شناسهٔ خبر: 70605214 - سرویس اقتصادی
منبع: مسیر اقتصاد | لینک خبر

سخنگوی صنعت آب کشور:

هدف‌گذاری کاهش مصرف آب در سند امنیت غذایی مستلزم ارتقای بهره‌وری

عیسی بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب کشور در نشست «الزامات اجرای سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی» با بیان اینکه ۷۰ درصد دشت‌های کشور از دست رفته‌اند و دچار فرونشست شده‌اند، گفت: باید بهره‌وری را بالا برد و مصرف آب را کم کرد. در سند امنیت غذایی به این موضوع توجه شده است؛ باید بهره وری از ۱.۳۹ به ۲.۶ برسد. تولید اضافه شود و مصرف آب کم شود. وی با بیان اینکه امنیت غذایی و امنیت آبی دو روی یک سکه است، افزود: بر اساس سند امنیت غذایی تا سال ۱۴۱۱ باید مصرف آب از ۸۱ میلیارد مترمکعب به ۵۱ میلیارد مترمکعب کاهش پیدا کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش مسیر اقتصاد هشتمین نشست‌ از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی با موضوع «الزامات اجرای سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی»، چهارشنبه ۱۲ دی‌ماه ۱۴۰۳ از ساعت ۱۴ الی ۱۷ و با میزبانی «دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی» برگزار شد. این نشست، هفتمین نشست تخصصی از یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی بود که در بازه آبان تا اسفندماه سال جاری با موضوع «امنیت غذایی؛ کشاورزی بهره‌ور و تجارت تحریم‌ناپذیر» در حال برگزاری است. یازدهمین همایش سالانه اقتصاد مقاومتی فرآیندی چندماهه است که با افتتاحیه شروع شده، سپس با چندین نشست تخصصی ادامه می‎‌یابد و در نهایت با برگزاری اختتامیه در تاریخ ۲۹ بهمن ماه و همزمان با سالروز ابلاغ سیاست‎های کلی اقتصاد مقاومتی به کار خود پایان می‎‌‌دهد. همچنین در جریان این همایش، به جای مقاله «طرح سیاستی» دریافت، بررسی و داوری می‌‎شود تا مورد استفاده تصمیم‌گیران و دستگاه‎ها قرار گیرد.

در این نشست کارشناسان و مسئولان ظرفیت‌ها و نقاط قوت سند ملی دانش‌بنیان امنیت غذایی را برشمردند و  نقش این سند در تقویت امنیت غذایی کشور و ایجاد همگرایی در خصوص گلوگاه‌های اصلی این حوزه را متذکر شدند. همچنین پیش‌نیازها و الزامات اجرایی شدن سند و سازکارهای پایش مستمر آن مورد بحث قرار گرفت و ویژگی‌ها، اختیارات و وظایف نهاد متولی راهبری اجرای سند بررسی و پیشنهاد شد.

مهم‌ترین تهدید کشاورزی و امنیت غذایی پرمصرفی و بدمصرفی آب است

عیسی بزرگ زاده سخنگوی صنعت آب کشور در این نشست گفت: مهم ترین تهدید کشاورزی و امنیت غذایی پرمصرفی و بدمصرفی آب در این بخش است. در ۱۵ سال گذشته ۳۰ درصد چاههای مجاز کشور به دلیل افت سطح آب دچار کف شکنی شده اند. یعنی باید چاهها عمیق تر شوند یا چاه جدید زده شود. این کار تا کی می تواند ادامه داشته باشد؟ فرونشست ادامه پیدا می کند و باید فکری به حال آن کرد. از ۶۰۹ دشت ایران، ۴۲۲ دشت ممنوعه یا بحرانی شده اند و ۳۵۹ دشت دچار فرونشست شده اند.

وی افزود: ۷۰ درصد دشت ها از دست رفته اند. طبیعت در حال تنبیه ما و کشاورزی در حال نابودی است. باید بهره وری را بالا برد و مصرف آب را کم کرد. در سند امنیت غذایی به این موضوع توجه شده است و باید توصیه های مربوطه عملی شود. باید بهره وری از منابع خشک از ۱.۳۹ به ۲.۶ برسد. تولید اضافه شود و مصرف آب کم شود. منابع آبی باید پایداری شرب، نیازهای محیط زیستی پیکره های آبی و جلوگیری از فرونشست ها را محقق کند.

مصرف آب طبق سند امنیت غذایی باید ۳۰ میلیارد متر مکعب کاهش یابد

سخنگوی صنعت آب کشور گفت: امنیت غذایی و امنیت آبی دو روی یک سکه است و بدون هم بدست نمی آید. وزارت نیرو تمام قد در خدمت اجرای سند امنیت غذایی است و ما هیچ مقاومتی در برابر آن نداریم و آماده همکاری هستیم. این سند قابل انجام است. در تدوین ۵۱ میلیارد مترمکعب مصرف آب در این سند وزارت نیرو دخیل نبوده است. بر اساس سند امنیت غذایی تا سال ۱۴۱۱ باید مصرف آب از ۸۱ میلیارد متر مکعب به ۵۱ میلیارد مترمکعب کاهش پیدا کند. در برنامه هفتم تا ۵ سال بعدش دیده شده که میزان مصرف آب باید به ۶۵ میلیارد متر مکعب برسد.

وی افزود: در مورد این سند ساختار اجرایی مشکل دارد. الان وزارت بهداشت قبول دارد که مسئولیت این سند باید به وزارت جهاد کشاورزی سپرده شود اما می‌خواهد شورای عالی امنیت غذایی دست وزارت بهداشت باشد و این دو مقام متفاوت است.

۳ دلیل عدم اجرای سند امنیت غذایی

عیسی بزرگ زاده با بیان اینکه عدم اجرای سند امنیت غذایی ۳ دلیل داشته است، گفت: دلیل اول ابهام در هسته اجرایی آن است. دلیل دوم مقاومت داخلی است. اگر حمایت افراد سیاستگذار و تبیین سند در رسانه ها نبود، برخی نمی گذاشتند این سند تدوین و تصویب شود. این سند هنجار ملی است و هر کس عمل نکند ناهنجاری کرده است. دلیل سوم عدم اجرا نیز بودجه سنگین اجرای آن است. گفته شده در سال اول برای اجرا به حدود ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز است. این رقم به این معناست که خواهان اجرایی شدن این سند نیستیم.

وی افزود: با وجود این، ما در وزارت نیرو طرح داریم که چگونه صنعت آب از درون خودش تامین مالی را انجام دهد. حدود ۲۱۷ هزار میلیارد تومان یارانه پنهان آب داریم که اگر محاسبات مربوط را برای سال ۱۴۰۳ تعدیل کنیم این رقم حدودا دو برابر خواهد شد. از این محل می توان تامین مالی اجرای سند امنیت غذایی را انجام داد.

انتهای پیام/ کشاورزی