شناسهٔ خبر: 70644043 - سرویس سیاسی
منبع: ایمنا | لینک خبر

پشت پرده تنش‌ها در پرواز تهران - بیروت

روز جمعه بود که با سناریونویسی رسانه‌های سعودی و غربی، نمایش جدیدی برای تحت فشار قرار دادن ایران و حزب‌الله لبنان در فرودگاه «رفیق حریری» لبنان به اجرا درآمد، نمایشی که مهره‌های بازی‌گردان آن را عناصر وابسته به دستگاه امنیت فرودگاه بیروت که تحت نظر یک چهره ضد مقاومت اداره می‌شود، تشکیل می‌دادند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری ایمنا، روز جمعه بود که با سناریونویسی رسانه‌های سعودی و غربی، نمایش جدیدی برای تحت فشار قرار دادن ایران و حزب‌الله لبنان در فرودگاه «رفیق حریری» لبنان به اجرا درآمد، نمایشی که مهره‌های بازی‌گردان آن را عناصر وابسته به دستگاه امنیت فرودگاه بیروت که تحت نظر یک چهره ضد مقاومت اداره می‌شود تشکیل می‌دادند.

ماجرا از جایی آغاز شد که کانال تلویزیونی سعودی «الحدث» روز پنجشنبه، ساعاتی پیش از پرواز هواپیمایی ماهان‌ایر از تهران به بیروت، به نقل از منابع نامشخص غربی ادعا کرد که «ایران درصدد است میلیون‌ها دلار را از طریق یک پرواز ماهان‌ایر از تهران به بیروت و به حزب‌الله منتقل کند.» این خبر به سرعت در برخی رسانه‌های منطقه منتشر شد و همین امر، عرصه را برای اقدام غیرمتعارف نیروهای امنیتی فرودگاه سعد حریری فراهم کرد تا پس از فرود این هواپیما، مسافران را ساعت‌ها به بهانه بازرسی‌های غیرمعمول و شدید معطل کنند که منجر به اعتراض مسافران این پرواز به مقامات امنیتی فرودگاه شد. برخی رسانه‌های لبنانی معترف شدند این تفتیش غیرعادی متأثر از حضور شماری از مأموران سفارت آمریکا در فرودگاه لبنان بوده است.

به گزارش المنار مقامات امنیتی فرودگاه بیروت در تلاش برای بازرسی چمدان‌های هیئت دیپلماتیک ایرانی نیز بودند که با ممانعت دیپلمات‌ها و بروز تنش همراه شد. پس از این اتفاق وزیر کشور دولت پیشبرد امور لبنان در گفت‌وگو با شبکه ام.‌تی.وی گفت: هواپیمای ایرانی در فرودگاه بیروت تفتیش شده است و نیروهای امنیتی، قانون را اجرا می‌کنند؛ این سخن در حالی مطرح شد که کنوانسیون ۱۹۶۱ وین در مورد روابط دیپلماتیک تصریح می‌کند که دیپلمات‌ها از مصونیت دیپلماتیک کامل برخوردار هستند، به این معنی که آن‌ها تحت بازرسی یا نظارت شخصی در کشور پذیرنده نیستند و این مصونیت شامل بسیاری از حقوق و امتیازات است که به دیپلمات‌ها اجازه می‌دهد آزادانه و ایمن وظایف خود را انجام دهند، از جمله اینکه در فرودگاه‌ها مورد بازرسی قرار نگیرند.

پشت پرده تنش‌ها در پرواز تهران - بیروت

انتشار وقایع فرودگاه رفیق حریری، باعث شد تا جمعی از مردم لبنان و دوستداران حزب‌الله برای اعتراض مسالمت‌آمیز به این حرکت، راهی فرودگاه شوند، اما در مسیر با ممانعت نیروهای امنیتی لبنان روبه‌رو شدند. چند ساعت بعد، مجتبی امانی سفیر ایران در لبنان در واکنش به ماجرای بازرسی هواپیمای ایرانی ماهان‌ایر در فرودگاه بیروت اظهار کرد: به علت ناآگاهی مقامات فرودگاه از موضوع پیک سیاسی و دستوری که به آن‌ها داده شده بود، سعی داشتند بازرسی کنند که با دخالت وزارت خارجه و ابلاغ به وزارت خارجه لبنان این موضوع حل شد و پیک سیاسی ایران بدون بازرسی خارج شد.

