شناسهٔ خبر: 70545885 - سرویس سیاسی
منبع: تین نیوز | لینک خبر

اهداف قرقیزستان از راه اندازی مرکز مشترک لجستیک در بنادر جنوب ایران

صاحب‌خبر -

در سال ۲۰۱۲، رهبران دو کشور اعلامیه دوستی را امضا کردند و بین دو کشور، ۵۶ موافقتنامه بین المللی و ۴۸ قرارداد بین سازمانی وجود دارد. با این وجود روابط اقتصادی دو کشور چندان رضایت بخش نیست.

اهداف قرقیزستان از راه اندازی مرکز مشترک لجستیک در بنادر جنوب ایران
تین نیوز |

روابط دیپلماتیک ایران و قرقیزستان از ۱۹ اردیبهشت ۹۲ آغاز شد. سفارت جمهوری ایران در بیشکک در سال ۱۹۹۳ و سفارت قرقیزستان در تهران در سال ۱۹۹۶ افتتاح شدند. از آن زمان، روابط دیپلماتیک دو کشور به سرعت در حال توسعه است. تاکنون بارها بازدیدهای رسمی صورت گرفته و ۸ دیدار متقابل در سطح روسای جمهور انجام شده است.

به گزاش تین نیوز به نقل از اقتصاد معاصر، در سال ۲۰۱۲، رهبران دو کشور اعلامیه دوستی را امضا کردند و بین دو کشور، ۵۶ موافقتنامه بین المللی و ۴۸ قرارداد بین سازمانی وجود دارد. با این وجود روابط اقتصادی دو کشور چندان رضایت بخش نیست.

اخیرا هیات اقتصادی قرقیزستان به ریاست معاون وزیر امور خارجه این کشور، در دیدار با مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی، بر آمادگی بیشکک برای توسعه همکاری های بندری با تهران و سرمایه گذاری برای ایجاد مرکز مشترک لجستیکی با اوراسیا در بنادر جنوب ایران تاکید کردند. ارکینوف، معاون وزیر امور خارجه این کشور در دیدار با مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی با اشاره به قرار گرفتن قرقیزستان در خشکی، اظهار داشت: «دسترسی به آب های آزاد از طریق بنادر تجاری ایران، یکی از راهبردهای اقتصادی بیشکک در توسعه و تقویت همکاری های ترانزیتی و دریایی با جمهوری اسلامی ایران است.»

توافقات اخیر برای توسعه یک هاب لجستیکی اوراسیا در بنادر جنوبی ایران نشان دهنده نیاز بیشکک به دسترسی دریایی خواهد بود و در مقابل، تهران خود را به عنوان یک هاب اقتصادی منطقه ای برای کاهش تحریم ها و افزایش نفوذ خود در آسیای مرکزی قرار می دهد. این مشارکت جدید بر همسویی عملگرایانه هر دو کشور در تجارت، کشاورزی و حمل ونقل تاکید می کند.

واکاوی روابط تجاری تهران و بیشکک

قرقیزستان برای ایجاد یک مرکز لجستیک مشترک اوراسیا در بندر شهید رجایی در جنوب ایران با تهران وارد مذاکره شده است. مقامات قرقیزستان، از جمله تمیربیک ارکینوف، معاون وزیر امور خارجه بر اهمیت راهبردی دسترسی به مسیرهای دریایی برای تقویت فرصت های تجاری تاکید کردند. ایران از طریق سازمان بنادر و کشتیرانی دریانوردی زیرساخت ها، مشوق ها و پشتیبانی لجستیکی را برای جذب سرمایه گذاری های قرقیزستانی ارائه کرده و دسترسی کارآمد قرقیزستان به بازارهای جهانی را تضمین می کند.

در سال های اخیر، تهران جایگاه خود را به عنوان یک تامین کننده پیش رو کشاورزی به بیشکک، به ویژه در بازار میوه تثبیت کرده است. قیمت رقابتی و کیفیت محصولات ایران به این روند کمک کرده و همچنین واردات محصولات کشاورزی از چین ۲۴ درصد کاهش یافت. تمرکز ایران بر افزایش صادرات به آسیای مرکزی با استراتژی ملی آن در راستای تنوع بخشیدن به تجارت خارجی به دلیل تحریم های غرب همسو خواهد بود.

