شناسهٔ خبر: 70525992 - سرویس علمی-فناوری
منبع: همشهری آنلاین | لینک خبر

کلانشهرهای جهان انرژی خورشیدی را جایگزین سوخت‌های فسیلی می‌کنند

سقف‌های انرژی‌زا

از خانه‌های مسکونی و آپارتمان‌ها که سقف‌های کوچک دارند نمی‌توان انتظار داشت که انرژی خورشیدی زیادی تولید کنند؛ اما سقف‌های وسیع ساختمان‌های اداری و تجاری هر شهر عرصه وسیعی برای نصب صفحه‌های جذب انرژی خورشید و تولید برق هستند.

صاحب‌خبر -

همشهری - محمد سرابی: در کلانشهرهای جهان، شهرداری‌ها پیشگام راه‌اندازی نیروگاه‌های خورشیدی‌ روی ساختمان‌ها هستند تا با تامین انرژی‌ پاک و پایدار، آلودگی هوای شهرها را کاهش دهند. برخی از این شهرها تامین برق خورشیدی را در مقیاس کوچک و به‌تازگی آغاز کرده‌اند و برخی دیگر پروژه‌های بزرگی را به نتیجه رسانده‌اند.

فیلیپین

صفحه‌های خورشیدی در کشور بارانی

با اینکه آب‌وهوای فیلیپین از نوع گرمسیر دریایی با رطوبت زیاد و باران‌های طولانی است، شهر یک‌میلیون نفری «باکولود» در فیلیپین صاحب سامانه برق خورشیدی محلی شده است که صفحه‌های آن سطح پشت‌بام ساختمان شهرداری را می‌پوشاند. مدیریت شهری باکولود در همکاری با دولت آلمان فناوری سامانه انرژی خورشیدی را از این کشور وارد کرده‌است. وزارت فدرال امور اقتصادی و اقلیم آلمان در طرحی با نام «ابتکارات توسعه جهانی» این فناوری را به شهرداری باکولود داده‌است. در مدت ۳سال هزینه‌های نصب پنل‌ها از محل کاهش قبض برق بازگردانده می‌شود. شهردار، آلفردو آبلاردو بنیتز گفته است که پیشگامی شهرداری در استفاده از این فناوری نشانه‌ استقبال مدیریت شهری از ایده‌های فناورانه است که محرکی برای کارآفرینان نوآوری خواهد بود.

سقف‌های انرژی‌زا

خودکفایی در برق

نیروگاه خورشیدی باکولود برق ۱۹ساختمان شهر را تامین می‌کند و در طرح بلندمدت با اضافه‌شدن ساختمان‌های دیگر ۳۰درصد هزینه برق کل شهر کاهش می‌یابد. هدف اصلی این است که شهر بتواند در زمینه برق مستقل شود و شهرداری بتواند بر حوزه‌های دیگری مانند مسکن، اشتغال، امنیت غذایی متمرکز شود. از سوی دیگر برق خورشیدی بر دیگر زیرساخت‌های شهر مانند تامین آب هم تأثیر می‌گذارد. قبلا هم برخی سامانه‌های خورشیدی در این شهر به‌صورت آزمایشی نصب شده بودند که توان آنها به هزار کیلووات می‌رسید. ۱۶شهرداری دیگر فیلیپین هم به‌دنبال نصب پنل‌های خوشیدی‌اند.

بیشتر بخوانید: راه‌حل‌های ابتکاری شهرهای جهان برای گرم کردن خانه‌ها در سرما

مکزیک

سقف بازار نیروگاه خورشیدی شد

شهرداری پایتخت مکزیک یکی از بزرگ‌ترین نیروگاه‌های خورشیدی را روی سقف بازار مواد غذایی «آباستو» ساخته است. بیش از ۳۰هزار صفحه روی پشت‌بام‌های این بازار مواد غذایی نصب شده‌است و قرار است با برق تولیدی آنها اتوبوس‌های برقی مکزیکوسیتی شارژ ‌شوند. مقدار برق تولیدشده در شرایط فعلی می‌تواند انرژی ۱۰هزار خانه را تامین کند. رئیس‌جمهور مکزیک، کلودیا شینباوم، قبلا شهردار مکزیکوسیتی بود و مقدمات ساخت نیروگاه‌های خورشیدی در سال۲۰۲۲ در دوران مدیریت او شروع شد. شینباوم دارای مدرک دکتری در رشته مهندسی انرژی است.

سقف‌های انرژی‌زا

رقابت در تولید برق خورشیدی

شهرهای مکزیک، برزیل و کلمبیا در استفاده از منابع تجدیدپذیر به‌جای سوخت نفتی برای تولید برق با یکدیگر رقابت می‌کنند و در شهرداری‌های آنها اداراتی برای کاهش انتشار کربن و آلاینده‌های هوا مشغول پژوهش‌اند. نیروگاه خورشیدی مکزیکوسیتی فعلا برق ساختمان‌ها را تامین می‌کند و در آینده شارژ ۳۰۰دستگاه اتوبوس برقی هم به آن سپرده خواهد شد. شهرداری برای متقاضیان نصب صفحه خورشیدی به‌سرعت مجوز صادر می‌کند و ساختمان‌های دولتی می‌توانند برق تولیدشده را به شبکه توزیع نیرو بفروشند. بخشی از هزینه ساخت نیروگاه مربوط به پایدارسازی‌ سقف بازار آباستو برای مقاومت دربرابر زلزله بود. یکی از اهداف شهرداری مکزیکوسیتی از کاهش سوزاندن سوخت فسیلی، حفظ محیط‌زیست شهر و احیای ۳۰هزار درخت کاج این شهر است. در فاز بعدی پروژه نیروگاه خورشیدی، ذخیره برق آن در باتری‌های بزرگ برای تامین روشنایی شبانه شهر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: آلودگی کیسه پلاستیکی | شهرداری‌ها کیسه یک بار مصرف را ممنوع می‌کنند