وی تاکید کرد: این حرکت علیه هواپیمایی خاص ایران از نظر ما قابل قبول نیست و به آن اعتراض داریم، اگر چنین چیزی هست باید درباره دیگران هم اعمال شود.

ابراهیم رضایی، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز به ماجرای فرودگاه لبنان واکنش نشان داد و با اعلام ورود این کمیسیون به این موضوع گفت که دولت لبنان از هرگونه رفتار شائبه‌برانگیز که می‌تواند تحت تأثیر کشورهای غربی باشد، خودداری کند.

اما مهم است که بدانیم در پشت پرده این اتفاق، چه نیت‌هایی وجود دارد. در حقیقت همان‌طور که اشاره شد، به نظر می‌رسد این نمایش که با پروپاگاندای رسانه‌های سعودی و غربی و حمایت رژیم صهیونیستی و ایالات متحده اجرا شده، با هدف تفرقه‌افکنی و ایجاد یک جریان ضد مقاومت در لبنان اجرا شده است. جریانی که مدت‌ها است از سوی برخی سیاستمداران لبنانی از جمله «سمیر جعجع» و «جوزف عون» پیگیری می‌شود تا بتوانند به بهانه‌های مختلف، از قدرت حزب‌الله در درون جامعه لبنان کم کنند و جبهه مقاومت را تضعیف کنند. موضوعی که البته با واکنش سریع ایران و اعتراض مردم لبنان روبه‌رو شد، اما مهم است که دستگاه دیپلماسی کشورمان با آگاهی کامل از تلاش‌ها برای فتنه‌انگیزی، واکنش مناسب را در دستور کار قرار دهد.

در همین راستا، محمدعلی حسن‌نیا، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا اظهار کرد: اتفاقی که در فرودگاه «رفیق حریری» لبنان رخ داد عقبه‌ای دارد که باید در تحلیل این ماجرا در نظر بگیریم. بیشتر افراد حاضر در هواپیمای ماهان که روز پنجشنبه از تهران بلند شد، زوار شیعه لبنانی بودند که به زیارت حرم امام رضا (ع) و حرم حضرت معصومه (س) آمده بودند و چند تن از دیپلمات‌های ایرانی نیز در این پرواز حضور داشتند.

وی افزود: پیش از نشستن هواپیما، شبکه خبری «الحدث» سعودی شروع به جوسازی کرد؛ درباره اینکه هواپیمایی در حال ورود به لبنان است که شامل پول و مواردی برای کمک به حزب‌الله لبنان است، به همین دلیل پس از نشستن هواپیما مأموران به‌سرعت شروع به بازرسی و تفتیش هواپیما کردند.

کارشناس مسائل غرب آسیا ادامه داد: یکی از نکاتی که در خصوص این موضوع وجود دارد، این است که پس از حمله اسرائیل به لبنان، اسرائیل به دنبال ایجاد نوعی تغییر معادله امنیتی بود و این تغییر معادله، به اصطلاح شبه‌دولت حزب‌الله را در شئون اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، امنیتی و نظامی مورد هدف قرار می‌داد و دنبال این بود که در تمام شئون حزب‌الله را ضعیف کند تا جایی که حتی در امور بهداشتی نیز سازمانی به نام بهداشت اسلامی را که متعلق به حزب‌الله است مورد هدف قرار داد، با اینکه بیشتر افراد این سازمان غیرنظامی بودند که شامل پرستار، پزشک و کادر درمان می‌شدند.

پشت پرده تنش‌ها در پرواز تهران - بیروت

چه کسانی درون لبنان به دنبال کاهش قدرت حزب‌الله هستند؟

حسن‌نیا تصریح کرد: به موازات این تغییر معادله امنیتی، درون لبنان نیز برخی گروه‌های سیاسی تغییر معادله سیاسی را با کمک آمریکا در دستور کار قرار دادند که در رأس آن‌ها «سمیر جع جع»، «جمیل»، «حزب کتائب» و برخی افراد درون اهل سنت همچون «اشرف ریفی» قرار دارند که به دنبال آن بودند تا با انتقام‌گیری از حزب‌الله لبنان، قدرت حزب‌الله را به‌شدت کاهش دهند.

