شناسهٔ خبر: 70436470 - سرویس علمی-فناوری
منبع: ایرنا | لینک خبر

با همکاری معاونت علمی ریاست جمهوری؛

سرمایه‌گذاری ۱۵ میلیون دلاری معاونت علمی ریاست‌جمهوری برای تحول صنعت نفت

تهران- ایرنا- معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری با سرمایه‌گذاری ۱۵ میلیون دلاری یک مرکز مدیریت یکپارچه چاه، مخزن و تاسیسات را برای تحول دیجیتال صنعت نفت راه‌اندازی کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز سه‌شنبه گروه علمی ایرنا از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، عملیات اجرایی و زیرساختی این مرکز که از بهمن ۱۴۰۲ کلید خورد، امروز با حضور حسین افشین معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، راه اندازی شد.

معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری در این مراسم، اعلام کرد گام بعدی این طرح‌ها، به هوش مصنوعی اختصاص خواهد یافت که به‌عنوان یک مقدمه بزرگ در صنعت نفت و هوشمندسازی فرآیندهای این صنعت است.

افشین رسیدن به هوش مصنوعی در صنعت نفت را به‌عنوان یک هدف بلندمدت عنوان کرد که نیازمند مرحله‌ای مقدماتی به نام هوش تجاری است.

افتتاح اولین چاه نفتی کشور مجهز به هوش مصنوعی سال آینده

معاون علمی رئیس‌جمهور در تکمیل این بخش از اظهارات خود گفت که در نظر دارد تا با استفاده از الگوریتم‌های یادگیری ماشین و تحلیل پیشرفته داده‌ها به این صنعت وارد شود و به خودکارسازی (اتوماسیون) بیشتر فرآیندها، پیش‌بینی‌های دقیق‌تر و کاهش هزینه‌ها و خطرها کمک کند.

حسین افشین افزود: گام اساسی عبور از هوش تجاری و ورود به هوش مصنوعی در نفت برداشته شد. سال آینده نخستین چاه نفتی کشور مجهز به هوش مصنوعی خواهد بود در میدان نفتی سپهر و جفیر رونمایی می‌شود. همچنین نخستین پالایشگاه هوشمند کشور در قشم در حال آماده‌سازی است.

سرمایه‌گذاری ۱۵ میلیون دلاری برای تحول دیجیتال صنعت نفت

این مرکز علاوه بر اینکه ابزارهای پیشرفته، نظارت دقیق، انتقال ایمن و تحلیل هوشمند داده‌ها را ممکن می‌سازد؛ فرماندهی برخط عملیات‌ چاه‌ها، مخازن و تاسیسات سطحی الارضی را به عهده گرفته است و با بکارگیری حسگرهای پیشرفته، سیستم‌های مدیریت داده، هوش مصنوعی و تحلیل داده‌های برخط، اطلاعات جامعی از وضعیت چاه‌ها، جریان مخزن و عملکرد تاسیسات ارائه می‌دهند.

گام اول این مرکز نوآور، با هزینه‌ای بیش از ۱۰ میلیون دلار در بخش زیرساخت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری به بهره‌برداری رسید و برای تکمیل و هوشمندسازی سامانه‌های تولید، مهندسی، عملیات حفاری، هدایت چاه، تعمیرات و نگهداری، و ایمنی، به سرمایه‌گذاری پنج میلیون دلاری دیگر نیاز است که این میزان با حمایت معاونت علمی و فناور ریاست‌جمهوری و شرکت ملی نفت در کمتر از ۱۲ ماه محقق شود.

هدف نهایی، دستیابی به تحول دیجیتال کاربردی در مدیریت بالادست توسعه و تولید میادین نفتی در تراز جهانی است. این سرمایه‌گذاری، نه تنها یک هزینه، بلکه یک جهش به سوی آینده‌ای هوشمندتر و کارآمدتر در صنعت نفت کشور است که می‌تواند الگویی برای سایر صنایع نیز باشد. این اقدام، نویدبخش پیشرفت‌های شگرف و دستیابی به استانداردهای جهانی در مدیریت منابع نفتی است.