شناسهٔ خبر: 70343773 - سرویس گوناگون
منبع: سنا | لینک خبر

علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی ایران:

فعال سازی توکن حامل‌های انرژی در دستور کار قرار دارد

علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی ایران، به تشریح ابزارهای این نهاد برای کاهش آلایندگی‌ها در مسیر توسعه پایدار پرداخت و اعلام کرد: دولت نباید صرفا به جنبه درآمدی مالیات‌های آلایندگی توجه کند، چرا که هزینه‌هایی که دولت باید بابت بحث سلامت و کاهش آلایندگی ها بپردازد به مراتب بیشتر است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار پایگاه خبر بازار سرمایه ایران(سنا)، علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی ایران در نشست «ظرفیت گواهی‌های کاهش انتشار آلایندگی در توسعه پایدار» اعلام کرد: ما در بورس انرژی بیشترین تعاملات بین المللی را به لحاظ مبادله داریم بالغ بر 70 درصد مبادلات بورس انرژی در رینگ صادراتی آن است که باید این زمینه ها را تقویت کنیم، به ویژه در زمینه صادرات به پاکستان که از مقاصد اصلی صادرات انرژی است.

او افزود: فعالان بازار سرمایه شاید با جزئیات در جریان این حوزه نباشند. بورس انرژی در میان بورس ها، جزو معدود بورس هایی است که باید با خیلی از نهادها تعامل کند و از این جهت تلاش شده است تجربه مناسبی به‌دست بیاید. در تجربه بازار گواهی صرفه جویی نیز این اتفاق و تجربه مثبت به‌دست آمد.

بازار انرژی‌های پاک، ترند بورس‌های دنیا

نقوی با بیان این‌که انواع نهادها و ذی نفعان مختلف و متعدد در این حوزه وجود دارد، گفت: حوزه انرژی‌های پاک به عنوان ترند بورس‌های دنیا مطرح است و در بورس های انرژی دنیا این موضوع بسیار جدی مطرح می شود. ما هم از دو سال گذشته خیلی جدی تر این موضوع را در دستور کار قرار داده‌ایم و در حوزه های مختلفی فعالیت کرده‌ایم.

مدیرعامل بورس انرژی با تاکید بر این‌که این سازمان بحث‌های مربوط به کالاهای سبز و برق سبز طی سال گذشته دنبال کرده است، ادامه داد: در دل همین موضوع، گواهی کربن را برای نیروگاه های تجدیدپذیر پیگیری می‌کنیم. هم‌چنین پذیرش سوخت سبز از چند هفته پیش آغاز شده و از هفته آینده معاملات آن را خواهیم داشت. به عنوان نمونه خود کربن را از یک شرکت دانش بنیان را که تولید کربن دارد و کربن سبز تولید می کند ، پذیرش کرده‌ایم و معاملات آن شروع شده است، از این منظر علاقه‌مند هستیم معاملات کربن را توسعه دهیم.

او اضافه کرد: در حوزه اوراق بهادار که مبتنی بر انرژی های پاک است اقداماتی داشته ایم. اقداماتی مانند گواهی صرفه جویی گاز و گواهی صرفه جویی برق را داشته ایم که مورد دوم در هفته گدشته رونمایی شد. بحث گواهی برق تجدید پذیر هم با کمک همکاران در کمیته فقهی نوآوری انجام شد.

پیش‌رو در میان بورس‌های کشورهای اسلامی

نقوی با بیان این‌که در میان کشورهای اسلامی، ایران تنها کشوری است که موضوع گواهی‌های صرفه جویی گاز و برق را دنبال کرده است گفت: روی مبادلات هیدروژون گزارش‌هایی را آماده کرده‌ایم و قبلا با بعضی شرکت های پالایشی و پتروشیمی مذاکراتی داشته‌ایم و امیدواری آن را پیش ببریم. همچنین در مورد متانول سبز هم در حال صحبت با برخی شرکت ها هستیم. این بخشی است که به شدت در بورس انرژی روی آن کار و سرمایه گذاری خواهد شد.

توکن حامل‌های انرژی

مدیرعامل بورس انرژی در بخش دیگری از صحبت هایش درباره توکن‌های حامل های انرژی گفت: در بحث توکن های حامل های انرژی از کمیته فقهی مجوز لازم را گرفته‌ایم و در حوزه بازارهای کربنی بین المللی قاعدتا توکن کربن می تواند به ما کمک کند و ظرفیت خوبی را در اختیار ما قرار دهد. اکنون در حال مذاکره با برخی شرکت های صاحب تکنولوژی هستیم تا بتوانیم ظرفیت های معاملاتی این بخش را با کمک سازمان فعال کنیم.

او ادامه داد: در حوزه کربن شاید در گام اول بحث بازارهای داوطلبانه مطرح باشد ولی واقعیت این است که وقتی که این شدت آلایندگی را می بینیم و با اثر منفی آن روبه‌رو هستیم باید به سمت بازارهای اجباری برویم. مذاکراتی را با مسولان وزارت صمت داشته‌ایم که آن‌ها هم بر خلاف آن‌چه گفته می شود به این حوزه علاقه‌مند هستند و این‌که گفته می شود این موضوع هزینه مضاعفی برای صنایع ایجاد می‌کند، درست نیست. دولت نباید صرفا به جنبه درآمدی مالیات های آلایندگی توجه کند، چرا که هزینه هایی که دولت باید بابت بحث سلامت و کاهش آلایندگی ها بپردازد به مراتب بیشتر است. حتی این موضوع در مورد هزینه‌هایی که شهرداری ها باید بپردازد صدق می‌کند. متاسفانه یکی از نکات مغفول مانده در مورد عوارض آلایندگی که شهرداری ها دریافت می کنند این است که این بخش صرف هزینه های جاری شهرداری ها می شود، این یکی از بزرگترین انحراف هایی است که از نص این قانون اتفاق افتاده است.

مذاکرات بین‌المللی

نقوی در پایان گفت: ما در حوزه بین المللی با توجه به مذاکراتی که داشته‌ایم می توانیم کار را اجرایی کنیم. چرا که در داخل نیاز به یکسری مقررات کلان داریم که حاکمیت باید این جمع بندی برسد که به کاهش آلایندگی در کشور نیاز وجود دارد و اینکه نیاز به ابزار لازم داریم و بابت آن باید مقرراتی را حاکم کنیم. اما در حوزه بین المللی از آنجایی که شرکت های صادرات محور به جد به این موضوع نیاز دارند، از جمله فولاد و سوخت های فسیلی شاید اولویت ما در بورس انرژی این باشد که زودتر بازار بین المللی آن را ایجاد کنیم. چرا که در بازار بین المللی نیاز به مقررات داخلی چندانی نداریم و بیشتر باید مقررات بازار سرمایه را اجرا و در مواردی اصلاح کنیم.