شناسهٔ خبر: 70315609 - سرویس استانی
منبع: ایرنا | لینک خبر

خراسان‌شمالی؛ جامانده از مسابقه گردشگری

بجنورد- ایرنا- خراسان‌شمالی با وجود داشتن ظرفیت‌های بی‌شمار گردشگری به دلیل ضعف در زیرساخت‌های حمل و نقل، ناتوانی در معرفی ظرفیت‌ها، نبود پروازهای منظم و فرعی بودن برخی جاذبه ها همچنان از مسابقه گردشگری کشور جامانده و بهره‌ای از این صنعت ارز آور نبرده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، خراسان شمالی سرزمین اسب و ابریشم، چشمه و رودها، جنگل های ارس و هیرکانی است که طبیعت آن چیز کمی از شمال ندارد.

کافی است که برای یکبار با هدف ماندگاری به این استان سفری داشته باشید تا با ظرفیت های آن آشنا و آرامش خاصی از مناطق بکر آن دریافت کنید.

این استان یک میلیون نفری با قومیت های مختلف ترک، کرد، ترکمن و بلوچ هم آثار تاریخی متنوعی دارد و هم آب و هوایی خاص با روستاهایی بکر که مردمانش سخاوتمندانه سفره بی آلایش خود را برای پذیرایی از مهمانان و گردشگران گسترانیده اند.

با وجود تمامی این ظرفیت ها، سهم این خطه یک میلیون نفری از گردشگری تنها دو ساعت ماندگاری مسافران است.

سهم درآمدی استان از این میزان ماندگاری چیزی نزدیک به هیچ است؛ استانی که موقعیت جغرافیایی و قرار گیری آن بین استان های شمالی و مشهد مقدس می تواند درآمدزا باشد اما تنها معبری برای عبور شده و هیچگاه به مقصدی برای گردشگران و مسافران تبدیل نشده است.

اینکه چرا با وجود ظرفیت های بسیار هنوز اندرخم یک کوچه ایم و سهم این استان در گردشگری بسیار ناچیز است، موضوع عجیب و غریبی نیست به گونه ای که می توان با یک بررسی کوچک از آن سر در آورد.

هنوز راه زیادی تا رسیدن به تنها درصدی از درآمدهای ارزی گردشگری رقبای کنار گوشمان همچون مازندران و مشهد باقی است اما بیان برخی از دلایل آن بد نیست.

خراسان‌شمالی؛ جامانده از مسابقه گردشگری

نقاط قوت ما در مسابقه گردشگری

خراسان شمالی با ۲۸ هزار کیلومتر مربع وسعت در شمال شرق ایران از جذابیت های دیدنی بکر و دست نخورده ای برخوردار است که مسافران و گردشگران کمتر با این جاذبه ها آشنا شده و از زیبایی های آن بهره برده اند.

این استان دارای هشت روستای هدف گردشگری است و علاوه بر این ۲۴ منطقه نمونه ملی و استانی دارد که دو منطقه آن نمونه ملی و ۲۲ منطقه نمونه گردشگری استانی است.

این روستاهای هدف گردشگری در خراسان شمالی با طبیعت زیبا و جاذبه های زیست محیطی منحصر به فرد، سخاوتمندانه سفره بی آلایش خود را برای پذیرایی از مهمانان و گردشگران گسترانیده اند.

ˈدرکش مانه و سملقان، رویین اسفراین، استاد و خسرویه فاروج، اسپیدان بجنورد، زو ارم و گلیان شیروان و دشت گرمه از جمله این بهشت های زمینی استان خراسان شمالی هستند که جان و روح بیننده اهل دل را تا آسمان ها پرواز می دهند.

همچنین یکهزار و ۲۰۰ اثر تاریخی شناسایی شده دارد که ۷۰۰ اثر تاریخی خراسان شمالی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

هفت هتل، یک متل، ۱۱ مهمان‌پذیر، ۴۱ خانه‌مسافر و ۴۰ اقامتگاه بوم‌گردی در استان خراسان‌شمالی مسافران را پذیرش می کنند و در مجموع شمار تخت های اقامتی در این استان به هزار تخت می رسد.

خراسان‌شمالی؛ جامانده از مسابقه گردشگری

ضعف‌های ما در مسابقه گردشگری

رییس گروه آموزش و توسعه گردشگری خراسان شمالی با اشاره به ضعف های گردشگری در استان، می گوید: تقویت سیستم حمل و نقل از ضرورت های رونق گردشگری است که متاسفانه در استان به ویژه در بخش هوایی بسیار ضعیف است و همچنین از ظرفیت ریلی محروم هستیم.

ابوالفضل ایزدخواه می افزاید: گرچه خراسان شمالی ظرفیت های ویژه ای در بخش های طبیعی و تاریخی برای جذب گردشگری اما نتوانسته این توانمندی را به فرصت تبدیل کند.

