شناسهٔ خبر: 70351734 - سرویس سیاسی
منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

گزارش‌های جهت‌دار رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با واکنش مقامات کشورمان روبه‌رو شد

زوال مدیرکل

غربی‌ها رویکرد خود را در موضوع هسته‌ای ایران تعیین کرده‌اند، آنها تقابل می‌خواهند و به قول دیپلمات‌های ایران لبخندهایی هم که می‌زنند از نوع لبخند ژکوند است. در این میان از دبیرکل آژانس انرژی اتمی انتظار می‌رفت براساس ماهیت فنی و غیر سیاسی این نهاد بین‌المللی از اظهاراتی با پیش‌فرض‌های سیاسی بپرهیزد و به غرب پاس گل ندهد اما ظاهرا رافائل گروسی ترجیح می‌دهد خود را تا حد نماینده یکی از کشورهای غربی تنزل دهد و در مسیر این زوال در تازه‌ترین اظهاراتش مغایر با وظیفه ذاتی آژانس، ایران را تلویحا متهم به غنی‌سازی اورانیوم با اهداف نظامی کند و از موضوعیت نداشتن برجام و نیاز به توافق جدید سخن بگوید.

صاحب‌خبر -
 
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گفت‌وگو با خبرگزاری ملی ایتالیا (آنسا) در حاشیه نشست سفرا در فارنسینا در اظهاراتی تحریک‌آمیز گفته است: این کشور[یعنی ایران] توانایی‌ بسیار قوی‌تری را در همه جهات توسعه داده است، ایران اورانیوم ۶۰ درصد -۹۰ درصد سطح نظامی است- دارد و بنابراین تقریبا در سطح کشورهایی است که سلاح اتمی دارند.
 
واکنش غریب‌آبادی و اسلامی
کاظم غریب‌آبادی، معاون حقوقی وزیر امور خارجه در پاسخ به اظهارات اخیر مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفته است: اول انتظار می‌رود مدیرکل یک سازمان تخصصی مبتنی بر واقعیات و گزارش‌های فنی بازرسان آژانس صحبت کند. نیت‌خوانی مبتنی بر سناریوهای فرضی جزووظایف مدیرکل نبوده و خلاف متن وروح اساسنامه آژانس است.غریب‌آبادی به عنوان نکته دوم به گروسی یادآوری کرده است‌که توسعه‌برنامه هسته‌ای ایران منطبق با نیازهای فنی است وکاملا تحت نظارت‌های پادمانی آژانس انجام می‌شود.
‏وی افزود: سوم، احترام به تصمیمات و‌سیاست‌های کشورها در‌استفاده صلح‌آمیز از‌انرژی‌هسته‌ای، شامل چرخه سوخت (غنی‌سازی)، در اسناد مرتبط بین‌المللی به رسمیت شناخته شده و این اظهارات مدیرکل که با چاشنی سیاسی درآمیخته، نمی‌تواند این واقعیات را نادیده بگیرد.
‏‌غریب‌آبادی افزوده است: آن چه در اظهارات گروسی هیچ‌وقت به آن اشاره نشده، علت اصلی وضع موجود است که همانا عدم اجرای تعهدات طرف‌های مقابل تحت برجام و خروج یکجانبه آمریکا از آن بود. عدم اشاره به این موضوع در اقدامی جانبدارانه، اعتماد جامعه بین‌المللی را به نهادهای ملل متحد در تبیین درست واقعیات از سوی عالی‌ترین مقام‌های مرتبط، مخدوش می‌سازد. از این منظر، صرف نظر از این که برجام موضوعیت دارد یا نه، بایستی خاطرنشان شود که گفت‌وگوهای سازنده و عادلانه بر اساس احترام متقابل و تعهدات متوازن از جمله در حوزه رفع تحریم، راه‌حل پایدار خواهد بود.
همچنین محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی هم دیروز در حاشیه جلسه هیأت دولت در واکنش به اظهارات جدید رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرد: آژانس باید بی‌طرفی خود را حفظ کند و رفتاری حرفه‌ای داشته باشد.
وی با بیان این‌که الان موعد بررسی قطعنامه ۲۲۳۱ در سازمان ملل است که هر شش ماه برگزار می‌شود بیان کرد: این قطعنامه دو فراز دارد که شامل پذیرش محدودیت‌هایی توسط ایران برای اعتمادسازی در ازای لغو تحریم‌ها و انجام تعهدات طرف مقابل است. رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: این پذیرفتنی نیست که یک نهاد بین‌المللی فقط به یک بعد ماجرا آن هم به صورت تحریک‌آمیز بپردازد و به بعد اصلی که عدم انجام تکالیف طرفین متعاهد است اشاره‌ای نداشته باشد. از مدیرکل آژانس که یک دیپلمات باسابقه است انتظار داریم این موارد را رعایت کند.
 
