شناسهٔ خبر: 70467292 - سرویس استانی
منبع: ایرنا | لینک خبر

مدیرکل حفاظت‌ محیط‌زیست سمنان: رسانه‌ها به گره‌گشایی مسایل این حوزه کمک کنند + فیلم

سمنان - ایرنا - مدیرکل حفاظت محیط‌زیست سمنان از این استان به دلیل تنوع زیستی و اقلیمی با عنوان «ایران کوچک» یاد کرد و گفت: همگرایی و همراهی مردم، رسانه‌ها و مسوولان با محیط‌زیست، گره‌گشای بسیاری از امور زیستی محیطی است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، سعید یوسف‌پور عصر چهارشنبه در بازدید از خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) استان سمنان افزود: قشرهای مختلف جامعه در استان سمنان اعم از شهروندان، رسانه‌ها و فرهیختگان برای محیط‌زیست اهمیت ویژه قائل و دغدغه‌مند هستند و این دغدغه‌مندی باید غنیمت شمرده شود.

وی ادامه داد: دغدغه‌مندی مردم و رسانه‌ها نسبت محیط‌زیست مسوولیت را سنگین می‌کند و امید می‌رود وظایف در این بخش به خوبی انجام شود.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست سمنان تاکید کرد: افراد دغدغه‌مند و دلسوز کمک کنند تا اگر کاستی وجود دارد، با همراهی جمعی رفع شود و این اداره‌کل نیز در انجام وظایف خود تلاش می‌کند.

یوسف‌پور بیان کرد: استان سمنان سرمایه انسانی و تنوع زیستی بالایی دارد و قرارگیری در مسیر جنگل هیرکانی تا کویر مرکزی، موجب تنوع اقلیمی و زیستی در این استان شد و همین عامل موجب می‌شود تا از سمنان به عنوان «ایران کوچک» شناخته شود.

مدیرکل حفاظت محیط‌زیست سمنان بیان کرد: زیستگاه هشت گربه‌سان و همه نشخوارکنندگان وحشی در استان سمنان است که این تنوع در ایران کم‌نظیر و در جهان بی‌نظیر است.

کمبود نیروی انسانی، مهمترین چالش محیط زیست سمنان

به گفته وی، بزرگترین چالش در حفاظت محیط‌زیست سمنان کمبود نیرو است و یکی از مولفه‌های ‌کمک‌کننده در این بخش مردم هستند و رسانه‌ها نیز نقشی مهم در تبیین و شفاف‌سازی دارند.

یوسف‌پور افزود: رسانه های معتبر با انعکاس اخبار موثق در حوزه زیست محیطی، نقشی مهم در اطلاع‌رسانی و پیشگیری از پیش‌داوی‌ها و ایجاد فضای نامناسب دارد. انتظار می‌رود رسانه‌ها کارکرد و ظرفیت و هم چالش‌های حوزه محیط زیست را به خوبی اطلاع‌رسانی کنند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست سمنان گفت: رسانه بستر مناسب، حامی و راه‌گشای محیط زیست است.

یوسف‌پور ۱۷ آذر ۱۴۰۳ در آیینی با حضور معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان مدیرکل حفاظت محیط‌زیست سمنان معرفی و بهرامعلی ظاهری تکریم شد.

مدیرکل حفاظت‌ محیط‌زیست سمنان: رسانه‌ها به گره‌گشایی مسایل این حوزه کمک کنند

ظرفیت های محیط زیست استان سمنان

استان سمنان با برخورداری از ۱۶ درصد از مناطق حفاظت شده کشور و میزبانی ۳۰ درصد از تنوع گیاهی و جانوری مامنی برای زادآوری و تکثیر نسل‌ گونه‌های ارزشمند مانند یوزپلنگ آسیایی و گورخر ایرانی و رهایی آن ها از خطر انقراض به شمار می‌رود.

به گزارش ایرنا، پارک‌، اثر ملی و طبیعی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده مناطق چهارگانه تحت مدیریت حفاظت محیط زیست به شمار می‌رود و استان سمنان به جز اثر ملی و طبیعی از تنوع زیستی دیگر مناطق چهارگانه برخوردار است.

مناطق حفاظت شده در استان سمنان ۲.۳ میلیون هکتار و در مجموع بین ۱۵ تا ۲۰ هزار هکتار عرصه های طبیعی تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست استان است.

۲.۳ میلیون هکتار مناطق حفاظت شده، ۲ پارک ملی کویر گرمسار و پارک توران یا خارتوران شاهرود ۲ ذخیره گاه حفاظت شده حیات وحش مهم دنیا در استان سمنان است و هم چنین استان سمنان منطقه های حفاظت شده در محدوده جنگل ابر و پرور و پنج منطقه شکار ممنوع دارد.

در استان سمنان سه پارک شامل پارک ملی کویر واقع در گرمسار، پارک ملی توران واقع در شاهرود و پارک ملی صیدوا در مهدیشهر، ۲ پناهگاه حیات وحش در خوش ییلاق و توران و ۲ منطقه حفاظت شده در پرور شهرستان مهدیشهر و توران در شاهرود، پنج منطقه شکارممنوع و ۲ پناهگاه حیات در خوش‌ییلاق و توران شاهرود وجود دارد.