وی ادامه می دهد: خراسان شمالی برخلاف بسیاری از استان ها هنوز در بخش هوایی ضعف دارد و هیچگاه شاهد برقراری پروازهای منظم در این خطه نیستیم.

با اجرای کنارگذر شمالی دیگر مسافران از داخل شهر عبور نمی کنند و همین امر نقش موثری در کاهش جذب گردشگر این خطه داشته است

وی با اشاره به نقش کنارگذر شمالی بجنورد در کاهش جذب گردشگر، می گوید: با اجرای این طرح دیگر مسافران از داخل شهر عبور نمی کنند و همین امر نقش موثری در کاهش جذب گردشگر این خطه داشته است.

ایزدخواه می افزاید: عبور مسافران از داخل شهرها ماندگاری آنها را افزایش می‌دهد و سبب رونق کسب و کار بسیاری از افراد و کسبه می‌شود که اجرای کنار گذر شمالی این فرصت از دست رفت.

خراسان‌شمالی؛ جامانده از مسابقه گردشگری

یکی دیگر از فعالان گردشگری استان می گوید: برخی از جاذبه های خراسان شمالی از جاده اصلی فاصله دارد که باید به مسافران معرفی شود.

کریم رحمتی ادامه می دهد: جاذبه هایی همچون روستای رویین، میاندشت جاجرم و یا گلیل و سرانی شیروان از جاده اصلی فاصله دارند.

وی خاطرنشان می کند: این جاذبه ها باید با نصب تابلوهایی در جاده ها به مسافران عبوری معرفی شود.

برخی از جاذبه های خراسان شمالی از جاده اصلی فاصله دارد که باید به مسافران معرفی شود

وی با اشاره به ضعف اطلاع رسانی در معرفی ظرفیت های گردشگری خراسان شمالی، می گوید: هنوز ظرفیت های گردشگری استان به خوبی معرفی نشده اند و برنامه ریزی مدون در حوزه گردشگری برای برجسته سازی آثار تاریخی و طبیعی انجام نشده است.

رحمتی می افزاید: جدای از تولیدات هنری در شبکه های اجتماعی، برگزاری نمایشگاه های گردشگری با حضور فعالان این حوزه از استان های مختلف و همچنین چند کشور خارجی، فرصت لازم را برای تبادل ارزش های فرهنگی و معرفی فرصت ها و ظرفیت ها فراهم می کند.

خراسان‌شمالی؛ جامانده از مسابقه گردشگری

برای رقابت در عرصه گردشگری چه باید کرد

رونق گردشگری امری تک بعدی نیست و نباید همه اقدامات بر دوش نهاد خاصی همچون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باشد به گونه ای که از شهرداری ها و حمل و نقل گرفته تا راه و شهرسازی در این صنعت ارزآور نقش دارند.

در واقع وقتی زیرساخت ها همچون سیستم حمل و نقل قوی و پروازهای منظم تامین نشود و شهرداری ها برای معرفی ظرفیت های این خطه پای کار نباشند، رونق گردشگری تنها با عزم یک مجموعه متولی امری غیر ممکنی است.

در این میان برخی بر این باور هستند که می توان با ارایه بسته های تشویقی و یا تخفیفات در هتل ها، مجموعه های اقامتی و یا برگزاری مداوم نمایشگاه ها، گردشگر جذب و میزان ماندگاری مسافران را افزایش داد اما نباید فراموش کرد که عرصه گردشگری، رقابتی است.

بی تردید همان استان های اصلی مقصد گردشگری، مازندران و خراسان رضوی نیز برای از دست ندادن این صنعت ارز آور بسته های تشویقی ویژه ای را برای جذب بیشتر گردشگران ارایه خواهند داد و به این راحتی دست از این صنعت ارز آور نخواهند کشید.

بنابراین باید بر روی داشته های متفاوت از این استان ها متمرکز شویم، روستاها و مناطق بکر طبیعی یکی از این گزینه ها است.

خراسان شمالی یکهزار و ۵۰۰ روستا دارد که طبیعت زیبا و جاذبه های زیست محیطی منحصر به فرد را باید هنرمندانه به گردشگران معرفی شود.

شرایط خاص آب و هوایی، نوع معماری و بافت تاریخی سکونتگاه ها و زیبایی و سرسبزی طبیعت روستاهای این خطه در صورت معرفی هدفمند و ترغیب گردشگران می تواند درصدی از درآمدهای گردشگری را نصیب این خطه کند.

به گزارش ایرنا، خراسان شمالی با ۱۰ شهرستان یک میلیون نفر جمعیت دارد که ۴۴ درصد آن در روستاها سکونت دارند.