به گزارش خبرگزاری ایمنا، بازار سهام با پشتسر گذاشتن روزهای پرتلاطم وارد هفته نخست آذر شد، اما کاهش تنشهای سیاسی و ایجاد آرامش نسبی در منطقه خاورمیانه تأثیر مثبتی بر بازار سرمایه داشت، همچنین عواملی از جمله آرامش اقتصادی، کاهش مالیات شرکتهای تولیدی و اخبار مثبت گروه خودرویی در دو هفته اخیر دست به دست هم داد تا بازار سرمایه به سمت رشد و تقویت جریان ورود نقدینگی حرکت کند.
در آخرین هفته آبان بورس روند صعودی داشت و گرچه در روزهای پایان هفته گذشته، شدت رشد بازار کاهش پیدا کرد، شاخص کل بورس با افزایش ۵.۱۵ درصدی در ارتفاع ۲ میلیون و ۲۵۷ هزار واحدی ایستاد و شاخص کل هموزن با افزایش ۴.۰۵ درصدی در پله ۷۱۹ هزار و ۸۲۶ واحدی قرار گرفت.
پس از ماهها افت و نمودارهای منفی، بورس طی دو هفته اخیر روند مثبتی را در پیش گرفته است و وعدههای مسئولان درباره اصلاحات مهم بازار همچون اصلاح نرخ ارز نیمایی، کاهش بیشتر نرخ بهره، ورود خودرو به بورس کالا و کاهش قیمتگذاری، امیدواری به ادامه پایداری و رشد بازار سرمایه را قوت میبخشد.
کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که با وجود محرکهای مثبت، شاخص کل و نمادها رشد زیادی را تجربه کردند، بنابراین پیشبینی میشود برخی معاملهگران در مسیر ذخیره سود قدم بردارند و این رویکرد موجب ایجاد فشار عرضه در بازار و در نتیجه کاهش سرعت رشد یا اصلاح روند بازار میشود.
از سوی دیگر تنشها و تغییرات ناگهانی در فضای بینالمللی میتواند تأثیر منفی بر بازار بگذارد و ریسکهای غیرسیستماتیک از جمله تصمیمات وزارت صمت درباره عرضه خودرو در بورس کالا، محدودیت گاز و برق صنایع در زمستان همچنان مطرح است و میتواند بر صنایع پیشرو بازار تأثیر منفی بگذارد، بنابراین تحلیلگران بورس ادامه جذب سرمایههای سرگردان و هدایت آن به بازار سهام را نیازمند کاهش ریسکها در کنار سیاستهای اقتصادی دولت و بانکمرکزی میدانند که با اقداماتی همچون کاهش نرخ بهره بدون ریسک، تعهد به سیاستهای ارزی پایدار و حمایت از بورس کالا میتوانند به تقویت اطمینان سرمایهگذاران، افزایش ورود نقدینگی به بازار سرمایه، همچنین افزایش کارایی و رشد بازار کمک کنند.
تکرار رکوردشکنی ارزش معاملات ۱۸ ماهه
نگاهی به آمارها و نمودارهای بورس در هفته نخست آذر حکایت از آن دارد که بازار سهام در این هفته رشد قابل توجهی را به ثبت رساند، حجم و ارزش معاملات خرد که نشان از قدرت روند دارند نیز در این هفته ارقام بالایی را ثبت کردند تا امید سهامداران به تالار شیشهای بیشتر شود.
بازار سهام در این هفته مسیر صعودی خود را ادامه داد تا جایی که رکورد ارزش معاملات ۱۸ ماهه، روز سهشنبه دوباره شکسته شد، این موضوع بازدهی هفتگی بورس را مثبت کرد؛ بهطوری که شاخص کل در مدت پنج روز کاری این هفته با رشد ۷.۴۶ درصدی از تراز دو میلیون و ۲۵۷ هزار واحد در پایان هفته گذشته، به دو میلیون و ۴۲۶ هزار واحد در پایان آخرین روز کاری بورس رسید.
روند صعودی بازار در سهمهای کوچک نیز دیده شد و شاخص هموزن در این هفته با افزایش بیشتر از ۶.۵ درصدی به تراز ۷۶۶ هزار واحدی رسید.
رشد ۳۰ درصدی حجم معاملات خرد
حجم معاملات نیز در این هفته افزایش حدود ۳۰ درصدی پیدا کرده تا جایی که در مدت پنج روز معاملاتی نخستین هفته آذر، متوسط روزانه حجم معاملات خرد سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی به ۲۱ میلیارد برگه سهم رسید همچنین میانگین ارزش معاملات خرد نیز در این هفته افزایش یافته و به رقم ۱۰ هزار و ۱۸ میلیارد تومان رسیده است.
