شناسهٔ خبر: 70090677 - سرویس اجتماعی
منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

«شهروند» از جزئیات اجرای طرح «ماه‌تاب» در مددسراهای سیار هلال احمر گزارش می‌دهد

تجویز مهربانی برای بی خانمان ها

صاحب‌خبر -

 [سیما فراهانی] در راستای اجرای طرح ماه‌تاب سازمان داوطلبان جمعیت هلال‌احمر، این بار یکی دیگر از برنامه‌های این طرح انجام شد. در سومین روز از اجرای پروژه ماه‌تاب ۲۰ داوطلب، برای غربالگری پوست و موی افراد بی خانمان در مددسراهای سیار شهرداری در دو میدان راه‌آهن و شوش حضور یافتند. پزشکان داوطلب نیز با حضور در اتوبوس‌های مستقر در جنوب تهران، افراد نیازمند و بی‌خانمان را ویزیت و نسبت به درمان آنها اقدام کردند. این برنامه بر اساس وظیفه ذاتی جمعیت هلال‌احمر مبنی بر کاهش دردها و تسکین آلام بشری و به منظور کنترل و پیشگیری از شیوع بیماری‌های پوستی
صورت گرفت.   

غربالگری شپش و بیماری‌های پوستی
رحیم سلطانی، پزشک معتمد جمعیت هلال‌احمر تهران است که در این طرح حضور داشت و حدودا 60 نفر را ویزیت کرد. او در روایت 26 سال خدمت در جمعیت هلال‌احمر به خبرنگار «شهروند» می‌گوید: «از سال 77 با جمعیت آشنا شدم. سال‌ها به صورت داوطلبانه فعالیت کردم، تمام دوره‌های امدادونجات، حمایت‌های روانی و مدیریت بحران را گذراندم و مدت‌ها در حوادث مختلف، در قالب تیم سحر حاضر شدم و در زمینه حمایت‌های روانی به مردم آسیب‌دیده خدمت کردم. در طرح نذر آب استان سیستان و بلوچستان نیز چندین بار شرکت کردم و در کارهای خیر نیز داوطلبانه حضور داشتم. بعد از آن نیز سال‌ها به عنوان پزشک معتمد هلال‌احمر، مشغول فعالیت شدم.
در حال حاضر متخصص پوست و مو هستم. معمولا همراه با دیگر داوطلبان به استان‌های مختلف می‌رویم و در مناطق محروم ویزیت رایگان انجام می‌دهیم. با غربالگری بیماران مناطق محروم، آنها را درمان کرده یا به بیمارستان معرفی می‌کنیم. از این فعالیت‌ها حس خوبی دارم. من عاشق خدمت به مردم هستم. وقتی به منطقه‌ای می‌روم که مردمش حتی فرصت نکردند متوجه بیماریشان شوند، با دل و جان برای سلامتی آنها تلاش می‌کنم. این را می‌دانم که بدست آوردن نیکنامی و ماندگاری، در خدمت به دیگران است. خداوند انسان را با هدف اینکه به دیگران خدمت کند، به زمین فرستاده بعد از هربار خدمت، احساس غرور، شادی، خوشبختی و موفقیت می‌کنم. از ته دل دوست دارم که روزهایی در سال را به خدمت به نیازمندان اختصاص دهم. در این برنامه نیز با کمال میل حضور پیدا کردم.
 تازه به تهران آمده بودم که با من تماس گرفتند و گفتند چنین ماموریتی است. شبانه بدون هیچ سوالی قبول کردم و رفتم. حتی نپرسیدم شرایط چگونه است. فقط رفتم تا خدمتی به مردمم کرده باشم. اتفاقا شرایط خوبی نداشتم، ولی مخالفت نکردم. وقتی به آنجا رسیدیم، در بدو ورود با همه صحبت‌های لازم را انجام دادیم. همه آنهایی که نیاز داشتند، ویزیت شدند. بیشتر و ضعیت پوست و موی آنها را بررسی کردم. داروها  و شامپوی لازم را تجویز کردم. البته از طرف جمعیت پتو، لباس گرم و داروهای مورد نیاز آنها نیز تامین شد. حدودا 60 نفر را ویزیت کردیم. از همه گروه سنی بودند. این کارها باعث می‌شود که در کار و فعالیتمان انگیزه بگیریم و شوق بیشتری برای ادامه دادن داشته باشیم.»

