جوان آنلاین: یکی از مهمترین اقدامات بسیج در کشور، رفع مشکلات و گرفتاریهای کارخانجات است. اقدامی که میتواند اولاً حال کارگران را بهبود بخشیده و بعد از آن میزان تولید را بالا ببرد. این مسئولیت بر عهده سازمان بسیج کارگران و کارخانجات است. در میان استانها، البرز را باید یکی از صنعتیترینها در نظر داشته باشیم. به همین بهانه به سراغ سرهنگ مهران طیران، رئیس سازمان بسیج کارگری و کارخانجات استان البرز رفتیم تا در گفتوگویی از کارهای صورت گرفته و برنامههای آنها برای آینده مطلع شویم.
اگر قرار باشد در مورد برنامههای بسیج کارگری استان البرز صحبت کنید به چه مواردی اشاره میکنید؟
در البرز به خاطر صنعتی بودن استان کارهای زیادی انجام میشود، اما بسیج کارگری، در سه سطح فردی، گروهی و سازمانی کارها را پیش میبرد. ما فکر میکنیم مهمترین و اولین سطح، توانمندسازی کارگران در حوزه معرفتی، بصیرتی و مهارتی است که باید روی آن متمرکز باشیم.
در همین راستا باید به به دیدار اخیر مقام معظم رهبری با کارگران اشاره کنم که ایشان فرمودند: «باید کارگر با انگیزه، با روحیه و ماهر باشد.» روحیه از ایمان نشئت میگیرد و هر چقدر ایمان کارگر بالاتر باشد انگیزه و مهارت کارگر بیشتر میشود. با همین نگاه از ابتدای سالجاری تاکنون موانع و مشکلات ۳۸کارخانه مستقر در شهرکهای صنعتی این استان احصا، عارضه یابی و رفع شده است.
تشکیل حلقه صالحین در کارخانجات، تأثیری در خروجی کارها داشته است؟
تشکیل حلقههای صالحین، همیشه موجب یک اتحاد و همبستگی در میان اعضا میشود. از طریق این حلقهها کارگران به لحاظ معرفتی ارتقا یافته و بهرهوری آنها هم به سطح بالاتری ارتقا مییابد. ضمن اینکه روی آموزش سواد رسانه در حوزه بصیرتی کار کردیم زیرا یکی از مهمترین اقشاری که دشمنان مورد هدف جنگ نرم خود قرار میدهند، کارگران هستند.
در دورههایی که داریم، سواد رسانه به کارگران آموزش داده میشود تا هر خبری را باور نکنند و تفاوت اخبار دروغ و واقعی را بدانند. زیرا دشمنان با سیاه نمایی و شایعات به دنبال دلسردکردن و تضعیف روحیه کارگران هستند.
آیا در بعد افزایش مهارت و آموزش فنون هم شما برنامهای داشتهاید؟
ارائه آموزشهای مهارتی به کارگران یکی از مهمترین اقداماتی است که همیشه در دستور کار قرار داشته است. بر همین اساس با سازمان فنیوحرفهای، دانشگاهها و جهاد دانشگاهی تفاهمنامههایی منعقد کردهایم تا بر اساس نیاز، آموزشهای به روز شده را به کارگران ارائه دهند تا کارگر با مهارت بیشتری نیازهای حرفهای خود را دریافت کند.
آماری از تعداد کارگران آموزش دیده دارید؟
آنچه که رسماً ثبت شده، نشان میدهد تاکنون حدود ۶۰۰نفر از کارگران تحت پوشش این آموزشهای مهارتی قرار گرفتهاند. در حوزه سواد رسانه هم پویشهای خاص پدافندی و آفندی اجرا میشود زیرا در بخش پدافند، دشمن شایعاتی را منتشر میکند. حرفهایی که موجب میشود کارگر فکر کند، این مشکلات فقط برای کشور ماست. ولی ما با شفافسازی نشان میدهیم این اتفاقات در تمام کشورها میتواند رقم بخورد.
یکی از اثرات سیاهنماییهای دشمن برای جامعه کارگری که منجر به یک چالش بزرگ شده، بیمیل شدن آنها برای کار در واحدهای صنعتی است. اقدامات دشمن اثر منفی در این حوزه گذاشته ولی با آموزشهای سواد رسانه، این باورها در کارگران تغییر یافته و در نتیجه تمام شاخصهای استاندارد را با رشد مواجه کرده است.
برای پیشبرد اهداف و برنامههایتان از گروههای جهادی هم کمک میگیرید؟
بله. ما سه نوع گروه جهادی در سطح کارخانجات استان راهاندازی کردهایم. یکی از این گروهها، گروه جهادی «تولید یاران» هستند که سازماندهی شده و در حال حاضر ۳۰ گروه جهادی تولیدیاران در کارخانجات مشغول فعالیت و خدماترسانی هستند. این گروهها روی بهرهوری کارخانه فکر، برنامهریزی و اقدام میکنند. در همین راستا اقدامات خیلی زیبا و اثرگذاری شکل گرفته به طوری که اگر کارخانهای ضایعات داشته، کارگران گروه جهادی برای ضایعات ارزش ایجاد کرده و یک خط تولید جدا برای آن راهاندازی میکنند و یک محصول جدید تولید میشود.
این محصول جدید برای همان کارخانه یا واحدهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد و کمک به بهرهوری میکند. هم اکنون یکی از مشکلات در جامعه ما ضعیف شدن فرهنگ کار در بین جوانان و نوجوانان است که در همین راستا گروه جهادی «سفیران تولید» شکل گرفته و در این گروهها صاحبان صنایع که سخنور هستند، در مدارس، دانشگاهها و مساجد در اجتماع جوانان در خصوص صنعت و کار سخن میگویند.
سومین شیوه فعالیت گروههای جهادی در قالب اردوهای راهیان پیشرفت است که جوانان و نوجوانان را به کارخانهها میبرند تا با نحوه تولید محصول آشنا شوند و علاوه بر آن روی الگوی مصرف آنها نیز تأثیر میگذارد.
باید تأکید کنم، فعالیت گروههای جهادی در سطح واحدهای تولیدی به صورت استانی و ملی انجام میشود تا مشکلات صنعت برطرف شود.