شناسهٔ خبر: 70057859 - سرویس اقتصادی
منبع: صدا و سیما | لینک خبر

اقتصاد ایران طی شش ماه گذشته ۴ درصد رشد کرد

مرکز آمار در جدیدترین گزارش خود رشد اقتصادی ایران را در شش ماهه نخست امسال، ۴ درصد با احتساب نفت و ۲.۶ درصد بدون احتساب نفت اعلام کرد.

صاحب‌خبر -


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، درست شبیه به یک خانواده، هر کشور برای بهبود شرایط زندگی اعضایش در تلاش است. همه اجزا به دنبال ایجاد یک ثبات اقتصادی و رشد هستند. افزایش درآمد‌های یک خانوار، پس اندازها، گسترش سطح کسب و کار‌ها و بهبود در روند کسب درآمد از جمله مواردی است که می‌شود یک کشور را درست شبیه به یک خانواده بررسی کرد.

بر اساس آخرین نتایج حساب‌های ملی فصلی، محصول ناخالص داخلی (GDP) به قیمت ثابت سال ۱۴۰۰ در شش ماهه اول سال ۱۴۰۳ به رقم ۵۰, ۵ هزار و ۶۹ هزار میلیارد تومان با نفت و ۳ هزار و ۸۳۷ هزار میلیارد تومان، بدون احتساب نفت رسیده است.

در حالیکه رقم مذکور در مدت مشابه سال قبل با نفت ۴ هزار و ۸۷۲ هزار میلیارد تومان و بدون نفت ۳ هزار و ۷۴۰ هزار میلیارد تومان بوده که نشان از رشد ۴ درصدی محصول ناخالص داخلی با نفت (به قیمت پایه) و ۲.۶ درصدی محصول ناخالص داخلی بدون نفت (به قیمت پایه) در شش ماهه اول سال ۱۴۰۳ دارد.

اقتصاد ایران طی شش ماه گذشته ۴ درصد رشد کرد

نتایج بدست آمده توسط مرکز آمار نشان می‌دهد که در شش ماهه اول سال ۱۴۰۳ گروه کشاورزی ۲.۹ درصد، گروه صنایع و معادن ۵.۳ درصد (شامل: استخراج نفت خام و گاز‌طبیعی ۸.۸، سایر معادن ۱.۵، صنعت ۱.۳، توزیع گاز طبیعی ۱۵.۲، تأمین آب و برق ۲.۳ و ساختمان ۰.۳ درصد) و گروه خدمات ۲.۵ درصد نسبت به شش ماهه اول سال ۱۴۰۲، رشد داشته است.

محاسبات فصلی در مرکز آمار ایران در قالب ۱۸ بخش اصلی متشکل از ۵۰ رشته فعالیت بر مبنای طبقه بندی ISIC.Rev۴ انجام می‌شود که بر این اساس گروه کشاورزی شامل زیر بخش‌های زراعت و باغداری، دامداری، جنگل‌داری و ماهی گیری، گروه صنایع و معادن شامل زیر بخش‌های استخراج نفت خام و گاز طبیعی، استخراج سایر معادن، صنعت، تأمین آب و برق، توزیع گاز طبیعی و ساختمان می‌باشد و گروه خدمات شامل زیر بخش‌های عمده و خرده فروشی، فعالیت­های خدماتی مربوط به تأمین جا و غذا، حمل و نقل، انبارداری، پست، اطلاعات و ارتباطات، فعالیت­های مالی و بیمه، مستغلات، کرایه و خدمات کسب و کار و دامپزشکی، اداره امور عمومی و خدمات شهری، آموزش، فعالیت­ های مربوط به سلامت انسان و مددکاری اجتماعی و سایر خدمات عمومی، اجتماعی، شخصی و خانگی است.

آمارهای رشد اقتصادی یک ساله ایران تا مهر امسال

رتبه بندی‌هایی که هر سال مراکز اعتبارسنجی در مورد اقتصاد‌های دنیا منتشر می‌کنند. یک عامل را به عنوان اصلی‌ترین معیار خود برای بررسی قرار می‌دهند و آن هم رشد اقتصادی است.

رشد اقتصادی که به ۶ عامل بستگی داشته و همبستگی این ۶ مورد می‌تواند منجر شود تا اقتصاد رشد کرده و به عبارتی آن کشور، ثروتمند و دارای شرایط مطلوب برای زندگی باشد. منابع طبیعی، سرمایه یا زیرساخت فیزیکی، جمعیت یا نیروی کار، سرمایه انسانی، بهبود فناوری و قانون این ۶ مورد هستند این عوامل همگی دست به دست هم داده و منجر می‌شوند تا یک کشور بتواند تولید رقم بزند. سیاست‌های دولت‌ها البته اصلی‌ترین وسیله برای استفاده از این ۶ ابزار است.

به طور مثال یک برنامه ریزی و سیاست گذاری صحیح، می‌تواند با استفاده از منابع طبیعی و نیروی کار، علاوه بر اینکه مانع خام فروشی در کشور شده، منجر به ایجاد اشتغال و به کارگیری نیروی کار بیشتری کند و در نهایت با تولید بیشتر، رشد اقتصادی بیشتری را رقم بزند.

تولید ناخالص داخلی یا همان کلمه معروفی که بار‌ها آن را شنیده ایم. GDP مخفف عبارت «Gross Domestic Product» است. ماهانه در کشور‌ها تهیه و در اختیار عموم قرار می‌گیرد. آماری که در مجموع به سرمایه گذاران هم این پیام را می‌دهند که در هر کشور چه می‌گذرد.

در جدیدترین گزارش مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با عنوان (برآورد تولید ناخالص داخلی ماهانه مهرماه ۱۴۰۳) آمار‌های منتشر شده نشان می‌دهد ایران در یک سال گذشته یعنی تا همین مهر ماه گذشته، ۳.۱ درصد رشد اقتصادی را رقم زده است. رشدی که به بخش‌های مختلف و اجزا قابل توجهی تقسیم می‌شود. این را هم باید اضافه کرد که بانک مرکزی و مرکز آمار ایران منابع رسمی هستند که رشد اقتصادی را در کشور منتشر می‌کنند.



در این نمودار بخش کشاورزی توانسته برخلاف روند سال‌های گذشته رشد ۱.۵ درصدی را تجربه کرده است. بخش (نفت خام و گاز طبیعی) رشد ۳.۷ درصدی، گروه صنایع و معادن، رشد ۳.۸ درصدی و گروه» خدمات رشد ۳.۱ درصدی را ثبت کرده اند. یعنی از مهر سال گذشته تا مهر امسال، این بخش‌ها این میزان تولید خود را افزایش داده اند.

سهم هر کدام از بخش‌هایی که مورد بررسی قرار گرفته در رشد اقتصادی ۳.۱ درصدی اقتصاد هم مشخص شده که در این میان خدمات سهم بیشتری را به خود اختصاص داده اند و این بیانگر اهمیت این بخش از تولید در اقتصادهاست.

اقتصاد ایران تا مهر امسال 3.1 درصد رشد کرد