به گزارش خبرنگار ایکنا، فهیمه فرهمندپور، رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی در نشست فصلی مدیران و مشاوران بانوان دستگاههای اجرایی استان تهران همراه با اختتامیه طرح «تبیین و تقویت گفتمان تحکیم خانواده» امروز ۱۰ دی ماه با حضور مسئولین کشوری حوزه زنان و خانواده در استانداری تهران برگزار شد، با اشاره به بخشهایی از سیاستهای کلی مقام معظم رهبری در حوزه خانواده، گفت: با اطمینان میگویم بیش از ۹۰ درصد مدیران کلان و میانی ما سیاستهای کلان مقام معظم رهبری در حوزه خانواده را نخواندهاند؛ مدیران ما در حالی حتی یک بار این سیاستها را نخواندهاند که چند بند این سیاستها ناظر بر همه نهادها و سازمانهست.
وی ادامه داد: بند اول و دوم این سند ناظر بر ایجاد جامعهای خانوادهمحور است. چطور ممکن است به ایجاد جامعه خانواده محور مأمور باشیم اما مدیران ما اولاً اطلاعی از این مأموریت نداشته و از سوی دیگر دریافت درستی از مفهوم خانواده محوری، مؤلفههای خانواده محوری، مدیریت خانواده محور و ... نداشته باشند.
فرهمندپور با اشاره به اینکه مقام معظم رهبری میفرمایند محور قرار گرفتن خانواده در قوانین، مقررات، برنامهها، سیاست،های اجرایی و تمامی نظامات آموزشی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی باید صورت گیرد، گفت: اساساً باید با جامعهای مواجه باشیم که خانواده در آن اصل است، اما در نظام قانونگذاری، برنامهریزی، بودجهریزی و ... چقدر این بند مورد توجه است؟ اساساً نگاه برنامهریزی بودجه سازمان برنامه و بودجه تا چه میزان خانواده محور است؟ در برنامههای پنج ساله توسعه و پیشرفت چقدر خانوادهمحوری رعایت شده است؟
وی ادامه داد: بند دیگر این سند یکی از بندهای ذیل بند پنج است که مطرح میکند: بکارگیری یکپارچه ظرفیتهای آموزشی، تربیتی و رسانهای کشور در جهت تحکیم بنیان خانواده باید باشد؛ اما هنرهای نمایشی، سینمای خانگی و ... ما نه تنها در جهت تحکیم خانواده قرار ندارد بلکه بعضاً در جهت تخریب خانواده بنا شده است.
لزوم بازخوانی سیاستهای کلی خانواده
رئیس شورای اجتماعی فرهنگی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: بسیاری از مدیران ارشد ما نه تنها توجهی به این مأموریت که شخص اول نظام به عنوان سیاستهای کلان ابلاغ کردهاند ندارند، بلکه نظام، مدیریت، برنامهریزی، نظامسازی و ... خانواده محور نیز بین آنها مطرح نشده و به شدت نیازمند نهضتی برای بازخوانی سیاستهای کلی خانواده هستیم. البته اقداماتی در این زمینه صورت گرفته اما خروجی و دستاوردی اتفاق نیفتاده است و باید به دنبال راهکارهایی بگردیم که خروجی فعالیتها در جامعه جریان پیدا کند.
وی اظهار کرد: اتفاقی که در کشورهای غربی(غرب اندیشهای) رخ داده این است که نهادهای مدنی مشخصاً افراد را مخاطب خود میدانند، بنابراین برای افراد برنامه دارند، نهادهای آنها فردگرا است و فرد را مخاطب برنامههای خود میدانند و برای آگاهسازی، آموزش و توانمندسازی فرد تلاش و بر فرد اعمال قانون و نظارت میکنند.
در اسلام فرد مخاطب ولایت اجتماعی نیست
فرهمندپور اضافه کرد: در فرهنگ دینی ما، فرد مخاطب ولایت اجتماعی نیست بلکه خانواده مخاطب ولایت اجتماعی است و قرآن ولی خانواده را مسئول هدایت خانواده معرفی میکند و مخاطب آیات قرآن عمدتاً در نظامات اجتماعی خانواده است، لذا خانواده باید حمایت شده و آموزش داده شود تا اعضای خود را حفظ کند.
وی در جمعبندی این بخش از سخنان خود، گفت: یک طرف طیف اندیشه اسلامی خانواده محور و یک طرف طیف فرد محوری است اما متأسفانه ما به سمت فردمحوری تمایل داشتهایم و نظام آموزش ما فرد را مخاطب قرار داده و عاملیت خانواده تضعیف شده است.
نقش مشاوره در تضعیف عاملیت خانواده
رئیس شورای اجتماعی فرهنگی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی ضمن انتقاد از جریان و مدل مشاوره در کشور، گفت: متأسفانه جریان ترویج و مدل مشاوره ما به سمت تقویت خانواده نرفته بلکه به سمت تضعیف عاملیت خانواده و مخاطب قرار دادن فرد رفته است. قبلا خانواده در ازدواج بچهها نقش داشت و مشاوره میداد اما اکنون خانوادهها اعتماد به نفسشان را از دست دادهاند و میگویند ما نمیدانیم و نزد مشاور بروید. نهضت مشاوره راهاندازی شده است اما از خانواده رفع تکلیف کردهایم؛ اگر بخواهیم هم نمیتوانیم پوشش مشاورهای را کامل و کافی در کشور ارائه کنیم. مشاوره جریان گرانقیمتی است که بیمه آن را پوشش نمیدهد.
وی تصریح کرد: مشاوره خوب است اما به شرطی که در خدمت تقویت خانواده قرار گیرد نه حذف و تضعیف خانواده. چند سال قبل مطرح شد که باید به بچهها آموزش جنسی داده شود و بحث این بود که چگونه در مدارس این آموزشها ارائه شود؟ اما بحث من این بود که متولی این امر باید خانواده باشد و مادران باید آموزش داده شوند تا به سوالهای جنسی دختران خود پاسخ دهند و پدران را آموزش دهیم تا با پسران مباحث مرتبط را مطرح کنند.
فرهمندپور اضافه کرد: دخالت نظام قانونگذاری در جزئیات داخلی خانواده صحیح نیست؛ مثلا تعیین میکنند که چقدر مهریه باید تعیین شود چون مهریه بالا موجب زندانی شدن مردان میشود اما آیا راهحل این مشکل این است که به جای اینکه پسران را آموزش دهیم که زیر بار مهریه خارج از توانشان نروند و به جای آموزش خانواده نظام قانونگذاری ما در تعیین مقدار مهریه ورود کند؟ با این اقدامات خانواده را از عاملیت خارج کردهایم.
وی در پایان سخنان خود گفت: آماده هستیم در حوزه بانوان و خانواده هر کدام از شما(مسئولان امور بانوان نهادها و سازمانها) بستههای سیاستی خود را ارائه کنید تا به عنوان دستور کار در شورای عالی انقلاب فرهنگی بررسی و جهت تصویب ارائه شود به خصوص اینکه مصوبات شورا در حکم قانون است.
فرهمندپور اعلام کرد: سند سلامت زنان به همت فرهنگستان علوم پزشکی تدوین شده و هم اکنون در مسیر آمادهسازی برای قرار گرفتن در ارائه به شورا و تصویب است.
انتهای پیام