شناسهٔ خبر: 70495604 - سرویس سیاسی
منبع: صدا و سیما | لینک خبر

پزشکیان: از شرایط سخت تامین برق و گاز عبور کردیم

رئیس جمهور در نشست مدیریت بهینه ناترازی انرژی و نیرو، از عملکرد این کمیته در زمینه مدیریت ناترازی‌ها قدردانی کرد و از آنها خواست از هم اکنون به فکر مدیریت تولید و مصرف انرژی و نیرو در تابستان و زمستان سال آینده باشند.

صاحب‌خبر -

**پزشکیان: از شرایط سخت تامین برق و گاز عبور کردیم

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقای پزشکیان امروز جمعه در نشستی که با حضور رئیس دفتر رئیس جمهور، وزرای کشور، نفت، نیرو، راه و شهرسازی و صنعت، معدن و تجارت و سخنگوی دولت، به منظور بررسی آخرین وضعیت و اقدامات مدیریت ناترازی‌ها در بخش انرژی و نیرو در وزارت کشور و با حضور برخط استانداران سراسر کشور برگزار شد، با اشاره به گزارش‌های ارائه شده و وضیت عمومی شبکه برق اظهار داشت: پیش‌بینی‌ها گواه آن بود که وضعیت شبکه می‌توانست خیلی بدتر از امروز باشد، لذا از همه کسانی که با تلاش‌های خود توانستند وضعیت شبکه را به یک پایداری نسبی برسانند، صمیمانه قدردانی می‌کنم.

رئیس جمهور با بیان اینکه متاسفانه یکی از عادات غلط ما این است که در مواقع بروز مشکل به جای اینکه دنبال منشا مشکل باشیم، به دنبال یافتن مقصر هستیم، بر اتخاذ راهکاریی به طور هم‌زمان برای مدیریت این بحران تاکید و در تشریح آنها گفت: اولا برای رفع مشکل و مدیریت یک بحران باید به همه بخش‌ها و اجزای آن هم‌زمان  توجه کنیم، به عنوان مثال یکی از اقدامات موثر برای مدیریت ناترازی‌ها در عرصه انرژی، تهیه بسته‌های آموزشی متناسب با اقلیم و شرایط واحد‌های مختلف اعم از مسکونی، تجاری، خدماتی و صنعتی است.

آقای پزشکیان با بیان اینکه بالا بودن میانگین میزان مصرف انرژی در کشورمان قابل انکار نیست، اما می‌توان با ارائه آموزش‌های مناسب، مصرف را به شکل موثر مدیریت نمود، تصریح کرد: باید تجربیات موفق در این حوزه را جمع‌آوری و جمع‌بندی کرد و آنها را با دیگر دستگاه‌ها به اشتراک گذاشت.

رئیس جمهور راهکار بعدی را بررسی و مهندسی اقدامات و آثار آنها عنوان کرد و افزود: روند تولید، توزیع و مصرف باید مهندسی شود، تا به شناسایی راهکار‌های کاهش و مدیریت مصرف کمک کند. همچنین یکی دیگر از راهکارها، بهره‌گیری از قوانین و مقررات و مدیریت اقدامات بر اساس روش‌ها است. باید مقررات را به گونه‌ای تنظیم و اعمال کنیم که بر مدیریت مصرف موثر واقع شوند. این روش باید تشویق و تنبیه را توأمان لحاظ کند و در اجرای آن از خود اصناف، سمن‌ها و دیگر بخش‌های غیردولتی و خصوصی کمک بگیریم.

آقای پزشکیان با اشاره به اینکه در اعمال مجازات نباید صرفا بر روش‌های محاسبه و پایش و نظارت فعلی بسنده کرد و پایش باید کاملا دقیق و هوشمند باشد، در توضیح آن تصریح کرد: وقتی میزان تولید و اتلاف انرژی مشخص و قابل محاسبه است، طبیعتا باید میزان مصرف نیز مشخص باشد. میزان مصرف بخش‌ها و واحد‌های مختلف باید بر مبنای پیش‌بینی‌ها به شکل دقیق پایش شود تا مصارف غیرمجاز نیز مشخص و امکان برخورد با آنها فراهم شود.

رئیس جمهور بر تشکیل یک کارگروه برای طراحی دقیق و اجرای این اقدامات تاکید و خاطرنشان کرد: در بخش اجرای این اقدامات نیز باید از همه ظرفیت‌های موجود برای ارتباط به‌هنگام و مستمر با مردم از جمله صدا و سیما، رسانه‌ها، مدارس، مساجد و دیگر بخش‌ها بهره گرفت.

