود دارد، اما قیمت آن را هنوز نمی‌دانیم. اصل آن است که باید از بیماران حمایت شود. اگر بیمه‌ها قوی باشند و بودجه مناسب نیز به آنها داده شود، بهترین مدل حمایت از بیماران خواهد بود، اما در مجموع اگر افزایش قیمتی در نرخ ارز ترجیحی داشته باشیم، قاعدتاً قیمت‌ها متناسب با آن افزایش خواهد یافت و در این صورت نیز راهکار لازم برای حمایت از مردم اعمال می‌شود. در مجموع دغدغه دولت آن است که دارو و تجهیزات مورد نیاز در دسترس مردم باشد.»
 
 فقط ۱۰ قلم کمبود
پیرصالحی درباره کمبود‌های دارویی گفت: «در بدو ورودمان به سازمان میزان کمبود دارو‌های بیمارستانی ۵۷ قلم بود که با اقدامات صورت گرفته امروز به کمتر از ۱۰قلم رسیده است که امیدواریم این تعداد اقلام را نیز مدیریت کنیم.»
وی در توضیح علت اصلی کمبود‌های دارویی در نشست خبری‌اش اینگونه توضیح داد: «شرکت‌های تأمین‌کننده دارو به شکل حاد با مشکل تأمین نقدینگی مواجه هستند، به طوری که در ۹ماهه اول سال از ۲میلیاردو۸۰۰میلیون دلار ارز تخصیصی از سوی بانک مرکزی ۲میلیاردو۲۰۰میلیون دلار آن را جذب کردند و به دلیل مشکلات نقدینگی موفق نشدند ۶۰۰میلیون دلار آن را جذب کنند.»
پیرصالحی با اشاره به بدهی بخش دولتی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی گفت: «در حال حاضر میزان بدهی بخش دولتی در حوزه دارو ۳۶همت و در حوزه تجهیزات پزشکی به ۲۰همت می‌رسد که عمق مطالبات نیز طولانی است و مشکلات نقدینگی را تشدید می‌کند.»
معاون وزیر بهداشت دومین عامل کمبود‌های دارویی را قیمت گذاری سرکوبگرانه دانست. از نگاه وی در سال‌های اخیر به رغم افزایش قیمت ارز مبادله‌ای و تورم، قیمت‌گذاری دارو متناسب نبوده است و برخی دارو‌ها به دلیل عدم‌صرفه اقتصادی از چرخه تولید خارج شده‌اند که عمدتاً جزو دارو‌های بیمارستانی بوده‌اند و ارائه خدمات در بیمارستان‌ها را با مشکلات جدی مواجه می‌کرد. 
 
 ذخیره استراتژیک دارو
پیرصالحی درباره ذخیره استراتژیک دارو نیز گفت: «بر این موضوع در قانون برنامه هفتم توسعه و همچنین قانون برنامه سالانه تأکید شده و سازمان غذا و دارو نیز بر ذخیره استراتژیک شش ماهه مکلف شده، اما منابع این موضوع دیده نشده است. این موضوع یکی از نگرانی‌های ما برای ذخیره استراتژیک دارو است. در این راستا درخواست داشتیم اعتبارات آن از منابع دیگر تأمین شود. در این زمینه وزیر بهداشت نیز نامه‌نگاری‌هایی انجام داده است. در مجموع در نظر داریم برای سال آینده در مورد دارو‌ها و تجهیزات اساسی و ضروری ذخیره شش ماهه داشته باشیم.»
وی از آغاز اصلاح قیمت‌گذاری دارو‌ها خبر داد و در عین حال گفت: «بسیاری از دارو‌ها به دلیل عرضه کمتر از نیاز بیماران، در داروخانه‌های خاصی عرضه می‌شوند که برای تأمین بیشتر و بهتر این اقلام دارویی اقدام کرده‌ایم تا مردم بتوانند از نزدیک‌ترین داروخانه داروی مدنظر خود را تهیه کنند.»
رئیس سازمان غذا و دارو تأکید کرد: «در مجموع تأکیدمان آن است که ارز مناسب و در زمان مناسب برای تأمین دارو‌های مورد نیاز کشور تخصیص داده شود. در این راستا بانک مرکزی همکاری خوبی داشته و ارز‌ها را حتی بیشتر از نیاز ما تأمین کرده است، اما لازم است برای رفع مشکل نقدینگی صنعت زودتر اقدامات اجرایی شود. در این راستا خواسته‌های دیگری درباره ارائه تسهیلات، تأمین نقدینگی و همچنین ارز مناسب داریم که مذاکراتی نیز در همین راستا صورت گرفته است و امیدواریم مشکلات رفع شود.»