شناسهٔ خبر: 70468321 - سرویس استانی
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

یادمان باشد؛ گیلان استانی زلزله‌خیز است

گیلان به سبب وجود گسل‌های جوان و فعال از استان‌های زلزله خیز کشور محسوب می‌شود.

صاحب‌خبر -

باشگاه خبرنگاران جوان؛ عاشوری – امروز ۵ دی در تقویم رسمی کشور، سالروز زلزله غم انگیز بم و «روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی» نامگذاری شده است.

رخداد زمین لرزه ‏های تاریخی و وجود گسل‏‌های فعال در گستره استان گیلان نشان دهنده لرزه‏ خیزی بالای این منطقه است.

به گفته کارشناسان زمین شناسی؛ گیلان در زمره مناطق پرخطر از دیدگاه لرزه خیزی، سیل و زمین لغزش قرار دارد که بر همین اساس شناسایی و مطالعات زمین شناختی از گسل‌های استان ضروری است.

با توجه به تجربه‌های تلخ تاریخی همچون زلزله رودبار و منجیل، برای به حداقل رساندن پیامد‌های جانی و مالی حاصل از این مخاطره زمین شناختی باید تصمیمی جدی برای مدیریت بحران‌های پس از آن گرفت.

نیاز گیلان به حداقل ۳ ایستگاه لرزه نگاری جدید

احمد شکرزاده، رئیس مرکز لرزه نگاری گیلان اول دی ماه امسال در گفت وگویی از نیاز این استان به ایجاد ایستگاه لرزه نگاری جدید خبر داد و گفت: در حال حاضر ۴ ایستگاه لرزه نگاری در شهرستان‌های لاهیجان، رودبار، رضوانشهر و آستارا فعال است.

او با اشاره به وجود گسل‌های متعدد در گیلان افزود: این استان حداقل به ۳ ایستگاه لرزه نگاری دیگر در شهرستان‌های رودسر، فومن و تالش نیاز دارد.

نیاز گیلان به حداقل ۳ ایستگاه لرزه نگاری جدید

ایجاد ایستگاه‌های پایش گسل‌های فعال در گیلان

وحید طیفوری، معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامه ریزی گیلان نیز از خرید ۱۲ دستگاه پایش گسل‌های فعال استان و ایجاد ایستگاه تا پایان امسال خبر داد.

 به گفته او، ۱۲ دستگاه GPS و GNSS برای راه اندازی ایستگاه‌های پایش گسل‌های فعال گیلان تهیه شده و مسیر‌های اولیه برای نصب آنها در استان با نظر کارشناسان ملی مدیریت و برنامه ریزی، زلزله شناسی، زمین شناسی، اکتشاف معدن، راه و شهرسازی و نقشه برداری، در محور‌های آستارا - رضوانشهر، منجیل - لوشان و دیلمان - سیاهکل - لاهیجان تعیین شده است.

هدف از راه اندازی این ایستگاه‌ها پایش دقیق حرکات لایه‌های زمین در گیلان، پوشش سامانه ملی هدی برای ارائه مختصات دقیق نقشه برداری و پیش نشانگری زلزله در استان نصب و همچنین استفاده از اطلاعات این دستگاه‌ها برای جانمایی صحیح پروژه‌های مهم عمرانی مانند ساخت بیمارستان، نیروگاه‌ها و تأسیسات برق اعلام شده است.

یادمان باشد؛ گیلان استانی زلزله‌خیز است

اجرای طرح بهسازی مسکن روستایی گیلان

طبق آخرین سرشماری نفوس و مسکن ۲۹۷ هزار و ۶۹۷ واحد مسکونی در ۲ هزار و ۶۳۱ روستای دارای سکنه استان گیلان وجود دارد که از این تعداد ۱۷۴ هزار و ۹۱۳ واحد مقاوم و از استحکام کامل برخوردار هستند.

حامد دائمی، مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گیلان امروز (چهارشنبه ۵ دی ماه) در گفت وگویی به مناسبت فرا رسیدن روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی گفت: متوسط مقاوم‌سازی واحد‌های مسکونی در استان ۵۹ درصد است و این میانگین در کشور ۵۳ درصد است و گیلان با ارائه عملکرد مطلوب توانسته در این زمینه بالاتر از نرم کشوری قرار گیرد.