در سال ۲۰۲۲، داده های تجارت دوجانبه بازتاب دهنده سطح مبادلات نسبتا پایین اما پایدار بود. قرقیزستان ۱۳.۵ میلیون دلار کالا به ایران صادر کرد که عمدتا پنبه خام و حبوبات بود، در حالی که صادرات ایران به قرقیزستان ۳۲.۸ میلیون دلار و شامل پلیمرهای اتیلن، میوه های فرآوری شده و ماشین آلات است.

همکاری رو به رشد تهران و بیشکک نشان دهنده منافع اقتصادی و استراتژیک متقابل است. برای قرقیزستان به عنوان کشوری محصور در خشکی، دسترسی به زیرساخت های دریایی ایران فرصتی برای تنوع بخشیدن به مسیرهای تجاری و کاهش وابستگی به چین و روسیه خواهد بود. بندر شهید رجایی ایران یک دروازه جایگزین برای ورود به بازارهای بین المللی است که عملیات صادرات و واردات را تسهیل می کند.

برای ایران تقویت روابط تجاری و لجستیکی با قرقیزستان از استراتژی تهران برای مقابله با انزوای اقتصادی از طریق مشارکت های منطقه ای حمایت می کند. اتکای فزاینده قرقیزستان به محصولات کشاورزی ایران نشان دهنده رقابت پذیری و تلاش تهران برای تحکیم حضور خود در آسیای مرکزی است؛ جایی که بازیگران منطقه ای و بین المللی مانند روسیه، چین، ایالات متحده، اتحادیه اروپا، ترکیه، هند و کشورهای حاشیه خلیج فارس با یکدیگر رقابت می کنند.

در واقع اهداف مشترک تنوع اقتصادی و یکپارچگی منطقه ای زیربنای این روابط دوجانبه خواهد بود و چارچوب هایی مانند سازمان همکاری اقتصادی (اکو) و کریدور شمال-جنوب (INSTC)، بسترهای لازم را برای توسعه این همکاری و پیشبرد اهداف متقابل فراهم می کند.

استراتژی ایران در آسیای مرکزی

استراتژی ایران در آسیای مرکزی نشان دهنده رویکردی چندوجهی بوده که تحت تاثیر روابط تاریخی، رقابت منطقه ای و اهداف اقتصادی است. از زمان انحلال اتحاد جماهیر شوروی، تهران به دنبال بهره برداری از نزدیکی جغرافیایی و قرابت فرهنگی خود با کشورهای تازه استقلال یافته بود.

جمهوری اسلامی با به رسمیت شناختن آسیای مرکزی به عنوان منطقه ای با اهمیت استراتژیک، برای مقابله با نفوذ رقبای منطقه ای مانند ترکیه و پاکستان که هر دو در راستای منافع همسو با غرب هستند، تلاش کرد. این محاسبات استراتژیک بیشتر با هدف بزرگ ایران برای نشان دادن خود به عنوان یک نیروی تثبیت کننده و دروازه ای برای اتصال منطقه ای شکل می گیرد.

از نظر اقتصادی، تلاش های ایران برای قرار دادن خود به عنوان یک شریک تجاری مهم بر توسعه زیرساخت ها و شبکه های لجستیک متمرکز شده است. به عنوان مثال، بنادر بندرعباس و چابهار تجارت بین آسیای مرکزی و بازارهای جهانی را تسهیل و دسترسی حیاتی کشورهای محصور در خشکی را به مسیرهای دریایی فراهم می کنند.

پروژه هایی مانند کریدور ایران-عمان-ترکمنستان-ازبکستان نشان دهنده تعهد تهران به یکپارچگی اقتصادی در منطقه است. با این حال تحریم های غرب تا حدودی این تلاش ها و توانایی ایران را برای جذب سرمایه گذاری خارجی و به کارگیری کامل ظرفیت خود به عنوان یک مرکز منطقه ای محدود می کند. با وجود چالش ها، اتحادهای استراتژیک ایران، به ویژه با هند، اهداف تجاری این کشور را عمدتا از طریق سرمایه گذاری هایی با محوریت بندر چابهار تقویت کرده است.

