به گزارش خبرنگار ایکنا، نشست خبری حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی سهشنبه ۲۰ آذرماه با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.
حجتالاسلام خسروپناه در ابتدا با قدردانی از رسانهها در پوشش برنامههای چهلمین سالگرد تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: امتیاز رسانه به مردمی بودن، شفاف بودن و نشر عادلانه اخبار است و باید حقیقت را برای مردم بیان کرد، هر چند بخشی از این واقعیت تلخ باشد.
وی افزود: شورای عالی انقلاب فرهنگی، در عمر ۵۵ ساله خود در اسلامیسازی دانشگاهها و علوم انسانی گامهایی برداشته است که اولین آن دانشگاه اسلامی بود و سپس وظایف آن توسعه یافت و فرهنگ عمومی، علم و فناوری و آسیبهای اجتماعی نیز افزوده شد. دبیرخانه شورا، همزمان با سالگرد چهل سالگی شورا ۲۰۰ نشست علمی برگزار کرده است.
راهاندازی سامانه نظارت و ارزیابی در شورا
حجتالاسلام خسروپناه با بیان اینکه مرکز رصد و اتاق وضعیت در شورا تشکیل شده و وضعیت کشور در حوزههای گوناگون با ۹۵ مرکز رصد در کشور انجام میشود، ادامه داد: ساختارسازی شورا وظیفه دیگری است که ساختاری برای اجرای اسناد مورد نیاز را تصویب میکند. راهبری، وظیفه چهارم شوراست و همان کار قرارگاهی است. پنجم، نظارت، ارزیابی، اثرسنجی و بازرسی علمی و فرهنگی است. از این رو سامانه نظارت و ارزیابی در شورا راهاندازی شده است و امیدوارم این سامانه به رشد و بلوغی برسد که بتوانیم عملکرد شورا را به نظر مردم برسانیم.
وی در ادامه به سؤال خبرنگاران پاسخ داد که سؤال نخست درباره کنکور و نقش معدل در قبولی کنکور بود و در این زمینه گفت: گزاره اول درباره کنکور این است که مصوبه فعلی تا سه سال دیگر اجرا میشود. گزاره دوم این است که پیمایشی از خانوادهها، دانشآموزان و معلمان دریافت شده و از مجلس شورای اسلامی، شورای آموزش و پرورش، مرکز پژوهشهای مجلس و ... نظر کارشناسی خواستیم تا به نتیجه نهایی در این زمینه برسیم. در حال حاضر، همه بر اصل ۶۰ درصد تأثیر قطعی معدل معتقد و موافق هستتد و هیچ مجموعهای نظر به بازگشت به گذشته ندارد و اتفاق نظر این است که تأثیر معدل بر پایه دوازدهم باشد و دهم و یازدهم ملاک نباشد، اما در این زمینه اختلاف نظر وجود دارد.
حجتالاسلام خسروپناه در ادامه درباره تأیید صلاحت رؤسای دانشگاهها بیان کرد: تاکنون جلسهای در این زمینه نداشتهایم، اما اولین نامه از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارسال شده و ۱۶ نفر تحقیقات درباره تأیید صلاحیت دانشگاهها را انجام میدهند تا به نتیجه نهایی برسیم، اما وزارت علوم هنوز رؤسای دانشگاهها را معرفی نکرده است.
ایجاد هیئتهای اندیشهورز در شورا
وی در ادامه درباره دیدگاه وزیر علوم درباره اینکه، سیاستها در شورای عالی انقلاب فرهنگی پشت درهای بسته تصویب میشود، گفت: تا جایی که یادم هست، تعبیر وزیر علوم این بود که سیاستها نباید پشت درهای بسته انجام شود. البته هیچ یک از مصوبات شورا در گذشته و حال پشت درهای بسته نبوده و شورا، نخبگان کشور را درگیر هر مصوبه و سندی کرده است. در واقع هیئتهای اندیشهورز در شورا در حوزههای گوناگون تشکیل شده و فعالیت دارند و هیئت اندیشهورز زنان و خانواده در آستانه تشکیل است و بستر را برای اظهارنظرهای نخبگان در حوزههای مختلف فراهم کردهایم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره دولتی بودن این نهاد و چرایی تغییر مصوبات تصریح کرد: شورا، دولتی نیست و نهاد حاکمیتی است. اینکه یک مصوبه از سوی دولت تغییر کرده، آن را تعمیم ندهیم که مصوبات شورا پشتوانه ندارد؛ چراکه مصوبات فراوانی در دورههای گذشته نیز تغییر یافته است.
وی ادامه داد: هر مصوبهای پشتوانه پژوهشی قوی دارد و بالای ۹۹ درصد پژوهشها و مصوبات شفاف است. کسی که در سازمان ملی سنجش و ارزیابی تخصص داشت و محور تحقیقات در دولت گذشته بود، رئیس سازمان سنجش در دولت فعلی شده است. تغییر جدید در سازمان سنجش نه محتوایی بلکه ساختاری است و سازمان ملی سنجش زیر نظر وزارت علوم عمل میکند و قرار است نهاد دیگری غیر از وزارت علوم نظارت بر ارزیابی کیفیت سنجش را برعهده گیرد.
حجتالاسلام خسروپناه با بیان اینکه برخی مصوبات تغییر یا تکمیل میشود و فقط مربوط به دولت چهاردهم نیست، افزود: اگر برخی معتقدند، فقط مصوبات دولت سیزدهم تغییر مییابد، توهم توطئه است. یکی از نکات در این زمینه در رابطه با سازمان سنجش است که از دوره شهید رئیسی مطرح بود و در دولت چهاردهم نیز همان مسئله مورد توجه قرار گرفته است.