بیشتر بخوانید

او با بیان اینکه وجود گسل‌های متنوع و پراکنده در نقاط مختلف استان، گیلان را به یکی از مناطق زلزله‌خیز کشور بدل کرده است، افزود: این گسل‌ها می‌توانند به راحتی منجر به وقوع زلزله‌هایی با شدت و دامنه‌های مختلف شوند که اثرات خسارت بار بسیاری داشته باشد لذا لازم است اقدامات پیشگیرانه و ارتقاء سطح آگاهی عمومی در خصوص زلزله‌خیزی استان گیلان صورت پذیرد.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گیلان تصریح کرد: این اقدامات شامل برنامه‌ریزی‌های مناسب برای ساخت و ساز‌های مقاوم در برابر زلزله، اجرای طرح‌های مدیریت بحران و افزایش تاب‌آوری جامعه در برابر این بلایای طبیعی می‌شود.

به گفته دائمی، بهمن ماه ۱۴۰۲ برای گیلان ۱۱ هزار سهم مقاوم سازی درنظر گرفته شد که با استقبال روستاییان در بهره مندی از تسهیلات طرح ویژه مسکن روستایی و مقاوم سازی منازل‌شان؛ سهم استان هزار و ۵۴۰ واحد دیگر افزایش یافت.

یادمان باشد؛ گیلان استانی زلزله‌خیز است

او همچنین گفت: طبق مصوبه هیئت دولت سقف فردی تسهیلات بهسازی و نوسازی مسکن در روستا‌ها و شهر‌های زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت (سهمیه سال ۱۴۰۳) با رعایت مقررات ملی ساختمان با هدف توسعه مقاوم‌سازی در این مناطق و تسریع در مهاجرت معکوس ۴ میلیارد ریال افزایش یافت.

مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گیلان افزود: طرح بهسازی مسکن روستایی از سال ۱۳۸۴ به‌طور ویژه با هدف کاهش آسیب‌پذیری و افزایش تاب‌آوری سکونتگاه‌های روستایی در برابر سوانح طبیعی و خطرات زیست‌محیطی آغاز شده و در حال اجرا است.

لزوم آمادگی بیشتر برای ارائه خدمات حین وقوع بلایای طبیعی

دکتر سیدمهدی سلیمانی، سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی گیلان هم امروز همزمان با سالروز وقوع زلزله بم و روز ایمنی در برابر زلزله بر آمادگی بیش از پیش جهت ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در زمان وقوع بلایای طبیعی تأکید کرد.

یادمان باشد؛ گیلان استانی زلزله‌خیز است

او با اشاره به اهمیت ارائه خدمات بهداشتی در زمان وقوع بلایا و حوادث طبیعی گفت: وقوع بلایا، سلامت افراد را به مخاطره می‌اندازد و ارائه خدمات بهداشت و درمان را با مشکلات جدی مواجه می‌کند. 

سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان تأکید کرد: به این منظور باید بیش از پیش با درس گرفتن از تجربیات تلخی که بلایای طبیعی برای ما به جای گذاشته، در راه ارائه خدمات صحیح بهداشتی و درمانی به ویژه در مواقع بحرانی گام برداریم و برای مدیریت در مواقع وقوع بلایا آماده باشیم.

 اقدامات پیشگیرانه برای کاهش اثرات مخرب زلزله های احتمالی 

بنا بر تأکید کارشناسان زمین شناسی و لرزه نگاری، زلزله های کوچک اگرچه ممکن است خسارات جانی و مالی زیادی در بر نداشته باشد، اما این پیام را دارند که استان گیلان در زمره مناطق پرخطر از نظر زمین لرزه است و هر لحظه باید آمادگی لازم برای مقابله با این رخداد طبیعی را داشته باشیم.

یادمان باشد؛ گیلان استانی زلزله‌خیز است

شناسایی هرچه بهتر گسل‌ها به عنوان سرچشمه‌های لرزه زا، ساخت و ساز ایمن با رعایت کامل اصول مهندسی، آموزش مردم با زمین لرزه به منظور آشنایی و آمادگی برای عملکرد صحیح قبل، حین و پس از زلزله و مدیریت صحیح و اصولی در مواجهه با این رخداد از مهمترین راهکار‌های کاهش تلفات و صدمات مخرب زمین لرزه‌های بزرگ احتمالی در گیلان ‌است که با برنامه ریزی، مدیریت و اقدامات پیشگیرانه می‌توان اثرات مخرب این حوادث را کاهش داد.