شناسهٔ خبر: 70040965 - سرویس علمی-فناوری
منبع: روزنامه آفرینش | لینک خبر

برخی افراد HIV مثبت ممکن است تا ۱۰ سال هم بی‌علامت باشند

به گفته یک متخصص بیماری‌های عفونی، برخی افراد HIV مثبت، ممکن است حتی تا ۱۰ سال هم بدون علامت باشند.

صاحب‌خبر -

به گفته یک متخصص بیماری‌های عفونی، برخی افراد HIV مثبت، ممکن است حتی تا ۱۰ سال هم بدون علامت باشند.
دکتر بهزاد مهدویان به مناسبت روز جهانی ایدز (اول دسامبر، مصادف با یازدهم آذر) در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به ویروس HIV و راه‌های انتقال آن به افراد، گفت: تماس جنسی، اعتیاد تزریقی و انتقال از مادر به کودک، از مهمترین راه‌های ورود این ویروس به بدن افراد است.
وی اضافه کرد: البته همین حالا نیز اعتیاد تزریقی از راه‌های مهم انتقال ویروس به شمار می‌رود.
این متخصص بیماری‌های عفونی انتقال از مادر به کودک را نیز از راه‌های مهم انتقال ویروس HIV دانست و عنوان کرد: خطر انتقال از مادر به کودک در طول دوره بارداری، حین زایمان و حتی بعد از بارداری و هنگام شیردهی به نوزاد وجود دارد.
مهدویان با بیان اینکه امکان انتقال ویروس از طریق مواجهه شغلی در برخی افراد از جمله پرسنل کادر درمان، پزشکان و پرستارانی که با افراد مبتلا به ایدز مواجهند هم وجود دارد، اضافه کرد: اصابت سرسوزن آلوده به بدن و یا ترشح خون و مایعات آلوده به چشم و مخاط دهان می‌تواند منجر به انتقال ویرس شود.
 بسیاری از افراد چندین سال بدون علامت هستند
وی با بیان اینکه ویروس HIV هنگام ورود به بدن افراد می‌تواند یک دوره نهفتگی (کمون) به مدت چهار تا شش هفته داشته باشد، گفت: در این دوره امکان تشخیص ویروس در بدن فرد از طریق آزمایش وجود ندارد.
این متخصص بیماری‌های عفونی با بیان اینکه
۵۰ تا ۶۰ درصد افراد بعد از حدود دو تا سه ماه از آلوده شدن به ویروس با علائمی شبیه آنفلوآنزا مانند سردرد، گلودرد، تب، علائم شکمی، درگیری مغزی و ... مواجه می‌شوند، ادامه داد: این دوره معمولا بدون عارضه می‌گذرد و فرد وارد دوران نهفتگی بالینی می‌شود.
به گفته مهدویان، در برخی از افراد همین علائم مشابه آنفلوآنزا نیز بروز نمی‌کند و آنها تا دوران نهفتگی بالینی هیچ علامتی نخواهند داشت.
وی اظهار کرد: دوره نهفتگی بالینی معمولا چهار، پنج سال و حتی در برخی مواقع می‌تواند تا ۱۰ سال نیز طول بکشد و در این مدت فرد علامتی ندارد، اما به عقیده اکثر متخصصان ویروس در این دوره به تدریج در حال اثر کردن بر بدن و سیستم ایمنی فرد است تا در نهایت سیستم ایمنی را به طور کامل سرکوب کند و در این مرحله بیماری سندروم نقص ایمنی اکتسابی(ایدز) بروز پیدا می‌کند.
این متخصص بیماری‌های عفونی با اشاره به اینکه در چنین شرایطی با سرکوب سیستم ایمنی، بدن فرد مستعد بسیاری از عفونت‌های فرصت طلب مانند توکسوپلاسموز، سیتومگالوویروس، سارکوم کاپوسی، پنوموسیستی کارینی، اسهال طولانی مدت و... خواهد بود که می‌توانند نقاط مختلف بدن را تحت تاثیر قرار بدهند، اضافه کرد: افرادی که مبتلا به ایدز هستند مستعد ابتلا به برخی سرطان‌ها از جمله لنفوم اولیه مغزی، لنفوم هوچکین و در خانم‌ها سرطان دهانه رحم نیز می‌باشند.وی با بیان اینکه در بیشتر موارد بیماری‌های عفونی فرصت طلب باعث مرگ افراد مبتلا به ایدز می‌شود، خاطرنشان کرد: البته خود ایدز نیز می‌تواند درگیری کبدی، کلیوی، مغزی و ... ایجا کرده و باعث مرگ فرد شود.
وی از اهمیت تشخیص زودهنگام این بیماری و درمان به موقع یاد کرد و ادامه داد: خوشبختانه در حال حاضر درمان‌های بسیار مناسبی برای بیماری در دسترس است که می‌تواند به ارتقا کیفیت زندگی فرد و حتی پیشگیری از انتقال ویروس HIV کمک قابل توجهی بکند و در برخی موارد ریسک انتقال را به زیر یک درصد کاهش دهد.
مهدویان تاکید کرد: داروها می‌توانند سطح ویروس در خون را به صفر برساند و در چنین شرایطی فرد طول عمر طولانی‌تری حتی نزدیک به طول عمر طبیعی داشته باشد.به گفته این متخصص بیماری‌های عفونی، زمانی بیماری ایدز از نظر سازمان بهداشت جهانی در دسته بیماری‌های صعب‌العلاج و کشنده بود، اما اکنون جزو بیماری‌های مزمن قرار گرفته و از کُشندگی خارج شده است.
 اهمیت پیشگیری و آگاهی
وی مهمترین نکته درباره ویروس HIV را ارتقاء آگاهی جامعه و خصوصا گروه‌های در معرض خطر از جمله جوانان و زنان دانست و اظهار کرد: با توجه به اینکه در حال حاضر انتقال جنسی بیشترین سهم را دارد، بسیار مهم است که قشر جوان اطلاعات کافی درباره این بیماری داشته باشند.