چاه شیرین در جنوب سمنان، منطقه شکار ممنوع خُنار مشترک بین گرمسار و سرخه، منطقه شکار ممنوع طالو و شیربند در شمال شرق دامغان، منطقه سفیدکوه و آرسک در شمال غرب دامغان و منطقه شکار ممنوع تپال در شمال غرب شاهرود جزو پنج منطقه شکار ممنوع در استان سمنان به شمار می‌روند.

مناطق تحت مدیریت حفاظت محیط زیست استان سمنان در واقع نمایشگاه طبیعی و ذخیره‌گاه گونه‌های کمیاب بیابانی و کویری حیات وحش مانند یوزپلنگ آسیایی، پلنگ ایرانی، زاغ بور و گورخر ایرانی، جبیر، قوچ و میش وحشی، گربه شنی، جبیر و گونه‌های گیاهی متنوع است.

مدیرکل حفاظت‌ محیط‌زیست سمنان: رسانه‌ها به گره‌گشایی مسایل این حوزه کمک کنند

در بین گونه‌های حیات وحش یوزپلنگ آسیایی و گورخر ایرانی از جمله گونه‌های ارزشمند و در خطر انقراض هستند و استان سمنان جزو بهترین زیستگاه‌های این ۲ گونه نادر در جهان شناخته می‌شوند.

گونه های ارزشمند محیط زیست استان سمنان

به گفته کارشناسان برخی نقاط طبیعت منحصر به فرد هستند و در هیچ جای کره زمین مانند آن را نمی توان یافت. این مناطق به ترتیب اولویت حفاظتی با نام‌های پارک ملی، آثار طبیعی ملی ، پناهگاه حیات وحش، مناطق حفاظت شده معرفی می شوند اما مفهوم جدید ذخیره گاه زیست کره از سال ۱۹۶۰ میلادی رونق گرفت. این مناطق حفاظت شده از طرف یونسکو تحت پوشش دفتر شورای هماهنگی بین‌المللی برنامه انسان و کره مسکون (MAB) قرار دارند و از آغاز اجرای آن تاکنون ۵۵۳ ذخیره گاه زیستکره در ۱۰۷ کشور جهان به ثبت رسیده‌است که پارک ملی و ذخیره گاه زیست کره توران با مساحتی بالغ بر یک میلیون و ۴۴۱ هزار هکتار در جنوب شرقی شهرستان شاهرود در این دسته بندی قرار گرفته است.

پارک ملی و ذخیره گاه زیست کره توران از سال ۱۳۵۵ به نام منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش توران تحت حفاظت قرار دارد و در سال ۱۳۸۱ قسمتی از این منطقه به پارک ملی ارتقاء یافت . همچنین برابر تصویب و تایید دبیرخانه برنامه انسان و کره مسکون سازمان ملل متحد، در سال ۱۹۷۶ میلادی در شمار یکی از ۱۲ منطقه ذخیره گاه بیوسفر ایران قرار گرفته است.

این منطقه یکی از ذخایر بزرگ زیستی است که از نظر انجام تحقیقات و بررسیهای علمی و اقتصادی در زمینه گونه های جانوری و گیاهی بخصوص گونه های نادر و در حال انقراض از اهمیت ویژه ای برخوردار است و اکنون این منطقه میزبان آخرین بازمانده‌های گورخر ایرانی و یوزپلنگ آسیایی بوده و زیستگاه پرنده زاغ بور بعنوان تنها پرنده آندمیک(بومی) ایران است.

براساس گفته‌های کارشناسان محیط زیست پارک ملی کویر نیز یکی از بزرگترین پارک های ملی در کشور در جنوب غربی شهرستان گرمسار استان سمنان از مهم ترین زیستگاه های کویری و بیابانی در ایران است که بیش از نیم قرن از آغاز حفاظت آن می گذردو از سال ۱۳۴۳ بعنوان منطقه حفاظت شده تحت مدیریت قرار گرفت.

پارک ملی کویر در سال ۱۳۵۷ تمامی آن به پارک ملی ارتقاء یافت و در سال ۱۳۶۱ منطقه به دو قسمت تفکیک شد، بخش جنوبی و جنوب شرقی با مساحت۴۴۲ هزار هکتار به عنوان پارک ملی باقیمانده و بقیه آن مجددا به منطقه حفاظت شده تقلیل سطح یافت .

مجموعه پارک ملی و منطقه حفاظت شده کویر در سال ۱۳۵۴ به دبیر خانه یونسکو به عنوان ذخیره گاه زیست کره معرفی و در مجامع بین المللی نیز ثبت شد و در زمان حاضر دارای طرح جامع و تفضیلی مدیریت می باشد.

در معنای کلی ذخیره‌گاه زیست‌کره مناطق حفاظت‌شده طبیعی-زیستی بین‌المللی هستند که علاوه بر حفاظت، دستاوردهایی نظیر ارائه سایت‌های مطالعاتی کم‌نظیر به دانشمندان و تجربه مهارت انسان در پشتیبانی از توسعه پایدار را نمایان می‌سازند. اعلام ذخیره‌گاه‌های زیست کره برای جلوگیری از تغییرات برگشت‌ناپذیر و بهره‌برداری ناپایدار از منابع طبیعی، در عین نیاز به بهره‌برداری از طبیعت (باتوجه به رشد روزافزون جمعیت) شکل گرفته‌است و به یکی از تقسیم بندی‌های مهم حفاظتی جهان بدل شده‌است.