شناسهٔ خبر: 70373755 - سرویس فرهنگی
منبع: جوان | لینک خبر

مروری بر مقالات تاریخی و سیاسی آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی

تاریخ انقلاب اسلامی از دریچه قلم عالمی آگاه

کتاب از تبعید تا پیروزی، نوشته میرزاباقر علیان‌نژاد، زندگینامه و مجموعه مقالات و مصاحبه‌های آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی است

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، دربردارنده مقالات و گفت‌و شنود‌های حضرت آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی در دوره اوج‌گیری انقلاب اسلامی است. «از تبعید تا پیروزی» توسط میرزاباقر علیان‌نژاد تدوین شده و انتشارات سوره مهر آن را روانه بازار نشر کرده است. تارنمای ناشر در بازنمایی محتوای این کتاب به نکات پی آمده اشارت برده است: «کتاب از تبعید تا پیروزی، نوشته میرزاباقر علیان‌نژاد، زندگینامه و مجموعه مقالات و مصاحبه‌های آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی است. مؤلف در این مجموعه نظری- تاریخی به واقع بر فراز‌هایی از رویداد‌های ایران معاصر از دریچه دیدگاه‌ها و آثار قلمی عالمی روشن بین و زمان آگاه نظر افکنده است، چراکه آیت‌الله مکارم یکی از شخصیت‌هایی بودند که بعد از پایان اعتصاب مطبوعات با نوشتن مقالات مختلف و مصاحبه‌هایی که انجام دادند، دیدگاه‌های خود را در نشریات انعکاس دادند و با استفاده از این فضا و به کمک نگارش مطالب و انجام گفت‌و شنود‌ها به روند پیروزی انقلاب اسلامی شتاب دادند....» 
سایت یاد شده در باب زندگی آیت‌الله نیز شرحی آورده است. در بخشی از این زیست‌نامه علمی چنین آمده است: «آیت‌الله‌العظمی حاج شیخ ناصر مکارم شیرازی، در روز جمعه ۲۲ شعبان ۱۳۴۵ (۵ اسفند ۱۳۰۵)، در شهر شیراز و در خانواده‌ای مذهبی دیده به جهان گشود. پدرش حاج علی‌محمد مکارم نام داشت. جد او حاج عبدالکریم و جد اعلایش حاج محمدباقر از سرشناسان مذهبی شیراز بودند. ناصر در چهارسالگی به کلاس آمادگی و سپس به مدرسه زینت رفت. او در دوره دبستان و دبیرستان، هر سال دو کلاس را گذراند. اوایل دهه ۱۳۲۰ و با سقوط رضاخان و فراهم شدن آزادی نسبی، ناصر از طرف یکی از علمای شیراز به نام آیت‌الله حاج سیدنورالدین شیرازی به تحصیل علوم دینی دعوت شد و او در سال سوم دبیرستان با اشتیاق حاضر شد تا در کنار دروس جدید، دروس دینی را نیز بیاموزد. ناصر در ۱۴ سالگی به مدرسه آقا باباخان در شیراز رفت و توانست در مدت کوتاهی، صرف و نحو، منطق، معانی بیان و بدیع را به پایان ببرد. سپس در دو رشته از اساسی‌ترین علوم اسلامی، یعنی فقه و اصول مشغول تحصیل شد. پس از آن به فراگیری سطوح عالی حوزه مشغول و همزمان مشغول آموزش گروهی از طلاب شیراز شد. او در چهار سال، مقدمات و سطوح عالی را گذراند. ناصر مکارم شیرازی اواخر بهمن ۱۳۲۴، برای تکمیل آموزش علوم اسلامی راهی قم شد. او ضمن بهره‌مندی از دروس علمای قم به نوشتن دروس آنان همت گماشت و در دروس خارج آیت‌الله سیدمحمد حجت کوه کمری، آیت‌الله سیدحسین بروجردی و آیت‌الله سیدکاظم شریعتمداری شرکت کرد. او بر کفایه الاصولِ آخوند خراسانی حاشیه زد و پیش‌تر از آن کتاب صمدیه را در کمتر از دو شبانه‌روز به پایان رساند! این نبوغ کم مانند موجب گشت تا پس از سپری شدن مدتی کوتاه، از سوی دوتن از مراجع نامدار نجف یعنی آیات عظام: سید عبدالهادی شیرازی و میرزا آقا اصطحباناتی شیرازی به دریافت اجازه‌نامه اجتهاد نائل آید. به این ترتیب او به گاه عزیمت به قم و حضور در درس آیت‌الله‌العظمی بروجردی، مجتهد بود و اجازاتی از اعلام نجف را در اختیار داشت. مشارکت در تأسیس و نیز مدیریت نشریه مکتب اسلام - که در آن دوره تنها نشریه حوزه علمیه قم به شمار می‌رفت- از دیگر اقدامات و خدمات آیت‌الله مکارم شیرازی در آن دوره به شمار می‌رود....»