شناسهٔ خبر: 69938162 - سرویس بین‌الملل
منبع: روزنامه شهروند | لینک خبر

زمزمه‌های موافقت اولیه نتانیاهو با آتش‌بس در لبنان

جلاد روی دور تکرار؛ اصرار بر آتش‌بس با حفظ امکان تجاوز

صاحب‌خبر -

[عبدالباسط انصاری] صبح دوشنبه منابع عبری از موافقت اولیه نتانیاهو با توافق آتش‌بس خبر دادند. انتشار این خبر پس از رایزنی‌های اخیر نماینده ویژه بایدن، عاموس هوکشتاین در بیروت و تل‌آویو و در میانه تشدید حملات حزب‌الله بازتاب گسترده‌ای داشت. مطابق آنچه یدیعوت آحارونوت اعلام کرده است نتانیاهو موافقت اولیه خود با آتش‌بس را پس از حملات گسترده حزب‌الله اعلام کرده است. معاریو نیز با نشر خبری مشابه، از مثبت بودن روند و فضای حاکم در سرزمین‌های اشغالی حول آتش‌بس خبر داد. هر چند درباره جزئیات آتش‌بس مورد نظر اسرائیل، اخبار ضد‌ونقیضی وجود دارد. مایک هرتزوگ سفیر اسرائیل در آمریکا از احتمال نهایی شدن توافق بر سر آتش‌بس در روزهای آتی سخن گفته اما از سوی دیگر خبر می‌رسد طیف افراطی‌تر کابینه رژیم اسرائیل به سردمداری بن گویر و اسموتریچ درصدد بر‌هم‌زدن هرگونه توافق هستند. در ادامه نگاهی به آخرین تحولات آتش‌بس میان اسرائیل و حزب‌الله خواهیم داشت:

آسوشیتدپرس: آتش‌بس دوماهه در توافق اولیه مدنظر تل‌آویو است
خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس در گزارشی با اشاره به اینکه بحث بر سر آتش‌بس با بن‌بست و گره مواجه شده است، نوشت: «پیشنهاد مورد بحث برای پایان دادن به نبرد بین اسرائیل و حزب‌الله، یک آتش‌بس اولیه دوماهه است که طی آن نیروهای اسرائیلی از لبنان خارج می‌شوند و حزب‌الله به حضور مسلحانه خود در امتداد مرز جنوبی و در جنوب رودخانه لیطانی پایان می‌دهد. این عقب‌نشینی با استقرار ارتش لبنان برای گشتزنی در منطقه مرزی همراه با نیروهای حافظ صلح سازمان ملل(یونیفل) همراه خواهد بود.» این خبرگزاری همچنین درباره دیگر مفاد این طرح افزوده است: «یک کمیته بین‌المللی برای نظارت بر اجرای توافق آتش بس و قطعنامه 1701شورای امنیت نیز تشکیل خواهد شد...»

 روایت آکسیوس و سی‌ان‌ان از توافق آتش‌بس
پایگاه آمریکایی آکسیوس نیز با ادعای اینکه اسرائیل و لبنان درباره آتش‌بس به توافق رسیده‌اند، از امضای پیش‌نویس اولیه توافق توسط نتانیاهو خبر داده و نوشت: «این پیش‌نویس شامل آتش‌بس ۶۰روزه و نظارت کمیته‌ای به ریاست آمریکا بر اجرای آن است. در این توافق، اسرائیل با تضمین‌های ارائه‌شده توسط آمریکا، حق اقدام نظامی درصورت تهدید قریب‌الوقوع را خواهد داشت.» از سوی دیگر اما پایگاه شبکه سی‌ان‌ان در مطلبی با اشاره به گزینه آتش‌بس دوماهه، نوشته است: «سخنگوی نتانیاهو، به سی‌ان‌ان گفت: ما در این مسیر حرکت می‌کنیم، اما هنوز مسائلی برای رسیدگی وجود دارد. در روزهای اخیر حزب‌الله در حال بررسی پیشنهاد توقف ۶۰روزه درگیری‌ها بوده است که برخی امیدوارند می‌تواند مبنای آتش‌بس پایدار باشد.»
 بن گویر: اکنون موافقت با آتش‌بس اشتباهی فاحش است
ایتامار بن گویر وزیر افراطی کابینه نتانیاهو با ادعای دست برتر اسرائیل در مقابل حزب‌الله در شرایط کنونی با آتش‌بس مخالفت کرده است. ایسنا به نقل از وی آورده است: «این توافق اشتباهی فاحش است...همانطور که قبلاً در غزه هشدار داده بودم، اکنون نیز هشدار می‌دهم: آقای نخست‌وزیر، برای توقف این توافق دیر نشده است! ما باید تا پیروزی مطلق ادامه دهیم.»

میقاتی: حمله اسرائیل به مراکز ارتش لبنان، رد آشکار آتش‌بس است
در همین رابطه نجیب میقاتی رئیس دولت موقت لبنان تشدید حملات اسرائیل به لبنان خصوصا به مواضع ارتش را برهم‌زدن آتش‌بس تعبیر کرد. تسنیم به نقل از وی آورده است: «هدف قرار دادن مستقیم یک مرکز ارتش در جنوب توسط دشمن اسرائیلی و شهید و زخمی شدن تعدادی از نیروهای ما، به مثابه پیامی خونین و مستقیم است که همه تلاش‌ها و تماس‌های جاری برای رسیدن به آتش‌بس را رد می‌کند...»

واکنش معاون نبیه بری به اخبار آتش بس
الیاس ابوصعب معاون پارلمان لبنان ضمن تایید آتش‌بس اولیه برای مدت 60 روز، درباره دیگر جزئیات این توافق گفت: «کمیته‌ای مرکب از ۵ کشور به ریاست آمریکا بر اجرای این توافق نظارت خواهند داشت...موانع جدی‌ای در مسیر اجرای این توافق آتش‌بس وجود ندارد.»

هاآرتص: اسرائیل زیر آتش‌ حزب‌الله است  ولی ما ادعای پیروزی داریم!
در همین رابطه تسنیم به نقل از روزنامه هاآرتص با انتقاد از ادعاهای دروغین صهیونیست‌ها درباره دست برتر در جنگ و همزمان دم زدن از آتش بس نوشت: «کابینه نتانیاهو در حالی از پیروزی بر حزب‌الله حرف می‌زند که شدت آتشی که این حزب بر سر اسرائیلی‌ها می‌ریزد، به‌شدت در حال افزایش است...هم‌اکنون به‌نظر نمی‌رسد یک اقدام نظامی قاطع وجود داشته باشد که حزب‌الله و دولت لبنان را ترغیب به تسریع در رسیدن به آتش‌بس و دادن امتیاز کند.»

جمع‌بندی
هنوز حزب‌الله و دولت لبنان واکنشی به ادعاها درباره آتش‌بس نداشته‌اند اما به‌نظر می‌رسد با توجه به‌گفته‌های پیشین نبیه بری مواردی چون امکان حمله و آزادی عمل برای اقدام نظامی علیه لبنان یا دخالت خارجی در روند عقب‌نشینی در جنوب، خط قرمزهایی است که لبنان به آن تن نخواهد داد.