از نظر فرهنگی و مذهبی، ایران از قدرت نرم برای تقویت روابط خود با جمهوری های آسیای مرکزی استفاده می کند. ابتکاراتی مانند مبادلات دانشگاهی و دیپلماسی فرهنگی نشان دهنده تلاش برای تقویت حسن نیت و تعمیق روابط سیاسی خواهد بود. هرچند ایران در تعامل فرهنگی موفقیت هایی داشته اما در مقایسه با استراتژی های اقتصادی و ژئوپلیتیکی ایران، حوزه ای با تاثیر محدود باقی مانده است.

تعامل ایران در آسیای مرکزی بدون موانع قابل توجهی نیست. روسیه و چین، در میان دیگر قدرت های رقیب، نفوذ قابل توجهی در منطقه دارند و اغلب از سرمایه گذاری و مشارکت استراتژیک ایران پیشی می گیرند.

نقش لجستیک در روابط تهران-بیشکک

توسعه موفقیت آمیز مرکز لجستیک مشترک اوراسیا می تواند ارتباط تجاری جهانی بیشکک و جایگاه منطقه ای تهران را افزایش دهد. رشد تجارت دوجانبه کشاورزی باعث تقویت جایگاه اقتصادی ایران در آسیای مرکزی و کاهش وابستگی قرقیزستان به واردات چین می شود. همچنین افزایش همکاری نشان دهنده قصد راهبردی قرقیزستان برای ایجاد توازن در روابط با بازیگران منطقه ای و بین المللی است.

البته عامل کلیدی در توسعه تجارت و اقتصاد ایران و قرقیزستان، ایجاد زیرساخت های حمل ونقل و لجستیک بوده که شامل توسعه ارتباطات ریلی، جاده ای و هوایی برای انتقال مقرون به صرفه کالا است. ایران از نظر ساماندهی کریدورهای حمل ونقل کشوری بی نظیر خواهد بود. یکی از موضوعات مهم در روابط جمهوری قرقیزستان و ایران، موضوع استفاده قرقیزستان از ظرفیت بنادر ایران به ویژه بندرعباس و بندر چابهار برای دسترسی به اقیانوس جهانی است.

در این راستا، پروژه کریدور حمل ونقل قرقیزستان-ازبکستان-ترکمنستان-ایران با دسترسی به بندر دریایی ایران در بندرعباس وجود دارد که توافقاتی در مورد امکان استفاده قرقیزستان از این بندر صورت گرفته است. این امر برای جمهوری قرقیزستان که بنادر دریایی خود را ندارد، اهمیت زیادی داشته و به آن امکان می دهد تا وارد بازارهای خلیج فارس و آسیای جنوب شرقی شود.

همچنین عملیاتی شدن پروژه چینی راه آهن چین-قرقیزستان-ازبکستان ممکن است در آینده امکان دسترسی از بندرعباس به کاشغر چین را فراهم کند. در این راستا جمهوری قرقیزستان، این شانس را دارد که به قطب ترانزیتی بین اقتصادهای بزرگ تبدیل شود.

البته در بخش گردشگری نیز دو کشور قصد توسعه روابط را دارند. استان خراسان رضوی به عنوان یکی از استان های هم مرز ایران با آسیای مرکزی برای همکاری با قرقیزستان ابراز علاقه کرده و ظرفیت و انگیزه زیادی برای تعامل در بخش های مختلف و توسعه همکاری های بین منطقه ای دارد.

همچنین تجربه انباشته ایران در ساخت نیروگاه های برق آبی فرصت خوبی برای تعامل خواهد بود. باید توجه داشت که قرقیزستان مانند کشورهای منطقه خزر دارای ذخایر غنی نفت و گاز طبیعی نیست، بنابراین در بخش نفت و پتروشیمی، جمهوری اسلامی ایران می تواند بخشی از نیازهای قرقیزستان را تامین کند. علاوه بر این، ایران از مزایای آن یعنی ثبات اقتصادی نیز برخوردار خواهد شد. این کشور قادر خواهد بود تا صادرات منبع اصلی درآمد خود یعنی نفت را افزایش دهد و همچنین شروع به عرضه فعال کالاهای خود به قرقیزستان کند. این امر منجر به افزایش قدرت اقتصادی در ایران خواهد شد.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید