آذر کیانینژاد روز شنبه در نشست فعالان اقتصادی زن با رییس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی به تبیین جایگاه زنان در عرصه اقتصادی از ۲ منظر پرداخت و افزود: نیمی از جمعیت کشور را زنانی تشکیل میدهند که عمدتا دارای سطح تحصیلات و مهارت های بالا هستند، این ویژگی ها باعث حضور اثرگذار و پررنگ آنان در عرصه اقتصادی شده است.
وی اظهار کرد: از سوی دیگر زنان بازرگان و فعال اقتصادی وظیفه تنظیم گری خانواده را به عنوان مادر و همسر برعهده دارند، لذا نقش زنان از ۲ بعد اجتماعی به عنوان فعال اقتصادی و کارآفرینی و تنظیم گر کانون خانواده قابل توجه است.
وی ادامه داد: بانوان به عنوان یک اهرم بسیار تاثیرگذار در پیشبرد سیاست ها و استراتژی های اقتصادی کشور عمل میکنند.
رییس هیات مدیره کانون زنان بازرگان خراسان رضوی گفت: کانون زنان بازرگان استان یکی از تشکل های ذیل اتاق بازرگانی استان است و از سال ۱۳۸۴ در اتاق بازرگانی ایجاد شده و هیات مدیره آن از بانوان کارآفرین استان هستند.
وی ادامه داد: قرار گرفتن این کانون ذیل کانون زنان بازرگان اتاق بازرگانی ایران فرصتی را فراهم میکند که میزان فعالیت اقتصادی بانوان را در استان های مختلف شناسایی کنیم.
کیانی نژاد بیان کرد: تفاهم نامه ای بین کانون زنان بازرگان اتاق بازرگانی و کمیسیون زنان اتاق تعاون خراسان رضوی منعقد شده است تا شبکه ای منسجم و قوی از بانوان فعال اقتصادی در استان به منظور شناسایی فرصت ها و معرفی ظرفیت ها شکل گیرد.
رییس کانون زنان بازرگان خراسان رضوی گفت: فعالان اقتصادی در عرصه تولید به ۲ دسته تقسیم میشوند، عدهای در عرصه صنعتی مشغول به فعالیت بوده و عده دیگر صاحبان کسب و کارهای خرد و متوسط هستند، لذا نیازمند ایجاد فضاهایی برای دیدن مشاغل خرد هستیم.
وی با تاکید بر لزوم ایجاد بازارچه ها و فروشگاههایی ویژه عرضه محصولات بانوان دارای کسب و کارهای خرد و متوسط ادامه داد: هر چه تلاش کردیم تاکنون موفق نشدیم جایگاهی در شهرداری از باب اختصاص بازارچه و فروشگاهی برای بانوان در مناطق متعلق به این نهاد بگیریم.
کیانی نژاد با بیان اینکه نیازمند ایجاد یک خط اعتباری ویژه مالی برای بانوان به منظور تسهیل در پرداخت وام بانکی به آنان هستیم، بیان کرد: نمی خواهیم بگوییم اقتصاد کشورمان جنسیتی است، مشکلات برای تولیدکننده مرد و زن یکسان است اما بسترها، تسهیلات و اعتبارات نیز باید به مساوات و عادلانه بین آنان تقسیم شود تا افراد بتوانند به میزان مهارت و دانش و تخصص خود اثرگذار بوده و سهم خود را از این امتیازات داشته باشند.
وی اظهار کرد: شرکت های بزرگ سهم مناسبی از تسهیلات بانکی دارند اما شرکت های خرد و متوسط از سهم کمتری برخوردار هستند، این در حالی است که هزینه های کسب و کارهای خرد از شرکت های بزرگ کمتر نیست، فقط درآمدشان خرد و متوسط است.
وی با اظهار گلایه نسبت به پرداخت تسهیلات بانکی به مشاغل خرد و زنان فعال اقتصادی گفت: صندوق کارآفرینی امید که با هدف حمایت از صنایع خرد تشکیل شد، به سمت مشاغل روستایی سوق یافته و عمده تسهیلات آن به حوزه روستا میرود، برخی از مجامع بین المللی نیز اعتباراتی را برای زنان درنظر می گیرند اما زنان ما از آن حوزه سهمی نداشته اند.
رییس کانون زنان بازرگان خراسان رضوی گفت: لابی گری برای سهم خواهی بانوان این استان از تسهیلات و اعتبارات و مجامع قانونی بسیار پایین است، از این رو این استان هنوز عضو زن در اتاق بازرگانی بریکس ندارد.
