شناسهٔ خبر: 70069003 - سرویس استانی
منبع: ایرنا | لینک خبر

اجلاس اکو در مشهد / تنظیم پیش‌نویس یک توافق منطقه‌ای در روز نخست

مشهد- ایرنا- نخستین روز از بیست و هشتمین اجلاس وزیران امور خارجه کشورهای عضو اکو در مشهد در حالی سپری شد که معاونان وزرا و کارشناسان مربوطه، کار تنظیم پیش‌نویس اسناد برای انجام توافقات نهایی بین کشورها را با در نظر گرفتن همه ملاحظات و جوانب در حوزه‌های مختلف به پایان رساندند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، «اسد مجیدخان» دبیرکل اکو، «سراج‌الدین مهرالدین» وزیر امور خارجه تاجیکستان و «مورات نورتلئو» وزیر امور خارجه قزاقستان، یکشنبه‌شب وارد مشهد شدند و در همان شب نیز جمعی از سفیران، هیات‌های کارشناسی و معاونان وزیران امور خارجه ۹ کشور عضو اکو در قالب ۲۰ هیات خارجی قدم به مشهد گذاشتند تا خود را برای شرکت در نشست روز نخست این اجلاس آماده کنند.

صبح دوشنبه و پیش از برگزاری نشست کارشناسی این اجلاس، «ایسیاکا عبدالقدیر امام» دبیرکل گروه دی هشت (هشت کشور اسلامی در حال توسعه) و «پورنچای دانویو اتانا» دبیرکل ای. سی. دی (مجمع گفت و گوی آسیایی) وارد مشهد شدند.

استاندار خراسان رضوی در حاشیه نخستین روز از این اجلاس در جمع خبرنگاران گفت: مشهد، نخستین شهر غیرپایتخت در میان کشورهای عضو اکو است که میزبانی اجلاس این سازمان فرامرزی بدان سپرده شده است و این می‌تواند فرصت مغتنمی پیش روی این کلانشهر باشد. میزبانی از چنین رویدادی مایه خرسندی است و تلاش داریم تا به شایسته‌ترین نحو میزبان اعضای این اجلاس باشیم.

غلامحسین مظفری اضافه کرد که شرکت‌کنندگان در این اجلاس فرامرزی در خصوص موضوعات مختلفی از جمله مبادلات منطقه ای، همکاری‌های تجاری و اقتصادی تبادل نظر و گفت و گو خواهند کرد.

اجلاس اکو در مشهد / تنظیم پیش‌نویس یک توافق منطقه‌ای در روز نخست

رییس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق کشور نیز در جمع خبرنگاران به ابعاد برگزاری نخستین روز این اجلاس پرداخت و گفت: کارشناسی اکو در بخش های مختلف مانند ترانزیت، حمل و نقل و فعالیت های فرهنگی و اجتماعی و البته تجارت بین سازمانی با حضور کارشناسان کشورهای عضو در حال برگزاری است تا سند نهایی اجلاس با عنوان «بیانیه مشهد» تدوین و آماده شود.

احمد معصومی فر افزود: با توجه به حضور دبیران کل اکو، دی. هشت و ای. سی. دی و همچنین نماینده سیکا (کنفرانس تعامل و اعتمادسازی آسیا) موضوع همکاری بین اکو و دیگر پیمان های منطقه ای نیز در دستور کار این نشست قرار دارد.

وی اظهار کرد: طبق برنامه قرار است براساس مذاکرات انجام گرفته، اسناد و مدارکی تنظیم شده و در نشست اصلی اجلاس در روز سه‌شنبه به شور گذاشته شود، نشست های تخصصی روز اول تا شب ادامه داشته است، بازدید از موزه های کلانشهر مشهد و برپایی ضیافت شام رسمی از دیگر برنامه های روز نخست اجلاس اکو بوده است.

دبیرکل اکو نیز در حاشیه این نشست به خبرنگاران گفت: اکو در سال ۱۹۶۴ با عضویت ترکیه، پاکستان و ایران شکل گرفت و پس از آن کشورهای دیگر به این سازمان پیوستند، کشورهای عضو از لحاظ تاریخی، اقتصادی و فرهنگی وجوه مشترکی دارند که این قابلیت اکو را افزایش می دهد، در همین راستا درخواست‌ها برای عضویت در این سازمان بر اساس ظرفیت‌هایی که برای اکو به وجود می آید، بررسی می شود.

اسد مجیدخان، ترانزیت را از محورهای مهم در سازمان اکو دانست و افزود: کشورهای منطقه باید به این موضوع توجه داشته باشند و ایران نیز مکان مناسبی از لحاظ ظرفیت های انرژی و حمل و نقل و ترانزیت در منطقه است.

اجلاس اکو در مشهد / تنظیم پیش‌نویس یک توافق منطقه‌ای در روز نخست

در این میان برخی از وزیران امور خارجه که در نخستین روز این رویداد در مشهد حضور یافته بودند فرصت بازدید از جاذبه های گردشگری و تاریخی مشهد را یافته از نقاط مختلف آن دیدن کردند.

