شناسهٔ خبر: 70182246 - سرویس بین‌الملل
منبع: ایرنا | لینک خبر

آیا ترامپ قادر به تحقق وعده پایان دادن به جنگ اوکراین خواهد بود؟

تهران- ایرنا- نشریه «پولیتیکو» در مطلبی با اشاره به وعده «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا مبنی بر پایان دادن سریع جنگ اوکراین، به بررسی چرایی وقوع درگیری کنونی و چگونگی تحقق این وعده پرداخت.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز دوشنبه ایرنا از این نشریه آمریکایی، جنگ‌های روسیه اساسا نتیجه تلاش این کشور برای احیای امپراطوری گذشته خود است، از همین رو اگر دونالد ترامپ بخواهد به وعده‌های خود مبنی بر برقراری صلح عمل کند، باید نخست با این حقیقت روبه‌رو شود.

ترامپ بارها گفته است که از طریق قدرت، برقراری صلح را تضمین و آمریکا و جهان را دوباره امن خواهیم کرد!

از دید نویسنده این مطلب، وعده ترامپ نه بر مبنای تدریجی گرایی، رها کردن اوکراین به حال خود و نه تسلیم شدن در برابر باج خواهی هسته ای کرملین بلکه باید برمبنای قدرت باشد؛ قدرتی که عاقلانه و قاطعانه به کار گرفته شود؛ یعنی دقیقا همان چیزی که جهان را از لبه پرتگاه نجات دهد، بازدارندگی را دوباره برقرار سازد و جنگ کنونی روسیه را پایان دهد.

به باور نویسنده، جنگ های روسیه در چچن، گرجستان و حالا در اوکراین، نتیجه امپراطوری است که هنوز مسکو به آن می اندیشد و لذا وعده ترامپ برای پایان جنگ اوکراین باید بر شکست امپراطوری متمرکز باشد.

این نشریه، رویکرد آمریکا در زمان ریاست‌جمهوری جو بایدن در قبال اوکراین را حمایت برای حفظ میدان جنگ ارزیابی کرده و می افزاید: واشنگتن در این دوره در بهترین حالت اینگونه عمل کرد؛ تا زمانی که جنگ به طول انجامد، پشتیبانی می کنیم.

ترامپ قادر به تحقق وعده خود مبنی بر پایان دادن به جنگ اوکراین خواهدبود؟

اما حال که ترامپ با وعده پایان جنگ ظرف ۲۴ ساعت آمده است، این نگرانی ها را برانگیخته که راه حل وی برای خاتمه درگیری کنونی ممکن است به زیان کی‌یف تمام شود.

پولیتیکو اگرچه انتخاب کیت کلاگ از سوی ترامپ به عنوان فرستاده ویژه برای امور روسیه و اوکراین را نشانه ای از ترکیب کمک نظامی و دیپلماسی دانسته، اما در عین حال این فرض را در نظر گرفته که گزینه ترامپ برای حل و فصل جنگ اوکراین به خوبی می داند که مسکو در مذاکرات احتمالی براساس منابع ملی خود عمل خواهد کرد نه چیز دیگر.

این نشریه سپس با اشاره به اشتباهاتی که آمریکا و غرب در سال ۲۰۱۴ و زمان الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه مرتکب شد و هممچنین حمله به گرجستان در سال ۲۰۰۸ و حمایت مسکو از بشار اسد در سال ۲۰۱۵، خاطرنشان می کند که ولادیمیر پوتین با رجوع به همین سوابق، نیک می داند که غرب عزم جزمی برای مقابله با او ندارد.

به باور نویسنده، «مدیریت تشدید تنش» غرب خود عامل اصلی ایجاد انگیزه در تهاجم و تجاوزی شده که اساسا آمریکا و اروپا تلاش داشتند مانع آن شوند. اما ما باید از تاریخ درس می گرفتیم و متوجه می شدیم که روسیه با قدرت، جلوی بازدارندگی ما را گرفته، از ضعف ما جسورتر شده و از ترس و بلاتکلیفی دشمن تغذیه می کند.

این مطلب یادآور می شود: اگرچه مقصر جنگ کنونی در اوکراین، روسیه است اما این الگوی اشتباهات سیاست غرب بود که باعث از کنترل خارج شدن جاه‌طلبی های آن شد.

نگارنده در بخشی دیگر، با اشاره به تهدیدهای اتمی روسیه و امکان روی آوردن آن به استفاده از تسلیحات هسته ای تاکتیکی، می افزاید: قدرت واقعی است که در برابر این نوع تهدید بایستد، نه قدرت واکنشی، ساده لوحانه یا تکانشی؛ نوعی عزم آشکار که عمق انگیزه های روسیه را درک کند.

در ادامه این گزارش، با اشاره به طرح اخیر ولودیمیر زلنسکی رئیس‌جمهوری اوکراین برای پایان جنگ، آن را جاه‌طلبانه و در عین حال عملی دانسته و تشریح می کند: این طرح که شامل توافق آتش‌بس با عضویت بخش های باقی مانده اوکراین در ناتو است، می تواند راه حل خوبی برای پایان جنگ خونبار کنونی باشد. در این طرح، زلنسکی همچنین بر حفظ ادعای حقوقی و اخلاقی در مورد تمام اراضی اوکراین از جمله کریمه تاکید کرده است.

ترامپ قادر به تحقق وعده خود مبنی بر پایان دادن به جنگ اوکراین خواهدبود؟

نویسنده در پایان با تاکید بر اینکه رد کردن چنین پیشنهادی به عنوان یک طرح غیرواقعی، اگرچه آسان به نظر می رسد، اما در واقعیت باید بدانیم لغو حمایت از اوکراین، جهان را به مکان بسیار خطرناک‌تری تبدیل می‌کند. بنابراین ترامپ در طرح پیشنهادی صلح خود باید این اطمینان را ایجاد کند که کسانی که اشغال کنونی را تحمیل کردند نه به حال خود رها می شوند و نه فراموش. وظیفه جهان آزاد تنها پایان خونریزی نیست، بلکه ایجاد صلحی عادلانه و پایدار است و اگر غیر از این باشد، دعوتی آشکار برای جنگی بزرگتر است.