طلبکاری تهدیدآمیز غرب و حمایت روسیه و چین
درهمین حال رابرت وود، نماینده آمریکا در نشست دوره‌ای شش ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه۲۲۳۱ و توافق هسته‌ای ایران با موضوع این قطعنامه بدون اشاره‌ به خروج غیرقانونی واشنگتن ازتوافق برجام وبامستمسک قراردادن اظهارت اخیرگروسی خواستار پایبندی ایران به تعهدات برجامی‌اش شد. از سوی دیگر نماینده انگلیس در سازمان ملل در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هسته‌ای ایران ضمن ادعای پایبندی به دستیابی به راهکاری دیپلماتیک و تداوم مذاکرات با ایران گفت: «ایران درحال توسعه برنامه هسته‌ای خود است. این اقدامات هیچ توجیه غیرنظامی ندارد.» نماینده انگلیس نیز در آخر اظهار داشت: «در صورت لزوم مکانیسم ماشه را فعال خواهیم کرد.»
واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در شورای امنیت سازمان ملل، هم در همین نشست با انتقاد از رویکرد آمریکا و کشورهای اروپایی در قبال برجام، وضعیت کنونی را نتیجه سیاست‌های غلط و تصمیمات غیرمنطقی آنان دانست.وی تاکید کرد که تهدید به فعال‌سازی مکانیسم ماشه،محکوم به شکست است و اظهارات نماینده اتحادیه اروپا در مورد توافق هسته‌ای ایران، فاقد منطق و واقع‌گرایی است.
 نماینده روسیه افزود: «کشورهای اروپایی با اتهام‌زنی به ایران و استفاده از ادبیات ضدایرانی، تلاش می‌کنند تا نقض تعهدات خود در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را نادیده بگیرند... اقدامات گذشته علیه ایران، نتیجه عکس داشته و تلاش برای اعمال «اسنپ‌بک» نیز بی‌نتیجه خواهد ماند».
همچنین فو تسونگ، نماینده چین در شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ درخصوص ایران گفت که چین از تمامی طرف‌ها می‌خواهد به گفت‌و‌گو بازگردند. او مقصر اصلی شرایط فعلی را آمریکا دانست و گفت که آمریکا باید با دوری از اقدامات خصمانه خود، دیگر هرگز «سیاست فشار حداکثری» علیه ایران را اعمال نکند.  نماینده چین تأکید کرد که مکانیسم ماشه نباید ابزار باج‌گیری شود.
 
ایران؛ آماده پاسخ قاطع به برگرداندن تحریم‌ها
امیرسعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به اظهارت اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها در جلسه نشست شورای امنیت گفت: اتهامات بی‌اساس مطرح‌ شده علیه ایران توسط ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه و آلمان نمی‌تواند واقعیت‌های موجود را تحریف کند یا قصور آنها در اجرای تعهدات‌شان ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ را توجیه کند. ایروانی با بیان این‌که علت اصلی وضعیت کنونی، خروج یک‌جانبه آمریکا از توافق، ترک تعهدات خود و بازگرداندن تمام تحریم‌های لغو‌ شده و کوتاهی سه کشور اروپایی نیز در عمل به تعهدات خود بوده است، ادامه داد: ایران هرگونه تهدید مربوط به استفاده از سازوکار موسوم به اسنپ‌بک توسط سه کشور اروپایی را قویا رد می‌کند.
ایروانی هشدار داد: بگذارید یک‌ بار برای همیشه روشن کنیم؛ سازوکار موسوم به اسنپ‌بک ابزاری در دستان شما نیست که بتوانید از آن برای تهدید ایران سوءاستفاده کنید. ایران به‌صراحت اعلام کرده است که چنین اقدام تحریک‌آمیزی با پاسخی قاطع و متناسب مواجه خواهد شد. این موضع به‌طور مشخص در نامه رئیس‌جمهور وقت ایران به سران سه کشور اروپایی در تاریخ هشتم می ‌۲۰۱۹ اعلام شده بود. فعال‌سازی سازوکار موسوم به اسنپ‌بک برای «بازاعمال مفاد قطعنامه‌های لغو‌شده» بحرانی بزرگ ایجاد خواهد کرد که به نفع هیچ طرفی نخواهد بود.