سراج الدین مهر الدین، وزیر امور خارجه تاجیکستان در بازدید از آرامگاه فردوسی مشهد گفت: حکیم ابوالقاسم فردوسی دارای شخصیتی با ابعاد جهانی و شناخته شده برای فرهنگ دوستان است، تاریخ، ادبیات و فرهنگ ۲ کشور ایران و تاجیکستان در بخش های زیادی مشترک است و ما دارای تمدنی مشترک هستیم.

برهان الدین دوران، معاون وزیر امور خارجه ترکیه نیز در بازدید از آرامگاه فردوسی در جمع خبرنگاران گفت: ۲ کشور ایران و ترکیه در زمینه‌های فرهنگی، تاریخی و دینی اشتراکات بسیاری دارند، مشهد دارای امکانات و زمینه‌های زیادی برای همکاری است و این ظرفیت وجود دارد که روابط کشور ما با این کلانشهر توسعه یابد.

نشست کارشناسی هیات های اعزامی کشورهای عضو اکو تا ساعات بعد از ظهر ادامه داشت، رییس اداره امور اکو و سازمان‌های اقتصادی چندجانبه وزارت امور خارجه ایران در حاشیه این نشست به خبرنگار ایرنا گفت: خراسان رضوی بهترین نقطه اتصال ایران به کشورهای آسیای میانه و عضو سازمان اکو است، برگزاری نشست وزیران امور خارجه اکو در مشهد بر تسهیل ارتباطات حمل و نقلی این استان با آن کشورها تاثیرگذار خواهد بود.

بهزاد آذرسا افزود: ترانزیت و حمل و نقل برای کل کشور اهمیت بسزایی دارد و برگزاری این نشست در مشهد دستاوردهایی برای خراسان رضوی خواهد داشت، در نخستین روز از این اجلاس، معاونان وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان اکو در نشستی گردهم آمدند و درباره اسنادی که قرار است روز سه شنبه در نشست معاونان وزیران امور خارجه ارایه شود، به بحث و گفت و گو پرداختند.

رییس اداره امور اکو و سازمان‌های اقتصادی چندجانبه وزارت امور خارجه ایران گفت: در این نشست پیرامون مباحث مختلف اقتصادی، تجاری، ترانزیتی، حمل و نقلی، محیط زیست، فرهنگی و بسیاری از حوزه‌های دیگر گفتگو شده و نتایج آن در قالب بندها و پارگراف هایی تنظیم شد.

اجلاس اکو در مشهد / تنظیم پیش‌نویس یک توافق منطقه‌ای در روز نخست

در حاشیه نخستین روز از این اجلاس در محل هتل مقر مهمانان، نمایشگاهی از محصولات شرکت های دانش بنیان و هایتک خراسان رضوی برپا شد که معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: ۱۰ شرکت «هایتک» (با فناوری بالا) و دانش بنیان نمونه‌هایی از محصولات خود را در حاشیه بیست و هشتمین اجلاس شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو اکو به نمایش گذاشتند.

حسن نوری زاده افزود: ماهیت این اجلاس اقتصادی است و از آنجا که کشورهای عضو اکو طرف داد و ستد و تجارت فعالان اقتصادی در خراسان رضوی هستند، از فرصت برگزاری این اجلاس برای معرفی ظرفیت های اقتصادی استان و طرح مشکلات فعالان اقتصادی در تجارت با آن کشورها بهره گرفتیم.

وی اظهار کرد: در این راستا نمایشگاهی از محصولات ۱۰ شرکت هایتک استان خراسان رضوی، که ۶ مورد آن‌ها دانش بنیان هستند و محصولاتشان تجاری سازی شده و صادرات خوبی به کشورهای عضو سازمان اکو دارند، در محل برگزاری بیست و هشتمین اجلاس کشورهای عضو سازمان اکو دایر شده است.

دیشب سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران نیز به منظور شرکت در بیست و هشتمین نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) با پرواز مستقیم از ترکیه وارد مشهد شده و در فرودگاه بین‌المللی شهید هاشمی‌نژاد، مورد استقبال استاندار خراسان رضوی و دیگر مقامات استانی قرار گرفت.

در پی آن وزیر امور خارجه پاکستان نیز وارد مشهد شد، سایر وزیران امور خارجه کشورهای عضو اکو نیز امروز تا قبل از برگزاری نشست نهایی این اجلاس وارد مشهد خواهند شد تا امروز در آخرین روز از بیست و هشتمین اجلاس وزرای امور خارجه کشورهای عضو سازمان اکو در مشهد حضور یابند.

به گزارش ایرنا، برگزاری بیست و هشتمین نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در مشهد، برای روزهای ۱۲ و ۱۳ آذر با حضور ۲۰ هیات خارجی برنامه ریزی شده است.

اکو یک سازمان منطقه ای دولتی محسوب می شود که سال ۱۹۶۴ از سوی ایران، پاکستان و ترکیه با هدف پیشبرد همکاری های اقتصادی و فرهنگی میان کشورهای عضو تاسیس شد و از سال ۱۹۹۲ با پذیرش هفت کشور جدید شامل افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان، شمار اعضای آن به ۱۰ کشور افزایش یافت.

پرونده خبری اجلاس بیست و هشتم وزیران امور خارجه اکو:

اجلاس وزیران خارجه اکو در مشهد؛ فرصت همکاری گسترده اعضا