شناسهٔ خبر: 70261313 - سرویس اقتصادی
منبع: ایلنا | لینک خبر

بانک مرکزی اروپا برای چهارمین بار در سال جاری نرخ بهره را کاهش داد

فراز و فرود طلای جهانی

بانک مرکزی اروپا برای چهارمین بار در سال جاری نرخ بهره را کاهش داد همزمان با کاهش نیم واحد درصدی نرخ بهره اروپا و افزایش ارزش دلار آمریکا در برابر سایر ارزها، قیمت طلای جهانی با کاهش مواجه شد. احتمال می‌‌‌رود که بانک مرکزی اروپا به کاهش نرخ بهره خود ادامه دهد؛ زیرا رشد ضعیف اقتصاد آلمان، بحران بدهی در فرانسه و سایر مشکلات اقتصادی در سایه تعرفه‌های تجاری ترامپ، می‌تواند اقتصاد اروپا را با مشکلات جدی مواجه کند.

صاحب‌خبر -

طلای جهانی طی دو روز گذشته با نزدیک به دو درصد کاهش قیمت روبه‌رو شد. این فلز گران‌بها که روز چهارشنبه به بالاترین سطح دو هفته اخیر خود رسید، روز گذشته (تا ساعت ۱۸به وقت تهران) به کانال دو هزار و ۶۶۰ دلار بازگشت. با اینکه انتظار می‌‌‌رود که نرخ‌‌‌های بهره جهانی در سال ۲۰۲۵ به کاهش خود ادامه دهند و از رشد قیمت طلا حمایت کنند، گزارش شورای جهانی طلا (WGC)، حاکی از چشم‌‌‌انداز غیرواضح از بازار طلاست. شورای جهانی طلا در گزارش چشم‌‌‌انداز ۲۰۲۵ خود که روز پنج‌شنبه منتشر شد، خاطرنشان کرد که بازار طلا در سال آینده با دو سناریوی متمایز روبه‌رو خواهد شد. زیرا عدم اطمینان بر احساسات سرمایه‌گذاران حاکم است. اجماع بازار در مورد متغیرهای کلان اقتصادی مانند تولید ناخالص داخلی، بازدهی و تورم، حاکی از رشد مثبت، اما بسیار کمتر برای طلا در سال ۲۰۲۵ است. افزایش قیمت طلا می‌تواند ناشی از تقاضای بیش از حد طلا از سوی بانک‌‌‌های مرکزی باشد؛ همچنین می‌تواند به علت بدترشدن سریع شرایط مالی و پناه گرفتن سرمایه‌‌‌گذاران در دارایی‌‌‌های امن رخ داده‌‌‌ باشد. WGC تاکید کرد که سیاست‌های اقتصادی نامطمئن دونالد ترامپ، رئیس‌‌‌جمهور منتخب، از جمله تعرفه‌های پیشنهادی وی برای حمایت از تولید داخلی، همچنان یک خطر بزرگ برای طلا است. بسیاری از اقتصاددانان هشدار دادند که تعرفه‌های تجاری بالاتر می‌تواند تورم را افزایش دهد و بر سیاست پولی فدرال رزرو تاثیر بگذارد. در حال حاضر انتظارات بازار در خصوص پایین رفتن سطوح نرخ بهره در سال ۲۰۲۵ شروع به کاهش کرده است. در این زمینه، اقدامات فدرال رزرو و جهت‌گیری دلار آمریکا همچنان محرک‌های مهمی برای طلا خواهد بود. اما همان‌طور که چند سال گذشته نشان داده است، این دو تنها عوامل تعیین‌کننده عملکرد طلا نیستند. در عوض، ما به یک چارچوب قوی‌‌‌تر تکیه می‌‌‌کنیم که به ما امکان می‌دهد سهم همه بخش‌های تقاضا و عرضه طلا را به دست آوریم.» هرچند تقاضای طلا در بسیاری از مناطق کاهش یافته، اما باید علاقه مصرف‌‌‌کنندگان آسیایی به طلا را نیز مد نظر قرار داد. با این حال قدرت خرید مصرف‌‌‌کنندگان آسیایی تا حد زیادی متاثر از سلامت اقتصاد است. با رشد تورم ناشی از تعرفه‌های تجاری ترامپ، احتمال می‌‌‌رود که قدرت خرید مردم کاهش یابد. در نهایت، بزرگ‌ترین منبع حمایت از طلا همچنان تقاضای بانک مرکزی است. WGC انتظار دارد که بانک‌‌‌های مرکزی به خرید طلا ادامه دهند، حتی اگر سرعت آن نسبت به سال‌های اخیر کاهش یافته باشد. انتظار می‌‌‌رود که ذخیره طلا در بانک‌‌‌های مرکزی دنیا، در سال ۲۰۲۵ با افزایش قابل توجهی روبه‌رو شود.

کاهش نرخ بهره قاره سبز

روز پنج‌‌‌شنبه، بانک مرکزی اروپا (ECB) برای چهارمین بار در سال جاری نرخ بهره را کاهش داد و احتمال ادامه سیاست‌های انبساطی را در سال ۲۰۲۵ را باز گذاشت. زیرا رشد اقتصادی تحت تاثیر بی‌‌‌ثباتی سیاسی داخلی و خطر جنگ تجاری جدید با آمریکا قرار گرفته است. افزایش اصطکاک در تجارت جهانی می‌تواند از طریق کاهش صادرات و تضعیف اقتصاد، رشد منطقه یورو را محدود کند. در کنار تعرفه‌های تجاری، تنش‌‌‌های ژئوپلیتیک و بحران تغییرات اقلیمی نیز می‌توانند تورم را افزایش دهند. کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا در یک کنفرانس خبری گفت: «کاهش ۰.۲۵ واحد درصدی نرخ بهره، تصمیمی مناسب بود که مورد توافق تمامی اعضای شورای حکام این بانک قرار گرفت.»

منبع دنیای اقتصاد
انتهای پیام/