روحیه‌دهی هلال‌احمر به بی‌خانمان‌ها
محمد اسماعیلی، رئیس اداره سازماندهی آسیب‌های اجتماعی شهرداری تهران نیز درباره این طرح به خبرنگار «شهروند» می‌گوید: «طرح مددسرای سیار فصلی، همه ساله از سوی شهرداری انجام می‌شود. تعدادی اتوبوس در نقاط آسیب‌خیز تهران مستقر می‌‌شود. اتوبوس‌ها به مددکار، فضای گرم، وعده غذایی، پتو و خدمات دیگر تجهیز شده است. افراد بی خانمان اگر تمایل نداشته باشند به مددسرای تهران بروند و آنجا مستقر شوند، به خاطر سرمای هوا می‌توانند، داخل این اتوبوس‌ها بمانند. این اتوبوس‌ها از 9 شب تا 6 صبح در میدان راه آهن، میدان محمدیه، حرم امام خمینی (ره)، میدان امام حسین (ع)، میدان شوش، میدان آزادی و میدان تجریش و اتوبان آزادگان مستقر هستند.
در این طرح هلال‌احمر نیز با ما همراه شد افراد بی خانمان که داخل اتوبوس نیاز درمانی داشتند را ویزیت کردند. برای کسانی که نیاز بیشتری به ادامه درمان داشتند هم تشکیل پرونده دادند. این خدمات پزشکی و ارائه پتو و غذای گرم، روحیه بسیار خوبی به بی‌خانمان‌ها داد و آنها را خوشحال کرد.»

نگاهی جدید و جامعه محور به روزگار داوطلبی
سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان نیز صبح دیروز با ارائه برنامه‌های هفته داوطلب، مهمترین هدف برنامه‌های هفته نکوداشت خدمات داوطلبانه را فرهنگ‌سازی فعالیت‌های بشردوستانه با رویکرد اجتماع محور اعلام کرد و گفت: «برنامه‌‌ریزی و اجرای طرح ماه تاب در پایتخت از جمله این موارد است.»
سلیمی طرح «ماه تاب» را نگاهی جدید و جامعه محور به روزگار داوطلبی دانست و با اشاره به آغاز این طرح از اواخر هفته گذشته، برخی عناوین فعالیت‌های طرح ماه تاب را به شرح زیر برشمرد: «طرح پاکسازی زباله از پارک جمشیدیه تا کلک چال، به عنوان یک اقدام بشردوستانه محیط زیستی با مشارکت ۲۷ نفر از داوطلبان، طرح غربالگری میزان قند و فشار خون و اضافه وزن، برای تعدادی از مسافران در ایستگاه‌های متروی دروازه دولت، دروازه شمیران و چهارراه ولیعصر تهران با حضور ۲۰ نفر از داوطلبان و طرح آموزش ایستگاهی آمادگی مواجهه با مخاطرات طبیعی در مرکز خرید چارسوی تهران، با حضور ۱۴ نفر از داوطلبان، طرح غربالگری شپش و بیماری‌های پوستی، در اتوبوس‌های سیار افراد بی‌خانمان مستقر در میادین راه آهن و شوش با مشارکت ۱۵ نفر از داوطلبان، اجرای نقاشی به نفع کودکان غزه در محوطه بوستان تئاتر شهر واقع در چهارراه ولیعصر و اجرای تئاتر خیابانی با موضوع بشردوستی برای کودکان، کوتاه کردن موی بی‌خانمان‌ها و معتادان زن و مرد در دو گرمخانه شهر تهران، از طرح‌هایی است که، به مناسبت هفته داوطلبان برگزار شد.»
رئیس سازمان داوطلبان همچنین از افتتاح و آغاز تعدادی از پروژه‌های عمرانی و بشردوستانه به همت خیرین داوطلب همزمان با هفته نکوداشت خدمات داوطلبانه خبر داد و گفت: «جزئیات این پروژه‌ها متعاقبا اطلاع‌رسانی خواهد شد.»  به گفته رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال‌احمر، علاوه بر این، اقدامات رسانه‌ای گسترده‌ای نظیر تولید نماهنگ‌های موضوعی، ویژه‌نامه‌های خدمات داوطلبانه و برگزاری جشنواره‌ فیلم و عکس «همیار هلال» با موضوع روایتگری داوطلبان برنامه‌ریزی شده است.

