شناسهٔ خبر: 70426665 - سرویس فرهنگی
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

پوران درخشنده: پوران درخشنده:

جزئیاتی از یک جشنواره نوپا/ سیصد زن تئاتری گردهم می‌آیند

پوران درخشنده گفت: تئاتر، سینما و موسیقی جزو میراث فرهنگی کشور ما هستند و سال‌های اخیر اتفاق‌های خوبی برای جشنواره چند رسانه‌ای میراث فرهنگی افتاد.

صاحب‌خبر -

نشست خبری نخستین جشنواره تئاتر زنان با عنوان خوشه پروین ظهر امروز در عمارت کوشک برگزار شد. این جشنواره تئاتر با همکاری خانه نمایش دا، مرکز مطالعات منطقه‌ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس یونسکو و با همکاری مؤسسه فرهنگی اکو از ۱۵ تا ۲۱ دی ماه برگزار خواهد شد.

مؤمنی: پوران درخشنده بهترین انتخاب ما برای این جشنواره بود

آتوسا مؤمنی رئیس مرکز میراث فرهنگی ناملموس در ادامه گفت: امسال در میراث فرهنگی ناملموس، بخشی به عنوان انتقال قدرت بین نسلی در زنان را داریم. زنان در قصه گویی و تبیین ارزش‌ها و محتوا‌های میراث ناملموس نقش آفرینی می‌کنند.

مؤمنی افزود: یونسکو اعلام کرده استفاده از هوش مصنوعی در انتقال میراث ناملموس با اهمیت بوده و می‌بایست از تکنولوژی در انتقال میراث فرهنگی بهره ببریم. همچنین گفته که باید از رسانه برای انتقال میراث ناملموس به عنوان یک ظرفیت بهره گرفت و ما هم گفتیم این پروژه می‌تواند در تئاتر انتقال دهنده مفاهیم برای اقشار مختلف سنی باشد و این برای ما یک اولویت خواهد بود.

او ادامه داد: آگاهی‌سازی، ظرفیت‌سازی و شبکه‌سازی از فعالیت‌هایی بود که در سه دوره جشنواره چند رسانه‌ای میراث فرهنگی به آنها دست یافتیم وامیدوارم در این جشنواره نیز به این مهم دست یابیم. همچنین ۴ داور حوزه میراث ناملموس هم در کنار داوران دیگر به بررسی آثار خواهند پرداخت.

رئیس مرکز میراث فرهنگی ناملموس درباره انتخاب پوران درخشنده به عنوان عضو شورای عالی جشنواره تئاتر خوشه پروین گفت: پوران درخشنده فقط در حوزه اجتماعی فیلم ساخته است. درخشنده مستندات ارزشمندی را مبتنی بر داستان گویی، اجرای مناسک، دانش‌های زیسته در سینه انسان‌ها کار کرده و به عنوان یک زن به زندگی زنان و میراث آنها پرداخته است. او گنجینه‌ای است برای انتقال درست این موارد به مردم. در حالت کلی افرادی که مردم به آنها باور دارند بهترین گزینه برای انتقال این مفاهیم هستند. معتقدم همه فیلم‌های او میراث ناملموس است. ما برای اولین بار به یونسکو پیشنهاد کردیم که در حوزه میراث ناملموس می‌توان یک سفیر داشت و درخشنده را به عنوان سفیر معرفی کردیم.

رضاخانی: اهدای جایزه به بهترین خبرنگار خانم در جشنواره تئاتر خوشه پروین

مازیار رضاخانی طراح و دبیر جشنواره تئاتر خوشه پروین در ابتدای صحبت‌های خود گفت: جشنواره تئاتر خوشه پروین برای نخستین بار به طور اختصاصی برای زنان سرزمین‌مان برگزار می‌شود و در آن از استعداد‌ها و توانایی‌های زنان بهره گرفته شده است هرچند که استعداد‌های جوان را نیز می‌توان در میان آنها پیدا کرد.

او ادامه داد: در تمام این سال‌ها تلاش کردیم تا دختران این سرزمین به سمت خلق آثار هنری آمده و توانایی‌هایشان را در منصه ظهور بگذارند. برای اولین بار در یک جشنواره زنانه به زنان در تئاتر جوایزی اهدا می‌شود.

رضاخانی در ادامه افزود: برای این جشنواره تا الان ۵۰ هنرمند را شناسایی کردیم، اما ظرفیت ما استفاده از ۲۰ هنرمند بود که در صحنه تئاتر حضور پیدا کنند.

طراح و دبیر جشنواره تئاتر خوشه پروین افزود: در حافظه تاریخی تئاتر ایران حمایتی که خانم مؤمنی و آقای رستمی از زنان ایران کردند خواهد ماند چراکه یک زن برای اولین بار تمام مسئولیت‌های اجرایی را برای اعتلای زنان سرزمینش به عهده گرفته است و این قابل احترام است.

او افزود: موضوعاتی پیرامون میراث ناملموس به جشنواره اضافه شده و بازیگرانی که در این جشنواره حضور دارند برای اولین بار به این شکل حرفه‌ای کار کردند و جشنواره تئاتر خوشه پروین حضور به چنین افرادی را داده تا تجربه کسب کنند.