از سوی دیگر افزایش قیمت سهام و کاهش ریسکهای سیستماتیک، سهامداران را به خرید سهام ترغیب کرد که این روند ورود سه هزار و ۲۰۰ میلیارد تومانی پول حقیقی را در پی داشته است.
بورس ایران یکی از ارزندهترین بازارهای کشور بهشمار میآید که با وجود سودسازیهای شرکتهای تحت نظارت آن، رشد اقتصادی نداشته است که کارشناسان دلیل این بازدهی نداشتن اقتصادی را وجود ریسکهای غیرسیستماتیک میدانند و معتقدند که اکنون با کمرنگ شدن ریسکهای منطقهای، فشار ریسک از بازار برداشته شده و بازار به مدار صعود بازگشته است. پیشبینی میشود حرکات بازار در آذر کمنوسانتر دنبال شود و خریداران بیشتری وارد بازار شوند.
شروع آذر با ۷۸ درصد نماد مثبت
شروع بورس در این هفته با گامی قدرتمند آغاز شد زیرا تمام نماگرهای بورسی در روز شنبه مثبت بودند و حجم و ارزش معاملات خرد نیز ارقام بالایی را ثبت کردند.
معاملات سوم آذر سهمهای بزرگ بازار خلاف کندل روز معاملاتی گذشته بسته شد و شاخص کل با رشد ۲۴ هزار و ۴۴۵ واحدی که معادل ۱.۰۸ درصد این شاخص است، در سطح دو میلیون و ۲۸۲ هزار واحدی ایستاد.
قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز افزایش داشت از جمله شاخص هموزن بازار که در پایان بورس شنبه، ۷۸۰۹ واحد که معادل ۱.۰۸ درصد این شاخص است، افزایش ارتفاع داد و به سطح ۷۲۷ هزار واحد رسید.
حجم معاملات به ۱۶.۴ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) به هفت هزار و ۹۷۵ میلیارد تومان رسید و تراز پول حقیقی در سهام، خلاف روز معاملاتی گذشته، مثبت بود، بهطوری که در پایان نخستین روز کاری بورس این هفته، حدود ۵۵۲ میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام تزریق شد.
گذر از مقاومت دو میلیون و ۳۰۰ هزار واحدی
در دومین روز کاری بورس در این هفته، شاخص کل بورس امروز توانست مقاومت سنگین دو میلیون و ۳۰۰ هزار واحدی را از پیش رو بردارد و در ارتفاع دو میلیون و ۳۳۱ هزار واحدی بایستد. امروز هزار و ۵۳ میلیارد تومان پول حقیقی وارد بازار شد.
در پایان معاملات این روز، شاخص کل با رشد ۴۹ هزار و ۱۴۱ واحدی که معادل ۲.۱۵ درصد این شاخص است، در ارتفاع دو میلیون و ۳۳۱ هزار واحدی ایستاد همچنین قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز افزایش یافت؛ به طوری که شاخص هموزن بازار ۱۴ هزار و ۷۱ واحد که معادل ۱.۹۳ درصد این شاخص است، افزایش ارتفاع داد و به سطح ۷۴۱ هزار واحد رسید.
حجم معاملات نیز به ۱۶.۲ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) به هفت هزار و ۸۴۲ میلیارد تومان رسید.
ورود پول، رکورد سال را شکست
شاخص کل بورس روز دوشنبه در ارتفاع دو میلیون و ۳۸۹ هزار واحدی ایستاد، شاخص هموزن بیش از ۱۶ هزار واحد رشد کرد و بورس توانست ورود پول حقیقی نزدیک به ۱,۵۰۰ میلیارد تومان را تجربه کند.
معاملات سهمهای بزرگ بازار در این روز در جهت کندل روز معاملاتی گذشته بسته شد و شاخص کل با رشد ۵۷ هزار و ۹۳۰ واحدی که معادل ۲.۴۸ درصد این شاخص است، در ارتفاع دو میلیون و ۳۸۹ هزار واحدی ایستاد.
از سوی دیگر قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز افزایش پیدا کرد تا جایی که شاخص هموزن بازار در پایان این روز ۱۶ هزار و ۲۵۵ واحد که معادل ۲.۱۹ درصد این شاخص است، افزایش ارتفاع داد و به سطح ۷۵۷ هزار واحد رسید.
تابلوی بورس اوراق بهادار تهران در روز جاری، حجم معاملات را ۱۵.۱ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) را هفت هزار و ۶۶۰ میلیارد تومان نشان داد.
