شناسهٔ خبر: 70627631 - سرویس استانی
منبع: ایرنا | لینک خبر

میانگین برداشت پنبه در هر هکتار در اصفهان ۵۰ درصد افزایش یافت

اصفهان- ایرنا- پژوهشگر مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان گفت: میانگین برداشت پنبه در هر هکتار در استان نسبت به ۲ دهه گذشته حدود ۵۰ درصد افزایش یافته و به‌ سه تُن رسیده است.

صاحب‌خبر -

مجید جعفرآقایی روز شنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود: اصلاح بذر، استفاده از ارقام جدید و سازگار با کم آبی و شوری آب و خاک و بهبود روش های مدیریتی کشاورزی در افزایش میانگین عملکرد برداشت پنبه در اصفهان موثر بوده است.

وی اظهار کرد: در ۲ دهه گذشته از ارقام محدود بذر پنبه در اصفهان استفاده می شد اما در زمان حاضر ۱۳ رقم جدید در این استان کشت می شود که متحمل خشکی و شوری است.

جعفرآقایی با بیان اینکه میانگین برداشت پنبه در هر هکتار در اصفهان در زمان حاضر نسبت به میانگین کشوری ( حدود ۲.۵ تن) نیز بالاتر است، اضافه کرد: با حمایت‌های مؤثر از سوی وزارت جهاد کشاورزی و استفاده از روش‌های نوین آبیاری و بهبود شرایط اقتصادی، می‌توان پنبه را دوباره به یک محصول پررونق در اصفهان تبدیل کرد.

پژوهشگر مرکز تحقیقات آموزش کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان گفت: کشاورزان به‌دلیل هزینه‌های بالای تولید و قیمت پایین محصول تمایل کمی به کشت پنبه دارند با این حال در ۲ سال اخیر وضعیت مقداری بهبود یافته اما همچنان به حمایت‌های بیشتری از سوی وزارت جهاد کشاورزی نیاز است.

جعفرآقایی با اشاره به نقش ارقام جدید مانند «شایان»، «ساجدی» و «خرداد» در افزایش بهره‌وری تولید پنبه، افزود: این ارقام زودرس مقاوم به شوری و دارای کیفیت بالای الیاف هستند، رقم شایان در سطح محدودی در اصفهان کشت می‌شود اما در برخی استان‌ها حدود هفت هزار هکتار از این رقم کشت شده است.

وی با اشاره به مزایای ارقام جدید، تصریح کرد: این ارقام با دوره رشد ۱۲۰ تا ۱۴۰ روزه و نیاز کمتر به آب، عملکرد بالاتری دارند و در مناطقی چون ورزنه، جرقویه، کاشان و آران‌ و بیدگل که از مناطق اصلی کشت پنبه در استان هستند آبیاری به روش «تیپ» به‌دلیل کمبود آب در حال گسترش است.

تیپ، نواری با دیواره نازک است که برای آبیاری قطره‌ای استفاده می‌شود.

وی با بیان اینکه سطح زیر کشت پنبه در استان اصفهان از پنج هزار و ۸۶۴ هکتار در سال ۱۳۸۴ به یکهزار هکتار در سال ۱۴۰۲ کاهش یافته است، گفت: این موضوع علاوه بر مسائل اقتصادی نظیر هزینه‌های بالا و قیمت پایین محصول ناشی از خشکسالی و کاهش کیفی منابع آب و خاک در مناطق عمده پنبه‌کاری استان است.

این پژوهشگر بر اهمیت سرمایه‌گذاری و تمرکز بیشتر بر این محصول تأکید کرد و افزود: با حمایت‌های وزارت جهاد کشاورزی، کشاورزان می‌توانند سطح زیر کشت را افزایش دهند و ایران از واردکننده به صادرکننده پنبه تبدیل شود.

میانگین عملکرد برداشت پنبه در اصفهان ۵۰ درصد افزایش یافت

استفاده از پساب فاضلاب برای تولید پنبه

جعفر آقایی همچنین از طرح‌های جدید مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان خبر داد و گفت: استفاده از پساب فاضلاب برای تولید بذر پنبه یکی از روش‌های نوآورانه است، پساب فاضلاب به‌دلیل محدودیت در استفاده مستقیم انسانی برای تولید بذر پنبه قابل استفاده بوده و آزمایش‌ها نشان داده‌اند عناصر سنگین مضر به الیاف وارد نمی‌شوند.

وی تصریح کرد: ۱۴ صفت کیفی پنبه باید استانداردهای لازم را داشته باشد تا این محصول برای صنایع نساجی مناسب شود.

وی همچنین بر اهمیت تحقیقات و توسعه ارقام جدید با سازگاری بالا با شرایط اقلیمی مختلف تأکید کرد و گفت: فرآیند تولید یک رقم جدید حدود ۱۴ سال طول می‌کشد و باید برنامه‌ریزی لازم در این زمینه صورت گیرد.