وی بیان کرد: شهرک های صنعتی در محور غرب مشهد یک مهدکودک ندارند در حالی که زنان بسیاری در این شهرک ها مشغول فعالیت هستند، مطالبه گری در این زمینه وجود داشته اما از آنجا که قیمت زمین در شهرک ها برای ساخت مهدکودک بسیار بالا است، تاکنون این مطالبه به نتیجه نرسیده است.
کیانی نژاد گفت: جشنواره های زیادی پیرامون استارتاپها و ایده های کسب و کار بانوان در کشور برگزار می شود، اما چنین جشنواره ویژه بانوان در استان برگزار نشده، این کانون آماده برگزاری نخستین همایش استارتاپ های حوزه بانون استان است.
وی افزود: یکی از درخواستهای جدی کانون زنان بازرگان خراسان رضوی از نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق این بوده است که سهم بانوان در هیاتهای تجاری تعیین شود، متاسفانه برخی از قوانین در کشور حامی بانوان نیستند.
به گفته وی، خانمی که مدیرعامل یک شرکت تولیدی است، بدون اجازه همسر نمی تواند همراه با یک هیات تجاری به کشور دیگری اعزام شود.
قول پیگیری مشکلات زنان در حوزه شهرداری
رییس کمیسیون زنان و خانواده شورای اسلامی شهر مشهد نیز در این نشست با اشاره به اینکه مسائل بانوان بسیار گسترده است، گفت: این نخستین بار است که در سطح یکی از شوراهای اسلامی کشور، کمیسیون زنان و خانواده شکل میگیرد، در مدت ۲ سال فعالیت این کمیسیون مسائل زیادی از بانوان پیگیری شده است.
فاطمه سلیمی اظهار کرد: یکی از مسائل مهم در حوزه بانوان آن است که جامعه آنان را به عنوان فعال اقتصادی قبول ندارد، لذا ظرفیت ها و دغدغه هایشان از این حیث به جامعه معرفی و برای مدیران تبیین نشده است.
وی بیان کرد: یک سری از مطالبات بانوان در حوزه شهرداری از طریق سازمان میادین یا کمیسیون بانوان قابل پیگیری است، از ظرفیت رسانه شهرداری می توان برای تبیین ظرفیت های زنان کارآفرین و معرفی آنان به جامعه بهره گرفت.
سلیمی اضافه کرد: در ارتباط با حضور زنان در عرصه بین الملل نیز گفتگوهایی با سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در خراسان رضوی انجام گرفته است چرا که برخی از زنان کشورهای دیگر مانند تاجیکستان اشتیاق زیادی برای همکاری با بانوان ایرانی دارند.
رییس کمیسیون سلامت اتاق بازرگانی خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: توانمندسازی بانوان با معرفی آنان آغاز می شود لذا باید نشریهای ویژه به این بخش اختصاص یابد.
مرتضی کرباسی اظهار کرد: به دلیل ریزبینی، دقت نظر و رافتی که در ذات بانوان وجود دارد، بسیاری از واحدهای تولیدی به حضور آنان نیاز دارند، هم اینک ۵۰ درصد از کارشناسان مربوط به اداره کل استاندارد و معاونت غذا و داروی استان را زنان تشکیل میدهند.
وی افزود: فعالان اقتصادی مرد در خراسان رضوی مشتاق هستند مشکلات زنان در عرصه اقتصاد با توجه به نقش بی بدیل آنان در این عرصه پیگیری و حل شود.
برخی از بانوان کارآفرین حوزه کسب و کارهای خرد در این نشست به بیان مشکلات خود پرداختند که از جمله آنها معضل فروش محصولات و عدم برخورداری از بازارچه یا فروشگاهی رایگان در محلهای متعلق به شهرداری مشهد، عدم حمایت لازم از طرحها و ایده های زنان در عرصه تولید پوشاک ایرانی – اسلامی، سختگیری سازمانها در ارایه برخی مجوزها به کارآفرینان زن، حاکم بودن نگاه جنسیتی در برخورداری از برخی مزیتها و مشوقهای دولتی برای تولیدکنندگان بود.
تولیدکنندگان زن که در حوزه صنعتی خراسان رضوی مشغول فعالیت بودند نیز مشکلات خود را در حوزه خواب بیش از اندازه بار وارداتی در گمرک، رفع تعهد ارزی، تامین ارز، قطعی انرژی از جمله برق و گاز، سهمیه بندی واردات مواد اولیه و اغلب مشکلاتی که همه تولیدکنندگان کشور در شرایط کنونی دارند را مطرح کردند.