شناسهٔ خبر: 69959274 - سرویس فرهنگی
منبع: جوان | لینک خبر

در نشست خبری هجدهمین جشنواره شعر جوان سوره مطرح شد

گسست میان نقد دانشگاهی و ژورنالیستی در شعر امروز

در نخستین روز‌های انقلاب اسلامی جوانان پیشرو در عرصه شعر شدند و نخستین ستارگان شعر جوان انقلاب اسلامی، چون قیصر امین‌پور، سیدحسن حسینی و سلمان هراتی درخشیدند. امروز در دهه پنجم انقلاب اسلامی خدا را شاکر هستیم که درخت شعر جوان، درخت بالنده‌ای شده و برکات و ثمرات بسیاری داشته است و هر آنچه به عنوان ظرفیت نویی که انقلاب اسلامی به شعر افزود، همان چیزی است که جوانان به ارمغان آوردند. 

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: دبیر علمی هجدهمین جشنواره شعر جوان سوره با تأکید بر اینکه شعر انقلاب برای آینده نیاز به تئوریسین و صاحب‌نظر دارد تا نگاه جدیدی از یک جریان ارائه کند، معتقد است که نگاه جدید می‌تواند در حوزه محتوا، ساخت، قالب وشعر و حتی آسیب‌شناسی شعر باشد. 
به گزارش «جوان»، نشست خبری هجدهمین جشنواره شعر جوان سوره روز گذشته در سالن صفارزاده حوزه هنری برگزار شد. میلاد عرفانپور، رئیس مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری در این نشست خبری گفت: شعر فارسی پاسدار کیان فرهنگی و هویتی ما است و امروز جوانان جلودار شعر هستند و این رسالت خطیر بر دوش جوانان روزگار قرار دارد، جوانانی که ثابت کرده‌اند نخستین حرف‌های حوزه شعر روزگار را باید از آنها شنید و جریان اصلی شعر روزگار ما را جوانان راهبری کردند. 

 جایگاه شعر گرم کردن محافل نیست
وی ادامه داد: در نخستین روز‌های انقلاب اسلامی جوانان پیشرو در عرصه شعر شدند و نخستین ستارگان شعر جوان انقلاب اسلامی، چون قیصر امین‌پور، سیدحسن حسینی و سلمان هراتی درخشیدند. امروز در دهه پنجم انقلاب اسلامی خدا را شاکر هستیم که درخت شعر جوان، درخت بالنده‌ای شده و برکات و ثمرات بسیاری داشته است و هر آنچه به عنوان ظرفیت نویی که انقلاب اسلامی به شعر افزود، همان چیزی است که جوانان به ارمغان آوردند. 
رئیس مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری تأکید کرد: ما در زمانه خود اگر می‌خواهیم میراث‌دار فرهنگ ایرانی اسلامی باشیم، باید جایگاه شعر را بشناسیم. جایگاه شعر به عنوان نقل مجالس و گرم‌کننده محافل فرهنگی نباید دیده شود، چراکه این نوع نگاه به شعر مخرب و آسیب‌زا است. ما از بزرگان انقلاب اسلامی و فرهنگ ایرانی اسلامی آموخته‌ایم که شعر مهم‌ترین هنر ایرانیان بوده‌است. 
وی در ادامه به جشنواره جوان سوره و جشنواره شعر انقلاب به عنوان دو رویداد مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری که از ۲۰ سال گذشته آغاز شده اشاره کرد و گفت: ما تغییراتی در سیاست‌های دو جشنواره شعر دادیم و در جشنواره جوان سوره قرار شد برخی کارکرد‌های شعر انقلاب را به جشنواره سوره منتقل کنیم و در یک بخش هجدهمین جشنواره شعر جوان سوره به مجموعه شعر‌های منتشر شده و منتشر نشده بپردازیم. البته بخش‌های دیگری هم به این رویداد اضافه شده که نوآورانه است. همچنین برخی از کارکرد جشنواره شعر انقلاب به جشنواره شعر جوان سوره منتقل شده و جشنواره شعر انقلاب هم به همایش شعر انقلاب تغییر نام می‌دهد و با دو هدف برگزار خواهد شد. این رویداد فراخوان نخواهد داد و ما با تشکیل هیئت علمی ۱۰ شاعر پیشرو را انتخاب می‌کنیم و سراغ شاعران می‌رویم. همایش شعر انقلاب با حضور چهره‌های برتر شعر انقلاب در یکی از استان‌ها برگزار خواهد شد. 
عرفانپور درباره جوایز جشنواره شعر جوان سوره تشریح کرد: در بخش آثار منتشر شده و منتشر نشده چهار جایزه ۵۰میلیون تومانی، در بخش پنجگانه شش جایزه ۲۰ میلیون تومانی و در بخش یادداشت و نقد شش جایزه ۲۰ میلیون تومانی و ۱۰ میلیون تومانی خواهیم داشت. علاقه‌مندان به حضور در این رویداد تا ۲۰ دی ماه فرصت دارند تا آثار خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند. 