او ادامه داد: این جشنواره شامل بخش پرفورمنس، صحنه‌ای و ویدیو آرت و دوگروه است. در بخش صحنه‌ای ۷ اثر و در بخش پرفورمنس ۸ اثر حضور دارد. هر دو بخش داوری شده و جوایزی به آنها تعلق می‌گیرد. بعد از آن کارگاه دو روژه انتقال تجربه نیز داریم.

رضاخانی در ادامه بیان کرد: بسیاری موضوعات جذاب زنانه در میراث ناملموس وجود دارد که تا به حال دیده نشده و یا مغفول مانده است. طراح پوستر این جشنواره نیز خانم هست و برای اولین بار در این جشنواره جایزه بهترین خبرنگار زن را هم خواهیم داشت.

او با اشاره به موضوعاتی که در این جشنواره محوریت را تشکیل می‌دهد گفت: موضوعات و داستان‌های جشنواره قصه‌های زنانه است، اما سال‌های بعدی آقایان می‌توانند با موضوعات زنانه آثاری را برای ما بسازند. معتقدم باید بخش ویژه‌ای برای نمایش نامه‌نویسان زن در نظر گرفته شود تا بتوانند راحت‌تر فعالیت کنند.

رضاخانی درباره محل برگزاری این اجرا‌ها گفت: اجرا‌ها در تماشاخانه دا در سالن اکو واقع در اقدسیه بروی صحنه می‌رود و در مدت یک هفته اجرا دو یا سه بار تکرار می‌شود.

او درباره عدم تداوم در برگزاری جشنواره فیلم پروین اعتصامی نیز گفت: این جشنواره نیز سال آینده در چهار بخش برگزار می‌شود. به دلیل عدم حمایت در دولت قبلی برگزاری آن به تعویق افتاد.

او درباره جوایز اهدا شده به برگزیدگان جشنواره افزود: جوایز منتخبین این جشنواره ۱۰ میلیون تومان، تندیس و دیپلم افتخار است. رضاخانی در پایان نیز گفت: پوران درخشنده جزء میراث فرهنگی کشور ما است و تمام نمی‌شود.

درخشنده: تئاتر، سینما و موسیقی جزو میراث‌فرهنگی کشور ما هستند

پوران درخشنده سفیر میراث فرهنگی ناملموس یونسکو و عضو شورای عالی جشنواره تئاتر خوشه پروین گفت: از بیست سال قبل با جشنواره پروین اعتصامی وارد فضای جشنواره‌ای تئاتر شدم. برای این جشنواره نیز زنان هنرمند را از سراسر ایران جمع کرده و کارهایشان را دیدیم و انتخابشان کردیم.

عضو شورای سیاست‌گذاری جشنواره چند رسانه‌ای میراث فرهنگی گفت: تئاتر، سینما و موسیقی جزومیراث فرهنگی کشور ما هستند و در این چند سال اخیر اتفاق‌های خوبی برای جشنواره چند رسانه‌ای میراث فرهنگی افتاد که مهم‌ترین آنها حضور مردم بوده است. امیدواریم جشنواره تئاتر پروین بتواند در سال‌های آینده نیز در بخش‌های بیشتری فعالیت کند و جشنواره پربارتری باشد.

کسری شاهینی رئیس جشنواره تئاتر خوشه پروین و مدیر خانه نمایش دا نیز در ادامه، گفت: بیشتر هنرمندان ما ۳۵ سال یا کمتر سن دارند؛ و همین می‌تواند اتفاق خوبی را رقم بزند. زنده نگه داشتن میراث فرهنگی ناملموس با هنر می‌تواند برای مردم هم جذاب باشد و یکی از اتفاق‌های خوب برای زنان در حوزه تئاتر همین جشنواره خوشه پروین است.

او با بیان اینکه موضوعات میراث ناملموس به جشنواره اضافه شده است، افزود: در این مدت در تلاش بودیم تا تولیدات جشنواره منحصراً برای جشنواره و با موضوع میراث ناملموس باشد.

رستمی مسئول میز ایران در مؤسسه فرهنگی اکو نیز بیان کرد: مؤسسه فرهنگی اکو متشکل از ۱۰ کشور است و با کشور‌های حوزه مرکز میراث ناملموس یکی است. این جشنواره در دوره بلوغ خود می‌تواند نسبت به نمایش‌های مشترک اقدام کند و در این راستا مؤسسه اکو با جشنواره همراهی خواهد کرد.

فریدون محرابی عضو شورای سیاست‌گذاری و نماینده هیئت داوران جشنواره تئاتر خوشه پروین گفت: این جشنواره داور‌های زبده و حرفه‌ای، چون مریم سعادت، مریم کاظمی، شهره سلطانی و... را دارد.
در پایان این نشست مؤمنی با اشاره به اینکه هنر نگارگری یکی از آثار ثبت جهانی ایران در فهرست میراث ناملموس است، گفت: افتخار داریم در ازای زحمت سخاوتمندانه خانم درخشنده در حوزه سفیری میراث ناملموس یک اثر نگارگری را که توسط هنرمندان نگارگر خلق شده را تقدیمشان کنیم.

منبع: وزارت میراث فرهنگی