وی درباره افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته پزشکی نیز گفت: این مسئله از دولت سیزدهم محل بحث بوده و تأکید بر این است که افزایش ۲۰ درصد پزشکی با افزایش امکانات همراه باشد؛ چراکه در حال حاضر زیرساختها تأمین نشده است؛ بنابراین سال آینده را برای اجرای این مصوبه تنفس میدهیم که در صحن شورا تصویب شود.
حجتالاسلام خسروپناه درباره شورای هیئت اندیشهورز کتاب و نشر نیز گفت: این هیئت در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و نظارت مستقیم نداریم و نظارتها از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی موردی است. در حوزه نهضت ترجمه معکوس نیز شورا مصوبهای داشت که سازمان ارتباطات پیگیر اجرای آن بود، اما چندان موفق نبوده و در واقع نهضت ترجمه شکل نگرفته است.
وی درباره ضوابط دانشجویی نیز گفت: تدوین ضوابط دانشجویی برعهده وزارتخانههای بهداشت و علوم است، اما این ضوابط نباید با اسناد بالادستی و مصوبات شورا در تعارض باشد که در صورت تعارض، دبیرخانه با تعارض، جلساتی را با وزرا میگذارد تا تعارص رفع شود. در غیر این صورت، در صحن شورا رأیگیری میشود. البته هنوز تعارضی به ما اعلام نشده است.
حجتالاسلام خسروپناه درباره شرکت پذیرفتهشدگان سال گذشته در کنکور آینده گفت: لغو محرومیت پذیرفتهشدگان ارشد و دکتری یک چالش بیعدالتی بود که شورا این مسئله را اصلاح کرد، اما از این به بعد بحثهای سازمان سنجش را در شورا مطرح نمیکنیم و سازمان سنجش تصمیم خواهد گرفت.
فعالیتهای شورا باید هوشمند باشد
وی درباره روند پیشبرد آمایش آموزش عالی هم بیان کرد: برخی دانشگاهها برای آمایش آموزش عالی سند نوشتهاند و امیدواربم بتوانیم در این زمینه هم سامانه هوشمند طراحی کنیم تا از سبک نظارت سنتی خارج شویم. سند هوش مصنوعی را نوشتهایم و فعالیتهای شورا نیز باید هوشمند باشد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره مصوبه حجاب نیز گفت: یکی از وظایف شورا در این زمینه تدوین سیاستها بوده و از دولت خاتمی تا شهید رئیسی مصوبات و سیاستهای مناسبی در رابطه با حجاب تدوین و تصویب شده است و حجاب نیاز به مصوبه جدیدی از سوی شورا ندارد و وظیفه دیگر نظارت بر اجرای آن است.
وی افزود: در قانونگذاری حجاب، از شورا مشورت گرفته نشده است، حجاب مسئله فرهنگی و شناختی است. این قانون هنوز تصویب و به رئیس جمهور ابلاغ نشده است، از این رو قانونی که در فرآیند تصویب است، اگر انتقاداتی نسبت به آن وجود دارد، باید شنیده شود. رئیس مجلس نیز معتقد است اگر نیاز به اصلاح باشد، انجام میشود، اما وقتی قانون شد باید اجرا کرد، در غیر اینصورت هرج و مرج میشود. البته بخش قابل توجهی از مصوبات شورا در قانون حجاب آمده است و فکر نمیکنم رئیس جمهور و معاونانش در این زمینه انقلتی داشته باشند.
حجتالاسلام خسروپناه تصریح کرد: مسئله دیگر پوشاک است، ۶۰ درصد پوشاک کشور، وارداتی و قاچاق است و به فرهنگ و اشتغال کشور آسیب میزند. آیا نباید قانونی در این زمینه باشد. مجلس اشکالات را بشنود و اصلاح کند و دولت نیز به دلیل برخی اشکلات، اصل موضوع را فدا نکند. هزاران خانم در کشور هستند که طراحی لباس میکنند که باید حمایت شوند.
تدوین دو سند اسباب بازی و بازیهای رایانهای
وی در ادامه از تدوین دو سند اسباب بازی و بازیهای رایانهای خبر داد و به سلیقهای بودن حوزه فرهنگ اشاره کرد و گفت: یکی از دلایل سلیقهای بودن حوزه فرهنگی معرفتی و نظری است و روشی که در این راستا داریم نخبگان بیشتری را درگیر میکنیم، به همین دلیل در حوزه موسیقی نیز همین کار انجام شد. در بحث اجرا نیز ممکن است اختلاف نظر باشد. مثلاً در رابطه با لغو کنسرت، ممکن است موضوع امنیتی باشد، که این مسئله قابل قبول است. اما گاهی شهردار، امام جمعه و سایر مسئولان موافق اجرای برنامه هستند و یک فرد، آن را نمیپذیرد و باعث لغو برنامه میشود که در این زمینه، باید مجریان قانون محکم بایستند، حتی اگر قانون غلط هم باشد، باید اجرا شود و مهمترین مسئله فرهنگی، فرهنگ قانونپذیری در جامعه است. اینکه امروز کسی مباح خدا را حرام میکند، باعث میشوند حرام خدا حلال شود. حتماً نیاز داریم با وجود مشکلات و گرفتاریهای بسیار در جامعه، فرصت و فضای تفرجی را برای مردم فراهم کنیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بار دیگر بر فرهنگ قانونپذیری تأکید کرد و گفت: فرهنگ الگوی مصرف نیز اهمیت دارد که در کشورمان، بیرویه اسراف میشود و در آینده خطرناک خواهد بود.
انتهای پیام