شناسهٔ خبر: 70519968 - سرویس استانی
منبع: ایرنا | لینک خبر

معاون اداره کل میراث فرهنگی مازندران:

گورکَن‌های قائمشهری در قبرستان آثار تاریخی کشف کردند

ساری- ایرنا- معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، ‌صنایع دستی و گردشگری استان مازندران از پیدا شدن آثار باستانی و تاریخی در محدوده قبرستانی در قائمشهر خبر داد و گفت: گورکَن ها هنگام حفاری و ایجاد قبر برای یک فرد تازه فوت شده متوجه این آثار باستانی شدند.

صاحب‌خبر -

محسن باستانی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود:‌ ۲ گورکَن روستای "کوتنا" از توابع شهرستان قائمشهر حین کَندن قبر برای یکی از اهالی تازه فوت شده روستا، متوجه آثار باستانی در دل زمین شدند.

وی با اشاره به اینکه قبرستان روستای کوتنا در جوار بقعه امامزاده‌ای قرار دارد، ‌ توضیح داد :‌ ۲ کاسه و ظرف کشف شده توسط این قبرکَن ها مربوط به دوره سلجوقیان است که جزو آثار باارزش و تاریخی به شمار می روند.

معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، ‌صنایع دستی و گردشگری استان مازندران گفت: قبرکن ها آثار باستانی کشف شده را به میراث فرهنگی تحویل دادند که این اقدام آنها بسیار ارزشمند و قرار است مورد تشویق نیز قرار گیرند.

روستای کوتنا در فاصله ۶ کیلومتری از مرکز شهر قائمشهر واقع شده است.

گورکَن‌های قائمشهری در قبرستان آثار تاریخی کشف کردند

کشف غیر منتظره آثار باستانی در قائمشهر در سال‌های گذشته نیز روی داده است که از آن جمله تپه باستانی طالقانی به علت فعالیت های شهرداری برای ساخت میدان شهری، مورد کاوش های باستان شناسی قرار گرفت که در نهایت منجر به کشف گورستانی از عصر آهن شد.

تپه طالقانی مربوط به هزاره دوم و هزاره اول است و در قائم شهر واقع شده. کاوش‌های باستان‌شناسی در تپه باستانی کوی طالقانی منطقه کفشگرکلا قائم شهر در سال ۱۳۸۴ منجر به کشف بقایای اسکلت یک سگ سه هزار ساله شد که با آیین تدفین در گورستان انسانها دفن شده بود. باستان شناسان احتمال می‌دهند که این سگ از حرمت و جایگاه خاصی در آن دوران برخوردار بوده است. این اثر در تاریخ ۱۶ آذر ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۵۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

تپه باستانی گردکوه قائمشهر، یک مکان باستان‌شناسی حاوی آثار متعددی است که به احتمال به دوره‌های پارت و ساسانی بازمی‌گردد. این تپه از نظر محققان به ۲ دلیل اصلی، یعنی استفاده نظامی و فرهنگی، بررسی شده است.

سازه‌های خشتی این تپه با تپه‌های حصار دامغان و مناطق دیگر ایران قابل مقایسه هستند و تحقیقات نشان می‌دهد که در دوران ساسانی، این تپه به عنوان پادگان نظامی مهم برای حفاظت از منطقه مورد استفاده قرار می‌گرفت. این تپه در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۳۸۲ با شماره ثبت ۸۸۰۳ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شد.

از آثار باستانی به دست آمده در قائمشهر باستان شناسان قدمت این شهرستان را پنج هزار سال تخمین می زنند.