شناسهٔ خبر: 70561769 - سرویس استانی
منبع: خبرآنلاین | لینک خبر

چالش کم آبی در چهارمحال وبختیاری / آبرسانی ۲۵۰ روستابا تانکر

ایرنا نوشت : استاندار چهارمحال وبختیاری گفت : هم‌اکنون از مجموع ۴۳ شهر استان ۲۳ شهر با چالش آبی مواجه شده است و ۲۵۰ روستا با تانکر آب‌رسانی می‌شود.

صاحب‌خبر -

جعفر مردانی در نشست با رییس و اعضای مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: هم‌اکنون از مجموع ۴۳ شهر استان ۲۳ شهر با چالش آبی مواجه شده است و ۲۵۰ روستا با تانکر آب‌رسانی می‌شود.

چهارمحال و بختیاری هم‌اینک به نخستین استان خشک کشور تبدیل شده است

وی افزود: چهارمحال و بختیاری هم‌اینک به نخستین استان خشک کشور تبدیل شده است و برای رفع این مشکل باید به نتایج فعالیت‌های تحقیقاتی و پژوهشی استناد کرد.

مردانی قرار گرفتن علم و تجربه در کنار یکدیگر را عامل رفع بسیاری مشکلات اعلام و تصریح کرد: بهره‌مندی از توان و ظرفیت بالای مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی چهارمحال و بختیاری باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

وی یکی از راه‌های توسعه چهارمحال و بختیاری را نیروی فعال، کارآمد، باتجربه متعهد و متخصص دانست و یادآور شد: در این راستا حمایت از مجموعه مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان ضروری است و یک درصد اعتبارات دستگاه‌های اجرایی استان باید برای طرح‌های مطالعاتی و پژوهشی هزینه شود.

مردانی گفت: پی‌گیری برای اختصاص بودجه‌ای از محل اعتبارات ماده ۱۷ به مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی چهارمحال و بختیاری از محل اعتبارات ماده در دستور کار قرار می‌گیرد.

تحقیقاتی که به سمت مرزعه می‌رود

رییس مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: این مرکز هم‌اکنون ۲۹ عضو هیات‌علمی برای ۶ بخش تحقیقاتی در زمینه‌های مختلف کشاورزی شامل زراعت و باغبانی، خاک و آب، گیاه‌پزشکی، آبخیزداری، امور دام و منابع‌طبیعی دارد.

بیژن حقیقتی به بررسی چالش‌های بخش کشاورزی چهارمحال و بختیاری از سوی مجموعه‌های مرتبط با مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان اشاره و تاکید کرد: معاونت آموزش این مرکز یکی از بازوهای علمی ادارات منابع‌طبیعی و جهاد کشاورزی به‌شمار می‌رود.

وی با اشاره به معضلات باغبانی چهارمحال و بختیاری مانند سرمای دیررس بهاره در باغات بادام و گردو افزود: برای رفع این مشکل فعالیت‌های تحقیقاتی زیادی انجام شد.

حقیقتی به اجرای ۲ طرح و پروژه کاربردی با ۶۵ ژنونیپ بادام در چهارمحال و بختیاری اشاره و تصریح کرد: اجرای این طرح‌ها اُمیدبخش است و سه تا چهار سال در حال اجرا قرار گرفته، فاز رویشی آن تمام شده و در حال رسیدن به نتیجه است و چهار تا پنج ژنوتیپ و ارقامی که برای استان مناسب باشد استفاده می‌شود.

وی یادآور شد: در بخش خاک و آب کارهای اثرگذاری از جمله تناسب زمین‌ها برای پنج محصول باغی در چهارمحال و بختیاری انجام شد.

رییس مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: همچنین برای گیاهان دارویی نیز برای ۱۰ گیاه دارویی که در استان کشت می‌شود تناسب زمین‌ها انجام شد.

وی گفت: اصلاح الگوی کشت در چهارمحال و بختیاری باید در دستور کار قرار گیرد و مطالعات خاک‌شناسی و تناسب زمین‌ها بایستی انجام شود.

حقیقتی تاکید کرد: در موضوع اصلاح الگوی کشت و تناسب زمین‌ها نسبت به استان‌های دیگر عقب هستیم.

وی افزایش بهره‌وری آب در چهارمحال و بختیاری را نتیجه تحقیقات مرتبط با مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی استان دانست و افزود: هم‌اکنون هسته‌های عاری از ویروس در حال پی‌گیری است و تا سال آینده جواب می‌دهد.

رییس مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: در حوزه‌ منابع‌طبیعی حفظ ذخایر ژنتیکی بسیار مهم است و باعث جلوگیری از انقراض برخی گونه‌های گیاهی می‌شود.

وی یادآور شد: مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی چهارمحال و بختیاری یک هرباریوم با ۱۴ هزار گونه گیاهی مختص استان با نتایج مطلوبی دارد.

رییس مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: در عروس‌سنگ ۶۴ گونه داریم که ۱۶ گونه منحصربه‌فرد این استان است.

وی گفت: برخی ارقام گندم دیم و آبی را در چهارمحال و بختیاری ترویج دادیم تا با آب کمتر عملکرد بیشتری داشته باشد و به تنش‌های آبی مقاوم‌تر هستند.

حقیقتی تاکید کرد: نیاز چهارمحال و بختیاری پنج هزار تن گندم بذری است که امسال چهار هزار و ۵۰۰ تن تولید شد.

وی افزود: منابع‌طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در سه چهار سال اخیر برای انجام طرح‌های تحقیقاتی همکاری با این مرکز نداشته است.

رییس مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: آمیخته‌گری نژاد گوسفندهای بومی استان با گوسفندهای غیریومی با هدف افزایش تولید شیر، دوقلوزایی و بهبود تولید بابت مورد توجه ویژه قرار گیرد.

وی یادآور شد: پیش‌بینی ردیف اعتباری برای مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی چهارمحال و بختیاری در دستور کار قرار گیرد.

حقیقتی اظهار داشت: چهارمحال و بختیاری در تولید ماهیان سردابی و خوراک دام رتبه نخست کشور را دارد.

گفتنی است، چهارمحال و بختیاری سرچشمه ۲ رودخانه مهم و پرآب کشور، کارون و زاینده‌رود است و بخشی از رودخانه دز نیز از این استان سرچشمه می‌گیرد و هرگونه تغییرات اقلیمی در این استان، استان‌های دیگر از جمله خوزستان و اصفهان را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

بر اساس گزارش‌های هواشناسی و تحلیل‌های کارشناسان، تغییرات اقلیمی گسترده شامل کاهش میزان، کیفیت و تغییر الگوی زمانی بارش‌ها زنگ خطری جدی برای آینده منابع آبی استان است و در این شرایط، سفره‌های زیرزمینی که در گذشته به عنوان پشتیبان کمبود آب سطحی عمل می‌کردند زیر فشار قرار گرفته و روز به روز ضعیف‌تر می‌شوند.

با توجه به کاهش ۷۰ درصدی بارش‌ها در چهارمحال و بختیاری این استان در صدر جدول کمبود بارش‌ها در بین استان‌های کشور قرار دارد.