 پایگاه شعر انقلاب
علیرضا قزوه که از میهمانان این نشست خبری بود نیز گفت: امروز در سالنی هستیم که به نام طاهره صفارزاده است کسی که حوزه هنری به همت اندیشه ایشان و گروهی دیگر از بزرگان ایجاد شده‌است، هنرمندی که در بالغ شدن شعر انقلاب نقش اساسی داشت. اینجا پایگاهی بود که همه بزرگان شعر انقلاب در آن حضور داشته‌اند و ما اگر از دهه ۶۰ چیزی یاد گرفتیم، در همین پایگاه بود. استعداد‌های بسیار خوبی در شعر امروز ایران است و جشنواره شعر جوان سوره یکی از موفقیت‌ترین جشنواره‌هاست و امیدواریم با دبیری محمدسعید میرزایی ادای دین خوبی کند و استعداد‌های درخشانی در شعر امروز ایران کشف شود. 
قزوه در ادامه افزود: ادبیات انقلاب در یک دهه اول کارش را تمام کرد. در دهه ۶۰ شعر انقلاب با حضور ستارگان بزرگی آغاز به کار کرد و در همان ایام شعر را به یک بلوغ رساندند. ولی امروز شعر انقلاب اسلامی وارد سبک تازه‌ای شده و همه اعتراف می‌کنند که ادبیات انقلاب دارای سبک شده‌است. امیدوارم بتوانیم ادای دینی به بزرگان شعر انقلاب اسلامی داشته باشیم. 
ناصر فیض، رئیس دفتر پاسداشت زبان فارسی حوزه هنری نیز بیان کرد: اسامی و عناوین ظرفیت خاص خود را دارد و عنوان سوره از بدو تأسیس حوزه هنری عنوان دقیق و درستی بوده، چون هم به عقبه اعتقادی اشاره دارد و هم از بار معنایی برخوردار است. اسامی و عناوین تأثیر و ظرفیت خاص خود را دارند. عنوان «سوره» از بدو تأسیس حوزه هنری انتخاب درست و بجایی بود. هم از نظر لغوی هم از نظر مضمونی این انتخاب بسیار دقیق بود. 

 بخش‌های مختلف جشنواره
محمدسعید میرزایی، دبیر علمی هجدهمین جشنواره شعر جوان سوره نیز شعر امروز را حاصل تلاش چند نسل دانست و اظهار کرد: شعر انقلاب کار بزرگی انجام داده که گفتمان آرمانی اجتماعی و معنوی انقلاب را وارد شعر کرد و شعر را برای واقعه عظیم انقلاب اختراع کرد. 
وی ادامه داد: جشنواره شعر جوان سوره در بخش‌های مختلفی برگزار می‌شود که مهم‌ترین آن بخش کتاب‌های منتشر شده و منتشر نشده‌است. در این بخش ما دو برگزیده در بازه سنی ۲۰ تا ۳۰ سال و ۳۰ تا ۴۰ سال خواهیم داشت. همچنین در بخش پنجگانه هر شاعر پنج شعر ارائه خواهد کرد که به صورت یکجا داوری می‌شود و تعیین‌کننده امتیاز شاعر خواهد بود. در این بخش شش شاعر برگزیده خواهیم داشت که در سه رده سنی زیر ۲۰ سال، ۲۰ تا ۳۰ سال و ۳۰ تا ۴۰ سال خواهند بود. همچنین در بخش یادداشت و نقد شش برگزیده زیر ۴۰ سال معرفی می‌کنیم. در بخش یادداشت به نقد یادداشت کوتاه که شامل نگرش‌ها درباره شعر است و تا هزار کلمه باشد، بررسی می‌کنیم و در بخش یادداشت بلند متن ها‌ی بالای هزار کلمه داوری می‌شوند. 
دبیر علمی هجدهمین جشنواره شعر جوان سوره با تأکید بر اینکه شعر انقلاب برای آینده نیاز به تئوریسین و صاحب‌نظر دارد تا نگاه جدیدی از یک جریان ارائه کند، بیان کرد: نگاه جدید می‌تواند در حوزه محتوا، ساخت، قالب و شعر و حتی آسیب‌شناسی شعر باشد، چراکه نقد بازآفرینی است و یادداشت می‌تواند درباره یک شعر باشد. در این حوزه آنچه مهم است متنیت اثر است که یک مفهوم روشن و ایده روشن را درباره شعر امروز به ما ارائه کند. 
وی با اشاره به اینکه داوران این رویداد از نسل‌های مختلف خواهند بود، گفت: بررسی آثار توسط افرادی که دستی به نقد دارند و در قالب‌های مختلف شعر شاخص هستند و منتقدانی که در مطبوعات فعالیت دارند و از حوزه دانشگاه هستند، انجام خواهد شد. یکی از معضلات شعر امروز این است که گسست میان نقد دانشگاهی و ژورنالیستی وجود دارد و اتفاقات شعر امروز در بستر انقلاب بعد یک یا دو دهه وارد نقد آکادمیک می‌شود و در بخش یاد‌داشت و نظر تلاش شده تا آغازی ایجاد شود و تعامل میان شعر و نقد و شعر انقلاب و دانشگاه به‌روزتر شود.