نامگذاری روزهای هفته داوطلب و اهداف آن

 رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال‌احمر با اشاره به هفته داوطلب، نامگذاری روزهای هفته داوطلب را اعلام کرد.
رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال‌احمر با اشاره به نامگذاری روزهای هفته داوطلب، گفت: «جمعیت هلال‌احمر در آئین نکوداشت خدمات داوطلبانه ۱۴۰۳، روزهای هفته داوطلب را با شعارها و محورهای خاص نامگذاری کرده است تا توجه جامعه را به اهمیت و گستره فعالیت‌های داوطلبانه جلب کند. این هفته با روز «نکوداشت خبرنگاران داوطلب» آغاز می‌شود که با هدف تقدیر از خبرنگاران به عنوان جهادگران عرصه رسانه و بازتاب‌دهندگان خدمات هلال‌احمر در رسانه‌ها برگزار خواهد شد. همچنین، روزهای دیگر این هفته به تکریم مادران و همسران شهدای داوطلب، دانشجویان مروج علم و دانش، خیرین و حامیان داوطلب، پزشکان و نجاتگران عرصه سلامت و تشکل‌های مردم‌نهاد اختصاص یافته است.»
سلیمی هدف از نامگذاری این روزها را کمک به ارزش‌گذاری بر تلاش‌های گروه‌های مختلف داوطلبی عنوان کرد و ادامه داد: «این نامگذاری‌ها نه‌ تنها به ارزش‌گذاری بر تلاش‌های گروه‌های مختلف داوطلبی کمک می‌کند، بلکه فرصتی برای اجرای برنامه‌های متنوعی نظیر مراسم تقدیر، افتتاح پروژه‌های بشردوستانه و همچنین معرفی دستاوردهای داوطلبانه را فراهم می‌سازد. در دومین روز، از مادران و همسران شهدای داوطلب، تقدیر می‌شود. این روز به نام داوطلب، فرهنگ‌سازان عرصه خدمت بی‌منت، مزین شده است و نقش بانوان در حمایت از فعالیت‌های داوطلبانه و ایثارگرانه مورد توجه قرار می‌گیرد. سومین روز هفته به دانشجویان اختصاص دارد؛ روزی که با شعار داوطلب، مروجین علم و دانش برگزار شده و شامل تقدیر از کانون‌های دانشجویی برتر و برنامه‌های حمایتی برای دانشجویان فعال در عرصه داوطلبی است. چهارمین روز هفته به نام خیرین و حامیان داوطلب شناخته می‌شود که با شعار داوطلب، پیشتاز خدمات عام‌المنفعه همراه است. این روز شامل مراسم تقدیر از خیرین و افتتاح پروژه‌های داوطلبی عمرانی است. روز پنجم، ویژه پزشکان و نجاتگران عرصه سلامت است و با شعار داوطلب، پیشتازان صلح و دوستی، به پاس خدمات پزشکان و امدادگران برگزار می‌شود.»
رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال‌احمر درباره نامگذاری ششمین روز هفته، گفت: «نامگذاری ششمین روز هفته به همکاری با تشکل‌های مردم‌نهاد و سازمان‌های داوطلب اختصاص دارد. این روز با عنوان «تجلی تشکل‌های مردم‌نهاد، مشارکت مردمی» برنامه‌های نوآورانه و امضای تفاهم‌نامه‌های مشترک را شامل می‌شود.»سلیمی‌ با تاکید بر پروژه‌های قابل افتتاح در مراسم نکوداشت خدمات داوطلبانه، گفت: «در چارچوب مراسم نکوداشت خدمات داوطلبانه ۱۴۰۳، جمعیت هلال‌احمر برنامه‌ریزی کرده است تا تعدادی از پروژه‌های عمرانی و بشردوستانه داوطلبان را افتتاح کند.