شناسهٔ خبر: 70162809 - سرویس اقتصادی
منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

نماینده ارومیه در مجلس: افزایش ۳۸ درصدی تعرفه برق برای همه پلکان‌ها به نفع پرمصرف‌هاست!

نماینده ارومیه در مجلس: وقتی افزایش تعرفه برق را برای همه یکسان داشته باشیم، نتایجی که به لحاظ مدیریت مصرف مدنظرمان هست، حاصل نمی‌شود. زیرا در این روش، پلکان‌های کم مصرف تنبیه خواهند شد و در طرف مقابل این رقم برای مرفهین اصلا قدرت بازدارندگی ندارد.

صاحب‌خبر -

تعرفه‌گذاری برای برق مصرفی خانوارها از اهمیت بالایی برخوردار است. به ویژه در شرایطی که با ناترازی مواجه هستیم، اهمیت این موضوع چندبرابر می‌شود. در راستای اعمال عدالت بیشتر در اخذ هزینه برق مصرفی خانوارها، طی دو سال گذشته از روش تعرفه‌گذاری پلکانی استفاده کردیم. در این روش، پلکان‌های کم‌مصرف از بخشودگی، تشویق و تخفیف برخوردار شدند و پرمصرف‌ها و پلکان‌های بالایی مصرف نیز که اغلب جزو اقشار مرفه کشور هستند، مبالغ بیشتری را برای بهای برق مصرفی‌شان پرداخت کردند.

از آنجائی که مصارف بالا و بی رویه ضربه شدید و جبران‌ناپذیری به اقتصاد کشور وارد می‌کند، نیاز است در راستای کنترل مصرف گام برداریم. در همین ارتباط، اعمال روش تعرفه‌گذاری پلکانی مفید خواهد بود. این روش طی دو سال گذشته در کشور امتحانش را پس داده است و از مزیت‌هایش بهره‌مند شده‌ایم.

دولت در اقدامی عجیب پیشنهاد افزایش ۳۸ درصدی بهای برق مصرفی خانوارها را در تمامی پلکان‌های مصرفی مطرح کرده است. این پیشنهاد مورد مخالفت جدی کارشناسان و اغلب نمایندگان مجلس قرار دارد. به زعم آنان، باید از روش تعرفه‌گذاری پلکانی بهره ببریم و افزایش قیمت‌ها را متوجه پرمصرف‌ها و پلکان‌های بالایی کنیم. همان کاری که شرکت ملی گاز انجام داده و به افزایش قیمت شدید پلکان‌های پرمصرف ۱۱ و ۱۲ اقدام کرده است.

نظرات سلمان ذاکر، نماینده ارومیه در مجلس را در خصوص پیشنهاد دولت مبنی بر افزایش تعرفه برق به صورت برابر برای همه پلکان‌ها به میزان ۳۸ درصد جویا شدیم که در ادامه می‌خوانید.

ذاکر در ارتباط با پیشنهاد دولت مبنی بر این که تمامی پلکان‌ها به صورت برابر افزایش قیمت ۳۸ درصدی در تعرفه برق داشته باشند، تصریح کرد: طبیعی است که دولت باید پلکان‌های مختلف را در این زمینه مدنظر داشته باشد. ما پله‌های مختلف مصرف داریم و باید با هر کدام از آن‌ها به صورت ویژه‌ای برخورد کنیم. به نحوی که منافع‌ پلکان‌هایی که مصرف کمتری دارند، تأمین شود و کسانی که مصارف بالایی دارند نیز مبالغ واقعی‌تری را پرداخت کنند.

وی ادامه داد: تعرفه‌گذاری برق، گاز و... از حساسیت بالایی برخوردار است و باید با سیاست‌گذاری‌های صحیح به سمت تعیین بهای برق یا گاز مصرفی خانوارها برویم. تولید نیز برایمان از اهمیت بالایی برخوردار است و باید به نحوی سیاست‌گذاری کنیم که این بخش صدمه نبیند.

این نماینده مجلس گفت: آسیب دیدن بخش تولید بر اثر ناترازی گاز یا برق پذیرفتنی نیست. این را هم باید در نظر داشته باشیم که ضربه خوردن این بخش به معنای افزایش قیمت اقلام و اجناس است. با توجه به این واقعیات، نیاز است سیاست‌های درستی در بخش خانگی اعمال کنیم تا در نهایت ضمن این که از اقشار ضعیف و آسیب‌پذیر حمایت به عمل می‌آوریم، زمینه را برای مدیریت مصرف مهیا کنیم.

ذاکر گفت: طی دو سال گذشته در قوانین بودجه سنواتی بندی مبنی بر تعرفه‌گذاری پلکانی داشتیم. این روش عادلانه‌ترین و درست‌ترین روش برای تعیین بهای برق و گاز مصرفی خانوارهاست. در این روش، کم-مصرف‌ها و کسانی که داخل الگو از انرژی استفاده می‌کنند، تشویق می‌شوند و از بخشودگی بهره می‌برند و کسانی که اضافه مصرف دارند، مبالغ بالاتری را پرداخت می‌کنند.

وی ادامه داد: در روش تعرفه‌گذاری پلکانی، قیمت‌ها در پلکان‌های مختلف به موازات افزایش مصرف به صورت تصاعدی افزایش پیدا می‌کند. این روش در نهایت به مدیریت مصرف منجر می‌شود. زیرا کسانی که در پلکان-های پایینی و میانی هستند، معمولاً نسبت به قیمت حساسیت دارند و به سمت مدیریت مصرف می‌روند.

این نماینده مجلس گفت: این که افزایش قیمت یکسانی را برای تمامی پلکان‌ها داشته باشیم، کار درستی نیست. لازم است پس از هشدارهایی که به پرمصرف‌ها می‌دهیم، اقدامات لازم را به لحاظ قیمتی علیه آن‌ها اعمال کنیم. اما از افزایش تعرفه برای تمام پلکان‌ها به صورت برابر باید پرهیز کنیم.

ذاکر گفت: وقتی افزایش تعرفه برق را برای همه پلکان‌ها به صورت یکسان داشته باشیم، نتایجی که به لحاظ مدیریت مصرف مدنظرمان هست، حاصل نمی‌شود. زیرا در این روش، پلکان‌های کم مصرف تنبیه خواهند شد و در طرف مقابل، این میزان افزایش یکسان قیمت برای پرمصرف‌ها که اغلب جزو اقشار مرفه هستند، اصلا قدرت بازدارندگی ندارد.

وی ادامه داد: با توجه به آنچه در بالا توضیح داده شد، نیاز است به سمت استفاده از روش تعرفه‌گذاری پلکانی برویم و به این طریق بهای برق مصرفی خانوارها را مشخص کنیم. در واقع افزایش تعرفه برابر تمامی پلکان‌ها در نهایت به ضرر کم‌مصرف‌هاست. زیرا فشار بیشتری به آن‌ها وارد می‌کند. در حالی که این افزایش قیمت برای اقشار مرفه عدد قابل توجهی نیست.