شناسهٔ خبر: 70079543 - سرویس بین‌الملل
منبع: میزان | لینک خبر

وزیر امور خارجه: اکو از مرتبط‌ترین بستر‌های منطقه‌ای و چندجانبه برای همکاری اعضای خود است

وزیر امور خارجه با بیان اینکه اکو طی ‌دهه‌ها به‌طور فزاینده‌ای ثابت کرده که یکی از مرتبط‌ترین بستر‌های منطقه‌ای و چندجانبه برای همکاری اعضای خود است، گفت: یکی دیگر از نشانه‌های دلگرم‌کننده در این زمینه، افزایش احساس مالکیت و مشارکت در عضویت اکو در گذشته نزدیک بوده است که باید تحسین شود.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، سه‌شنبه، ۱۳ آذر ۱۴۰۳ در بیست‌وهشتمین نشست شورای وزیران خارجه سازمان همکاری‌های اقتصادی اکو، به‌عنوان رئیس شورای وزیران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) سخنرانی کرد؛ متن این سخنرانی به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

در ابتدا، مایلم از همه هیئت‌های شرکت‌کننده از منطقه اکو و فراتر از آن برای پذیرش دعوت و شرکت در نشست شورای وزیران اکو تشکر کنم؛ از مسئولین میزبان در شهر مشهد برای پذیرایی و هماهنگی عالی سپاسگزاریم.

به‌عنوان رئیس جلسه، اجازه دهید از تلاش عالی صورت‌گرفته در نشست دیروز مقدماتی مقام‌های ارشد در مشهد و همچنین نشست شورای نمایندگان دائمی، کمیته مقدماتی و دبیرکل اکو جناب آقای اسد مجیدخان و تیم ایشان در مشهد انجام شد، قدردانی کنم.

اکو هفته گذشته سی‌ودومین سالگرد گسترش خود را جشن گرفت؛ در طول دهه‌ها، اکو به‌طور فزاینده‌ای ثابت کرده که یکی از مرتبط‌ترین بستر‌های منطقه‌ای و چندجانبه برای همکاری اعضای خود است؛ یکی دیگر از نشانه‌های دلگرم‌کننده در این زمینه، افزایش احساس مالکیت و مشارکت در عضویت اکو در گذشته نزدیک بوده است که باید تحسین شود؛ همزمان، ما باید درس‌ها و تجربیات ده ساله و همچنین تلاش‌های ناکام گذشته را الگو قرار دهیم، زیرا به‌طور مشترک در حال پیشروی در چشم‌انداز‌های جاری منطقه‌ای و جهانی هستیم.

کشور‌های عضو اکو برای تقویت همکاری‌های منطقه‌ای در زمینه‌هایی مانند تجارت، حمل‌ونقل، گردشگری، انرژی، غذا و کشاورزی، بهداشت، بانکداری، گمرک، سرمایه‌گذاری، کاهش بلایای طبیعی، قضایی و اجرای قانون و ... با یکدیگر همکاری کرده‌اند؛ ظرفیت‌های توسعه‌ای فردی و منطقه‌ای بسیار فراوانی داریم؛ ما باید نهایت تلاش خود را با هدف تحقق کامل این ظرفیت بکر به‌کار ببندیم.

منطقه اکو به یکی از پرجنب‌وجوش‌ترین مناطق نوظهور در جنوب جهانی تبدیل خواهد شد و این امر به اراده جمعی ما بستگی دارد؛ همچنین می‌توانیم به شریک قابل اعتمادی برای مشارکت جنوب-شمال در زمینه‌هایی مانند ترانزیت و امنیت انرژی تبدیل شویم.

طولانی‌ترین زیرساخت در انتظار همکاری اکو، توافقنامه تجاری اکو (ECITA) است که اجرای آن برای دو دهه به تاخیر افتاده است؛ تاجران ما و دیگر ذینفعان در منطقه اکو مطمئنا شایستگی بیشتری دارند؛ آنها شایسته بهره‌مندی از منطقه تجارت آزاد اکو هستند، همانطور که در «چشم‌انداز ۲۰۲۵ اکو» پیش‌بینی شده است؛ ایران در دوره ریاست خود در سال ۲۰۲۴ بر اکو با درک روشنی از این واقعیت که چگونه گسترش تجارت در منطقه اکو می‌تواند همکاری و مشارکت در دیگر زمینه‌ها را ارتقا دهد، شعار «ایجاد منطقه مقاوم و تاب‌آور از طریق توسعه تجارت بین منطقه‌ای» را به‌عنوان شعار خود انتخاب کرد.

سیستم تجارت اکو نیز نیازمند حمایت مالی، بانکی، گمرکی و سیستم‌های بیمه است که هماهنگ‌سازی و دیجیتالی‌سازی آنها نیز به دستور کار غالب اکو تبدیل خواهد شد؛ به بانک تجارت و توسعه اکو باید اختیاراتی داده شود تا آنچه را که برای تبدیل شدن به یک مروج تجارت و یک پروژه مالی و تامین‌کننده سرمایه در سراسر منطقه اکو لازم است، انجام دهد.

نشست امروز شورای وزریران اکو، که مهم‌ترین گردهمایی اکو در سال ۲۰۲۴ است، مکان مناسبی برای احیای حرکت مجدد برای تلاش‌های آینده ما است؛ این موضوع از آنجایی نیز حائز اهمیت است که «چشم‌انداز ۲۰۲۵ اکو» به آخرین سال خود نزدیک می‌شود و «کمیته بررسی چشم انداز» در تهران کار بزرگی انجام داده و پروژه‌های اولویت‌دار را شناسایی کرده است که باید مورد توجه و اختصاص منابع ویژه قرار گیرند؛ اکو همچنین ممکن است به برخی تغییرات الگویی و طراحی مجدد معماری خود نیاز داشته باشد.

نشست آتی معاونان وزرای امور خارجه اکو در دبیرخانه اکو در تهران نیز به‌عنوان فرصت دیگری برای ادامه مذاکرات امروز وزیران خواهد بود.

سخنان خود را به پایان رسانده و برای شما در جلسه امروز شورا موفقیت و اقامتی خوش در شهر پربرکت مشهد آرزو دارم.

انتهای پیام/