ارزش معاملات خرد از مرز ۱۶.۱ همت گذشت
چهارمین روز کاری بورس در این هفته با رشد بیش از ۲۵ هزار واحدی شاخص کل رقم خورد و نماگر بازار توانست در ارتفاع دو میلیون و ۴۱۵ هزار واحدی بایستد، همچنین ارزش معاملات خرد ۱۶.۱ همت بود که رکورد سال را شکست.
در معاملات این روز شاخص کل با رشد ۲۵ هزار و ۸۷۶ واحدی، معادل ۱.۰۸ درصد این شاخص در سطح دو میلیون و ۴۱۵ هزار واحدی ایستاد، همچنین قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام نیز افزایش پیدا کرد و شاخص هموزن بازار در پایان بورس امروز ۵۳۷۳ واحد که معادل ۰.۷۱ درصد این شاخص است، افزایش ارتفاع داد و به سطح ۷۶۳ هزار واحد رسید.
حجم معاملات خرد نیز به ۳۵.۴ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) به ۱۶ هزار و ۱۵۲ میلیارد تومان رسید.
پایان هفته سبزپوش
پایان هفته صعودی بورس در ابتدای آذر با دو نماگر صعودی در روز چهارشنبه رقم خورد و حجم معاملات نیز به ۲۳.۲ میلیارد برگه سهم رسید.
معاملات روز هفتم آذر سهمهای بزرگ بازار خلاف کندل روز معاملاتی گذشته بسته و شاخص کل با رشد ۱۱ هزار و ۱۷۸ واحدی که معادل ۰.۴۶ درصد این شاخص است، در سطح دو میلیون و ۴۲۶ هزار واحدی ایستاد، همچنین قیمت معاملات سهمهای کوچک بازار سهام افزایش پیدا کرد و شاخص هموزن بازار ۳۵۵۶ واحد که معادل ۰.۴۷ درصد این شاخص است، افزایش ارتفاع داد و به سطح ۷۶۶ هزار واحد رسید.
تابلوی بورس اوراق بهادار تهران در روز جاری، حجم معاملات را ۲۳.۲ میلیارد برگه سهم و ارزش معاملات خرد (سهام، حق تقدم و صندوقهای سهامی) را ۱۰ هزار و ۴۶۱ میلیارد تومان نشان داد و تراز پول حقیقی در سهام، خلاف روز معاملاتی گذشته، در این روز مثبت بود به طوری که در پایان بورس امروز حدود ۱۵۹ میلیارد تومان پول حقیقی به بازار سهام تزریق شد.
بازدهی هفت درصدی در معاملات هفتگی
بر این اساس معاملات بورس تهران در چهار روز معاملاتی اخیر بازدهی قابلتوجه هفت درصدی را ثبت کرده که بعد از مدتها بیانگیزگی بورسبازان، حال و هوای دیگری را به فعالان تالار شیشهای بخشیده است. به دنبال این صعود، ارزش معاملات سهام تقویت و روند خروج سرمایه خرد از گردونه معاملات سهام متوقف شد که کارشناسان بورس آن را نتیجه خوشبینیهای رخدادهای سیاسی و اخبار مثبت میدانند و انتظار دارند که سرمایهگذاران بهمرور وارد معاملات سهام شوند.
از سوی دیگر با توجه به طولانی شدن دوران فرسایشی شاخص در محدوده دو میلیون واحد، رسیدن به کانال ۲.۴ میلیون واحدی در این مقطع قابل انتظار نبود، بنابراین فعالان بازار انتظار دارند که صعود مستمر شاخص به سطوح بالا تداوم چندانی نداشته باشد زیرا تا زمانی که ارزش معاملات خرد در سطح بالایی قرار داشته باشد، ریسک ریزش و اصلاح به حداقل خواهد رسید، اکنون بازار سهام در حال ریکاوری است، اما هنگامی که شاخص کل وارد محدوده اردیبهشت ۱۴۰۲ شود و بتواند بالای سطح دو میلیون و ۵۰۰ هزار واحد تثبیت شود، روند صعودی آغاز خواهد شد.
به گزارش ایمنا، ورود خوب نقدینگی به بازار سهام موجب شد شاخص کل بورس طی ۲۰ روز اخیر بیش از ۲۰ درصد افزایش داشته باشد، اما به گفته تحلیلگران اگر روند بازار سرمایه سریع افزایش پیدا کند، ممکن است کنترل آن در آینده بسیار سخت باشد و روند نزولی بسیار شدیدی به خود بگیرد، بنابراین سازمان بورس برای جلوگیری از این اتفاق باید نقدینگی را به سمت عرضههای اولیه هدایت کند.