وی با بیان اینکه ضلع دیگری در لبنان وجود دارد که همان ارتش است، گفت: «جوزف عون» فرمانده ارتش لبنان، یکی از افرادی است که بسیار به آمریکا، عربستان سعودی و قطر نزدیک است و گزینه آمریکا و قطر برای رسیدن به کاخ ریاست جمهوری نیز هست. او از سال ۲۰۲۱ شروع به تغییر بعضی پست‌های امنیتی در لبنان کرد.

کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: در لبنان، سه دستگاه امنیتی-انتظامی وجود دارد که بنا بر مذاهب مختلف، بین شیعیان، اهل سنت و مسیحیان تقسیم شده است. جوزف عون در تغییرات امنیتی، «جهاز الامن المطار البیروت» یعنی دستگاه امنیت فرودگاه بیروت را تغییر داد و «فواد کفوری» را به‌عنوان مسئول این بخش منصوب کرد که نیروی عون و به‌طور کامل هماهنگ با او است.

جوزف عون

حسن نیا ادامه داد: از آن سال، کارشکنی در فرودگاه بیروت آغاز شد، البته آن زمان حزب‌الله در مسائل امنیتی بسیار قوی بود و اجازه کارشکنی نمی‌داد و از سوی دیگر در دستگاه امنیت عمومی حزب‌الله، سرلشکر «عباس» وجود داشت که به‌طور کامل با حزب‌الله هماهنگ بود و به‌دلیل شیعه بودن این شخص، نمی‌توانستند کاری از پیش ببرند.

وی تصریح کرد: پیش از وقایع اخیر، فشار به حزب‌الله افزایش پیدا کرده بود و به همین علت عرصه را برای این کار فراهم دیدند، از سوی دیگر آمریکایی‌ها نیز در سند اجرایی قطعنامه ۱۷۰۱ که میان لبنان و اسرائیل انجام شد، هرگونه تفتیش موارد مختلف از زمین، دریا و بنادر را ایجاد کردند.

کارشناس مسائل غرب آسیا تاکید کرد: هدف آن‌ها این است که بتوانند شبه دولت حزب‌الله را متوقف کنند و از بین ببرند و در همین راستا، افرادی که از آن‌ها نام برده شد، کارهایی را انجام می‌دهند تا حزب‌الله را از یک سازمان منسجم به یک سازمان سیاسی بسیار ضعیف تبدیل کنند.

حسن‌نیا درباره واکنش مناسب به این اتفاق گفت: دستگاه دیپلماسی ما در مرحله نخست باید در این زمینه هوشیار باشد و وارد بازی‌های بیهوده نشود، سپس به صورت متقابل به این رفتارها پاسخ دهد و نشان دهد ما هر زمانی بخواهیم، پاسخ می‌دهیم، البته حزب‌الله نیز همچنان در لبنان قدرت بسیاری دارد و ما می‌توانیم با سعه‌صدر و تقویت بیشتر قدرت حزب‌الله بر این مسائل فائق بیاییم.

به گزارش ایمنا، مطابق آنچه گفته شد، حزب‌الله و مقاومت همچنان از قدرت بسیاری در لبنان و منطقه برخوردار هستند و همین امر سبب شده است تا رژیم صهیونیستی به کمک نفوذ نیروهای آمریکایی در لبنان، سعی کند رابطه حزب‌الله با بیرون را قطع کند و در این راه از بعضی جریانات سیاسی داخلی لبنان نیز کمک می‌گیرد.

هم‌زمان نقض آتش‌بس در لبنان با حملات رژیم صهیونیستی ادامه دارد و باید دید جریان غرب‌گرای لبنان تا کجا به تغافل خود در خصوص امنیت این کشور و منطقه ادامه خواهد داد. در این بین آنچه بیش از هر چیز اهمیت دارد، کنش‌های دیپلماتیک هوشمندانه جمهوری اسلامی است که می‌تواند به تقویت جبهه مقاومت کمک کند.