آقای پزشکیان در ادامه سخنانش درباره ضرورت پایش دقیق و هوشمند توزیع و مصرف انرژی و نیرو در کشور، به پیگیری‌های جدی در حال انجام برای شناسایی مبادی خروج فرآورده‌های نفتی از مدار توزیع قانونی اشاره کرد و اظهار داشت: وقتی تولید این فرآورده‌ها در اختیار ما و میزان آن به شکل دقیق قابل محاسبه است و شبکه توزیع نیز در اختیار و تحت نظر ماست، به هیچ وجه قابل قبول نیست که ارقام چند ۱۰ میلیونی خروج فرآورده از مدار قانونی توزیع مطرح شود؛ این مسئله کاملا قابل کنترل است و باید هم به دقت کنترل شود، ادامه این وضعیت گواه ناکارآمدی ما است.

رئیس جمهور با انتقاد از اتخاذ نشدن راهکار‌ها و اقدامات موثر در مقابله با قاچاق سوخت در کشور از استانداران و وزرای راه، صنعت، نیرو و نفت خواست که راهکار‌های مناسب را در این زمینه به کار بگیرند و افزود: اینکه در مواجهه با مشکلات بیاییم آمار‌هایی ارائه کنیم تا از خود رفع تقصیر کنیم، مشکلی را حل نمی‌کند، بلکه باید منشا و ریشه مشکلات را شناسایی و برطرف کنیم و در این فقره به طور جدی مانع قاچاق سوخت شویم.

آقای پزشکیان با تاکید بر اینکه جلسات مدیریت ناترازی انرژی در کشور باید ادامه پیدا کند، تصریح کرد: حالا که به لطف خدا و با همراهی مردم توانستیم از وضعیت نامطلوب پیش‌بینی شده در زمینه تامین انرژی و نیرو بگذریم، توجه خود را معطوف به آینده کنید. وزیر محترم کشور یک تیم مرکزی جهت بهبود مصرف انرژی در کشور تشکیل دهد و در این تیم راهکار‌های مربوط به مهندسی، هوشمندسازی در مصرف، مقررات و قوانین، تشویق و برخورد با متخلفان مورد بررسی قرار بگیرد. همچنین دستگاه‌های مختلف بسته‌های آموزشی مرتبط با صرفه‌جویی در مصرف انرژی را متناسب با نوع ماموریت‌ها و فعالیت خود تهیه کنند.

رئیس جمهور در پایان بر اهمیت استمرار فعالیت صنایع و جلوگیری از وقفه در تولید به دلیل کمبود انرژی و نیرو تاکید و با بیان اینکه «سوخت صرفه‌جویی شده در کشور باید به بخش صنعت اختصاص یابد»، اظهار داشت: تا جایی که امکان دارد باید کاری کنیم که گاز و برق صنعت قطع نشود. همچنین از امروز باید به فکر قطع نشدن برق صنایع در تابستان سال آینده باشیم. انشاءالله با دست به دست هم دادن و شناسایی دقیق مشکلات، راه‌حل عبور از مشکلات هم طراحی خواهد شد.

در ابتدای این جلسه اسکندر مومنی وزیر کشور به ارائه گزارشی درباره وضعیت تامین انرژی با توجه به سرمای شدید هوا طی هفته‌های گذشته پرداخت و گفت: در راستای پیگیری سیاست قطع برق و گاز اماکن پرمصرف، طی هفته‌های گذشته برق و گاز بیش از ۱۰۰ دستگاه دولتی در سراسر کشور قطع شده است. همچنین در حوزه برق معابر درون شهری و برون شهری نهایت همکاری صورت گرفت و تلاش شد تا مصرف برق مراکز پرمصرف نظیر فرودگاه‌ها، پایانه‌ها و ایستگاه‌های راه‌آهن به حداقل برسد. به لطف خدا، در هفته اوج سرما با توجه به اینکه حداکثر تلاش‌ها در تامین برق و گاز صورت گرفت و مردم نیز همکاری خوبی کردند، صرفه‌جویی صورت گرفته حتی بیش از پیش‌بینی‌ها بود و همین امر موجب شد که طی روز‌های اخیر قطعی برق خانگی نداشته باشیم.

وزیر کشور با اشاره به تشکیل کارگروه تامین پایداری انرژی در استانداری‌ها با محوریت استانداران و متشکل از مسئولان ادارات کل نفت، نیرو و صنعت افزود: در این کارگروه‌ها قرار بر این شد که قطعی برق و گاز صنایع با هماهنگی انجام شود. استانداران نیز به فراخور شرایط استان‌های متبوع خود ابتکارات و ایده‌هایی را اجرایی کردند که از این جهت از اهتمام و یکپارچگی عملکرد آنها تقدیر و تشکر می‌کنم.

مومنی عنوان کرد: بر اساس شرایط دمایی، طی روز‌های گذشته در مصرف روزانه ۴۰ الی ۴۵ میلیون متر مکعب گاز صرفه جویی شده که این موضوع موجب شده قطعی در این خصوص نداشته باشیم. در مجموع با اقداماتی که انجام شده و همچنین پویش‌هایی که در خصوص صرفه‌جویی در حال اجرا است، دستاورد خیلی بزرگی در حوزه انرژی حاصل شده است و همه برای عبور از شرایط بحرانی صادقانه تلاش کرده‌ایم.

محسن پاک‌نژاد وزیر نفت نیز در این جلسه به ارائه گزارشی از عملکرد این وزارتخانه در تامین سوخت مورد نیاز کشور طی روز‌های اخیر پرداخت و عنوان کرد: در هفته‌ای که سپری شد شرایط تحویل گاز و نفت گاز به نیروگاه‌ها خوب بود خوشبختانه سطح ذخایر گازوئیل در نیروگاه‌ها نیز افزایش یافته است. با توجه به اینکه در هفته آتی با کاهش دما مواجهیم تدابیری اتخاذ خواهد شد که با همکاری وزارتخانه‌های نیرو و نفت از شرایط پیش‌رو نیز عبور کنیم.

وزیر نفت با بیان اینکه طی روز‌های گذشته ثابت شد که اتخاذ تصمیم تعطیلی هوشمند می‌تواند نقش موثری در کاهش مصرف انرژی داشته باشد، اظهار کرد: وضعیت ذخایر نفت گاز در شرکت ملی گاز و انبار‌ها تغییر زیادی نسبت به گذشته داشته است و همچنین شرایط ذخایر نیروگاه‌ها نیز کاهش چشمگیری نداشته و در مجموع می‌توان گفت که افتی در ذخایر نفت گاز نداشته‌ایم. همچنین تامین نفت گاز کماکان ادامه دارد و آنچه  در توان بوده در این خصوص انجام شده است. علاوه بر افزایش قابل توجه تامین نفت گاز، ۱۰ الی ۱۲ میلیون لیتر نیز افزایش تولید روزانه داشته‌ایم و این شرایط تا عبور از دوره پیش‌رو ادامه خواهد داشت.

عباس علی‌آبادی وزیر نیرو نیز در این جلسه به ارائه گزارشی در خصوص وضعیت فعالیت نیروگاه‌های کشور پرداخت و گفت که میانگین راندمان نیروگاه‌های کشور به ۴۰ درصد رسیده است.

سید محمد اتابک وزیر صنعت معدن و تجارت هم در این جلسه در اظهاراتی عنوان کرد: دستور رئیس جمهور این بود که آنچه از صرفه‌جویی در مصرف انرژی در این روز‌ها حاصل می‌شود، به بخش صنعت تخصیص یابد تا صنعت و تولید دچار وقفه نشود؛ در این راستا طی سه روز گذشته میزان سوحتدتحویلی به صنایع ۳ میلیون مترمکعب افزایش داده شده است. همچنان درخواست ما این است که هرآنچه که از محل صرفه‌جویی در مصرف انرژی ذخیره می‌شود، به بخش صنعت اختصاص یابد.

در ادامه فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی به ارائه گزارشی درباره پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی در خصوص وضعیت هوا طی هفته پیش‌رو پرداخت و گفت: سازمان هواشناسی برای عصر امروز تا عصر فردا پیش‌بینی بارش کرده است. همچنین بر اساس پیش‌بینی‌های این سازمان، سامانه‌ای از بعد از ظهر روز دوشنبه وارد کشور می‌شود که تا ۵ درجه کاهش دمای محسوس خواهیم داشت.

وزیر راه و شهرسازی در ادامه به صرفه‌جویی روزانه ۶ مگاوات برق از محل مدیریت روشنایی مسیر‌های برون شهری اشاره و اظهار کرد: در راستای تاکید رئیس جمهور بر مدیریت روشنایی مسیر‌های برون شهری، از دو هفته پیش این موضوع کاملاً اجرایی شد و اقداماتی صورت گرفت که به جز معابر حساس نظیر تونل‌ها و گردنه‌ها، روشنایی سایر معابر به صورت یک در میان انجام شود؛ از این محل حداقل روزانه ۶ مگاوات و در مجموع طی دو هفته ۱۰۰ مگاوات صرفه‌جویی در مصرف برق صورت گرفته است.

فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت نیز در این جلسه به ارائه گزارشی از نتایج اجرای پویش کاهش دو درجه دمای محیط منازل اشاره کرد و گفت: بر اساس گزارش‌های ارائه شده صرفه‌جویی سه درصدی در مصرف گاز و همچنین صرفه‌جویی ۵ درصدی در مصرف برق از نتایج اجرای این پویش است.

استانداران قم، آذربایجان شرقی، مرکزی، تهران و آذربایجان غربی نیز در این جلسه در ارتباط ویدیو کنفرانسی به ارائه گزارشی در خصوص اقدامات انجام شده جهت صرفه‌جویی در مصرف سوخت و همچنین مدیریت ناترازی انرژی در استان‌های متبوع خود پرداختند.